Хероинът е по-страшен от талибаните

Росбалт

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Русия трябва да е готова за всякакъв развой на ситуацията в Афганистан през 2014 г. – от възможността американски войски да останат в страната чак до война, в която да се включат и страните от Централна Азия. Най-оптимистичният вариант е да платим на талибанското движение, което срещу тези пари да разгроми афганистанските наркотърговци. Идея, която грабна всички поканени в московския политически клуб на Росбалт, при все че сценарият им се видя фантастичен.

Днес никой не може да предскаже как ще се развият нещата в Афганистан, заяви главният редактор на сп. „Националная оборона“ Игор Коротченко, подкрепен кажи-речи от всички експерти. Накъде вървят нещата, нямат понятие нито хората у нас, нито самите афганистанци. Дори американците, фактически командващи мисията на НАТО в региона, имат доста условна представа какво може да се случи в страната, след като изтеглят войските си.

Всички чакат да видят какво ще стане през 2014 г. и обсъждат различни сценарии. Според Коротченко е най-вероятно алиансът постепенно да изтегли войските си. А те ще се помъчат да извозят, да подарят на Узбекистан или дори на Пакистан част от тежките си оръжия, само и само да не ги оставят на афганистанците, защото няма как да разчитат на лоялност.

След това е твърде вероятно пак да избухне гражданска война и да я спечелят все същите талибани. Което ще дестабилизира режимите в Средна Азия – в цял Узбекистан и Таджикистан действат разнообразни екстремистки групи и голяма част от населението бурно би приветствала възможния нашественик.

Директорът на Института за каспийско сътрудничество Сергей Михеев обаче ни приканва да не вярваме в талибанското единство – митично и несъществуващо днес. Приглася му и Дмитрий Александров, старши научен сътрудник в Русия институт за политически изследвания: „Талибанското движение е упорито наложен бранд, използван като плашило“. При това – добавя той, – талибаните поначало „не претендират за Северен Афганистан“, тъй че е малко вероятно да тръгнат било към руските граници, било към средноазиатските държави.

Според Михеев талибанското движение представлява днес мрежа от разединени организации и ядра; колкото до Средна Азия, повечето местни екстремисти от този род изобщо нямат връзки с афганистанските талибани и се ориентират към съюзниците на САЩ в Саудитска Арабия. Прочее, без „санкция“ от американците няма да има дестабилизация в региона, предполага експертът.

Едва ли не по-сериозна заплаха е неизбежната, поради възрастови причини, смяна на управниците в Казахстан и Узбекистан.

Основен фактор обаче си остава поведението на САЩ и на съюзниците им, неподвластни на руското влияние, смята Михеев.

Политологът Владимир Евсеев твърди, че ситуацията е донякъде предвидима. Според него е ясно например, че американците и някои техни съюзници ще останат в Афганистан. „Няма проблем да измислят как“, казва експертът. Примерно рязко да раздуят щата на посолството, най-вече охраната – ето ти, да речем, 20 хиляди души. Или да разширят мащаба на формално невоенното си присъствие в страната.

Eвсеев прогнозира, че американското присъствие ще се запази горе-долу до 2020 г. В този случай част от тежката техника може според него да отиде у войските от „Севера“, сиреч на територията, контролирана навремето от т. нар. Северен съюз. Също и в таджикистанската база, чието създаване по данни на експерта вече се договаря от НАТО и САЩ в Душанбе – остава само да се разберат за цената.

Как ще се развият нещата? Версии много. И то без да слагаме в сметката някои подмятания в политическия ни клуб, че в афганистанските дела може да се намесят Китай и Иран, а на практика е неизбежно и Пакистан да участва в конфликта.

Какво да прави Русия при това положение? Общо е мнението, че трябва да чака и да се готви за най-лошото – и в никакъв случай да не праща в Афганистан свои военни или граждански експерти, докато не си тръгнат американците, за да не бъде въвлечена в евентуална вътрешноафганистанска война.

А дотогава, посочва Виктор Мураховски, главен редактор на сп. „Арсенал Отечества“, трябва на първо място да сформираме войскови резерв и да продължим изграждането на сили за бързо реагиране към Организацията на Договора за колективна сигурност. Освен това според експерти не е зле да разработим обща позиция за региона съвместно с Иран, Китай и други заинтересовани държави, да се подготвим за смяна на власта в средноазиатските републики, а и просто да модернизираме собствените си оръжия.

Същевременно, както подхвърли Сергей Михеев, най-добре е да предложим на талибаните да припечелят нещо, като ликвидират наркопромишлеността в Афганистан. Това ще е оптималният вариант – с ръцете на потенциалния противник да унищожим една от главните заплахи за Русия. Експертите обаче смятат този сценарий за неосъществим, при все че никой участник в разговора не отхвърли идеята.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.