В Сирия някои се готвят за следващата война

Докато това отдалечено кътче в Североизточна Сирия бързо се изплъзва от контрола на правителството, много сирийци се страхуват от нова война – между сравнително умерените бойци, които най-напред се вдигнаха на оръжие срещу правителството, и ислямистките екстремисти, които впоследствие изпъкнаха като хора, притежаващи силата и огневата мощ, за дават тласък на настъплението на бунтовниците.

Превземането миналия месец на град Ракка – първата провинциална столица в Сирия, попаднала под контрола на опозицията – затвърди завоеванията на разнородните групи с преобладаващо ислямистки уклон в три североизточни провинции. Верните на президента Башар Асад сили са се окопали само в няколко пръснати на различни места поделения и може да бъдат изтласкани оттам всеки момент.

Но въпреки че режимът продължава да се държи, сред бунтовническите групи се появяват разцепления за идеологията, облика на бъдещата сирийска държава и контрола върху значителните ресурси, съсредоточени в това отдавна пренебрегвано, но решаващо кътче на страната.

„Битката е неизбежна“, каза Абу Мансур, командир в бригадите „Фарук“ на бунтовническата Свободна сирийска армия, чиито хора миналия месеца влязоха в сблъсък с бойците на екстремисткото движение „Джабхат ан нусра“, известно и като Фронт „Ан Нусра“ в граничния град Тал Абияд. Това беше един от няколкото случая, при които напрежението прерасна в насилие. „Ако не се случи днес, ще се случи утре“, каза той.

„Джабхат ан нусра“, която беше определена като терористична организация от САЩ заради подозренията, че е свързана с Ал Каида, е сред няколкото групи, печелещи позиции в района, но изпъква като най-силната и пораждащата най-големи разделения.

Във вторник свързаната с Ал Каида „Ислямска държава в Ирак“ обяви, че официално се е сляла с „Джабхат ан нусра“ и двете групи ще бъдат известни под общото име „Ислямска държава в Ирак и Леванта“.

Засега няма потвърждение на съюза от „Джабхат ан нусра“, която често се стреми да се представя като местна сирийска организация и се разграничава от иракската организация, чието знаме споделя. Но съобщението за обединението дава знак, че попадането на този североизточен район в ръцете на екстремистите може да има сериозни последици за бъдещето на Сирия.

В провинциите Ракка, Дейр аз Зур и Хасака, които заедно са известни с древното име Ал Джазира, или Островът, заради разположението им между реките Тигър и Ефрат, е съсредоточена по-голямата част от икономическото богатство на Сирия, включително всичките й петролни находища, както и газовите й запаси, а също повечето й земеделски ресурси, особено жито и памук.

Регионът Джазира обхваща и западните иракски провинции Ниневия и Анбар, където са корените на иракския клон на Ал Каида. Племенните и семейните връзки се простират през границата и е налице отглас от сложностите на конфликта, който бушуваше в Ирак през последното десетилетие, когато много хора от сунитските племена, присъединили се първоначално към бунтовническата борба срещу войските на САЩ, преминаха на другата страна и започнаха да се бият срещу Ал Каида.

Миналата седмица един саудитски и двама туниски бойци бяха убити, след като племенни водачи се опитаха да попречат на бойците на „Джабхат ан нусра“ да влязат в село Мисриб в Дейр аз Зур. В петролния град Шахади в провинция Хасака бойците на „Джабхат ан нусра“ на два пъти през последния месец откриха огън по демонстранти, протестиращи срещу присъствието на групата в града, каза местен активист.

Според по-умерени бунтовнически лидери не е случайно, че „Джабхат ан нусра“ е решила да съсредоточи усилията си в този район. Групата установи контрол върху почти 90 процента от петролните кладенци в Сирия, житниците й и складовете й за памук и започна да продава запасите, за да събира пари, каза племенният водач Науаф ал Башир. Башир е отдавнашен противник на режима, а синът му е бил ранен този месец в сблъсък между батальона, който командва, и бойци на „Джабхат ан нусра“ в друго село в Дейр аз Зур.

„Те държат сирийската икономика в ръцете си и са много силни. Можете да видите черните им знамена навсякъде, където отидете“, заяви той в интервю в турския граничен град Шанлъурфа.

Носят се слухове, че племената се надяват да създадат движение „Сахуа“, или „Пробуждане“, подобно на онова, което САЩ спонсорираха, за да обуздаят Ал Каида в Ирак. Голяма част от провинция Хасака е населена с кюрди, много от които се стремят към независимост и чиято лоялност е към различни групи, а това допълнително усложнява напреженията в региона.

Но повечето сирийци казват, че не искат боеве, макар да признават, че цари все по-голямо разделение. „Всички знаят какво се случи в Ирак и искаме да го избегнем“, заяви Хамид ал Атула, говорител на коалицията „Ал Джабхат ал Джазира“, включваща бунтовнически батальони и създадена отчасти, за да противодейства на влиянието на радикалите.

„Сирийската революция започна със стремеж към демокрация, а „Джабхат ан нусра“ не се бие за демокрация. Но те са сирийци и не искаме какъвто и да е сблъсък с тях“, добави говорителят.

Успех и предизвикателства

Причините за успеха на „Джабхат ан нусра“ в спокойния земеделски град Ракка, разположен на бреговете на Ефрат, са очевидни, същото важи за предизвикателствата, пред които е изправена групата.

Местната ислямистка група „Ахрар аш шам“ пое водачеството в боевете тук, а подразделенията на „Джабхат ан нусра“ пристигнаха по-късно. Те обаче изиграха важна роля в опазването на инфраструктурата, бизнеса и магазините на града от плячкосване и в предотвратяването на беззаконието, което предизвиква значително недоволство от Свободната сирийска армия на други места.

Местният клон на „Ахрар аш шам“ – „Лиуа умана ал Ракка“ – споделя общ команден център с „Джабхат ан нусра“ на градския стадион. Командирът на „Лиуа умана ал Ракка““ Абу Тайф – 45-годишен бизнесмен от селско предградие, който се определя като умерен, – казва, че иска Сирия да стане демокрация подобна на Малайзия и Турция, и призовава САЩ да наложат забранена за полети зона над Сирия, за да спрат всекидневните смъртоносни въздушни удари, от които жителите на Ракка най-много се страхуват.

Но той също така твърдо защитава ролята на „Джабхат ан нусра“ в бунта. Ако екстремистите са във възход, „то е, защото Америка не направи нищо, за да ни помогне“, заяви Тайф.

„Ако революцията продължи доста по-дълго и светът не помогне, ще се присъединя към „Джабхат ан нусра“, каза той. Промяна на лоялността

Изглежда, че бивши поддръжници на режима също започват да подкрепят екстремистите. Като един от последните големи градове, пресъединили се към революцията, и първия, над който правителството загуби контрол, Ракка беше до голяма степен пощаден от боевете, опустошили други части на страната. Той също така има кратка история на съпротива срещу режима на Асад. Жители, които признават, че доскоро са подкрепяли правителството, изглежда постепенно започват да клонят към „Джабхат ан нусра“.

„Ние много се страхувахме от „Джабхат ан нусра“, защото официалните медии казваха, че нейните членове са терористи, но това не е вярно. Те са добри хора“, каза Миза Хусейн, богат търговец, започнал да помага с пари на един от батальоните на групата. „Аз съм твърде стар да се бия, но искам да съм част от тях, защото искам равенство и истина“, каза той.

„Ние просто искаме да избегнем конфликт“, промърмори един от приятелите му, събрали се в магазин, продаващ булчински рокли на главната улица на града.

Но усилията на „Джабхат ан нусра“ да забрани цигарите, защото противоречат на исляма, не дават резултат, същото важи за усилията й да принуди всички жени да носят забрадки, дори в части на страната, известни с консервативните си традиции.

„Както можете да видите, ние имаме свобода и пушим“, каза 27-годишният Уаел Фуад, който продава селскостопански продукти наблизо.

„Никой не ни налага каквото и да било“, заяви 28-годишната учителка Ханин Матар, която вървеше по улицата без забрадка. Тя каза, че е участвала в демонстрациите срещу Асад. „И те няма да ни налагат нищо. Ние се бихме за свободата си“, добави тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.