Маските на Ким Чен-ун: баща и вожд на нацията или пълководец

Франс прес

Ким Чен-ун. Снимка: от тв екрана

От баща и вожд на нацията до пълководец, предизвикващ Голиат – севернокорейската пропаганда променя имиджа на младия ръководител Ким Чен-ун в полза на все по-войнствените провокации на режима към Сеул и Вашингтон.

През последните седмици контролираните от държавата медии видоизмениха обичайните образи, в които представят „върховния вожд“ с ясно изразеното желание да „втвърдят“ имиджа на този мъж с румено лице и тромава походка.

Откакто пое властта след смъртта на баща си Ким Чен-ир в края на 2011 г., младият, трети поред Ким присъства изобилно в публичното пространство във военен контекст, в компанията на висши офицери, строги и сковани в бомбастичните си униформи.

Целта е светът да бъде убеден в успешния преход, в предаността на въоръжените сили на новия, неопитен лидер, който още няма 30 години, накратко казано, да се внуши, че е запазена приемствеността в милитаристичната политика.

„Заобиколен от най-висшите военни, младият Ким вероятно спечели известно доверие без дори да е служил в армията“, казва Кейти О от Института за анализи в областта на отбраната в Александрия, щата Вирджиния.

В средата на 2012 г. обаче тонът се промени. Снимките и кадрите с войника Ким не изчезнаха, но се разредиха, иззад чертите на военния се появи лика на един благодетелен, усмихнат, излъчващ бащинска загриженост човек.

Както дядо си Ким Ир-сен, основал режима през 1948 г., а после и баща си, Ким раздава съвети за правилно планиране в селски стопанства, в производствени цехове, разпространява в училищата посланието за светлото бъдеще на „Корейската народно-демократична република“.

По-екстровертен от баща си пред публика, новият ръководител видимо се забавлява, наслаждава се на позициите си и се показва открито дори в развлекателен парк, докато милиони севернокорейци, според ООН и наличните в страната неправителствени организация, гладуват.

Освен това държавните медии от време на време излъчват по някое изображение на съпругата му – елегантна млада жена, която внася модерна нотка в тази изолирана и съсипана държава, където има недостиг на всичко.

Севернокорейците са свикнали с двуликия Янус – от една страна Атила, от друга – патриарха.

В книгата си „Най-чистата раса“ Брайън Ренълдс Майърс, експерт по севернокорейската пропаганда, твърди, че Северна Корея отстоява идеология, основаваща се на расата, която придава на севернокорейците по-висши нравствени, но не и физически добродетели от тези на чужденците, което ги кара да търсят закрилата на лидер.

Ново „отклонение“ от образа от края на 2012 г. настъпи с успешното изстрелване на ракета (която Сеул и Вашингтон смятат за балистична) през декември, а през февруари беше извършен трети ядрен опит.

Войникът Ким е вездесъщ: катери се из бункери, инспектира окопите, посещава артилерийски батареи на островите на морската граница в Жълто море, стои изправен на палубата на военен кораб, изтърпявайки без да трепне вятъра и дъжда.

Когато Северът заплашва САЩ с ядрен удар (експертите смятат, че страната не разполага с технологичните средства да го нанесе), Ким бива представян в канцеларията си, в командно помещение, заобиколен от висши офицери. На заден план карта на генералния щаб показва подробно ракетните удари и американските мишени.

„Истинската промяна се извърши след ядрения опит. Имиджът изведнъж стана заплашителен“, коментира Бьон Йон-ук, фотограф от южнокорейския в. „Дон-А илбо“, чиято работа от години е да редактира изображенията, разпространявани от севернокорейската пропаганда.

„Може да намираме някои изображения за преувеличени или смешни, но севернокорейското население без колебание разпознава в тях фигурата на силен и смел водач“, казва той.

Още по темата: Параноя в Пхенян

Северна Корея призова чужденците да напуснат полуострова, за да избегнат термоядрена война, и обеща безмилостни военни действия, ако бъде провокирана от враговете си, пише в. „Дейли телеграф“ по повод поредната риторична провокация на Севера. Изданието припомня, че само в Южна Корея в момента има 1,4 милиона чужденци, които са застрашени от евентуалните военни действия на Севера.

В друга статия изданието се позовава на бивш севернокорейски военен, назован само като Ким, който твърди, че в севернокорейската армия има разделение по въпроса дали тя трябва да се подчинява на заповедите на Ким Чен-ун. Разделението датирало от края на 2011 г., когато дори между двете фракции имало сблъсък, в който паднали жертви, разказва военният.

Едната фракция искала Ким Чен-ун начело на страната, а другата искала 85-годишния Ким Йон-нам, който е настоящ председател на Президиума на Върховното народно събрание на Северна Корея. Може би в това се крие ключът към сегашната агресия на Севера. Ким Чен-ун просто иска да затвърди позициите си на фона на разногласията сред военните в родината му, предполага изданието.

Пхенян винаги предприема нещо зрелищно по повод рождения ден на Ким Ир-сен, който е на 15 април, посочва „Индипендънт“. Така че сегашните заплахи са нещо обичайно и годишнината ще бъде отбелязана най-вероятно с ракетно изпитание.

Това е стандартна практика на Севера и илюстрира параноидното му поведение. Той се чувства под постоянна заплаха и смята, че Западът, преди всичко САЩ, не демонстрира подобаващо уважение към ядрените му способности. Но макар това поведение на Севера е добре познато, не бива да се забравя, че той може да бъде опасен, отбелязва в. „Индипендънт“.

В. „Гардиън“ анализира серията от провокации на Севера в последно време и посочва, че най-голямата е затварянето на промишления комплекс Кесон.

Комплексът е символ на сътрудничеството между двете Кореи и знак, че един ден полуостровът може да се обедини. Изданието посочва, че в този момент Пхенян сякаш играе на руска рулетка с най-големия си съюзник Пекин, като заплашва да дестабилизира Корейския полуостров – нещо, което Пекин не иска.

Въпреки новия рунд от заплахи и предупреждения няма бягство на туристи от Юга, нито пък паника в Пхенян, където множество севернокорейци от всички възрасти дори се включиха в кампания по засаждане на дървета, отбелязва в. „Вашингтон пост“. Според анализатори пряко нападение по Сеул е малко вероятно, допълва вестникът.

САЩ и Южна Корея, както изглежда, няма да се подадат на желанието на Севера за покачване на напрежението на Корейския полуостров, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Според анализатори Ким Чен-ун мисли, че може да си позволява повече неща от баща си и дядо си. Специалистите смятат, че поредните заплахи целят Северът да застави Вашингтон и Сеул да направят нови отстъпки към него – нещо, което засега те категорично отхвърлят.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.