Балканите – тежко въоръжено население

Асошиейтед прес

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Войните от 1991 г. до 1999 г. след разпадането на Югославия отнеха до 200 000 човешки живота, превърнаха милиони в бежанци и оставиха голяма част от хората в региона травматизирани и тежко въоръжени. Това бе най-кървавият конфликт в Европа след Втората световна война. Милионите оръжия, които останаха в притежание на гражданите след сраженията, предизвикват инциденти с жертви всяка седмица, тъй като травматизирани бивши войници или убиват членове на семейството си, или извършват самоубийства, или деца намират оръжие вкъщи и загиват играейки си с него. Всички седем нови страни, които се появиха след разпадането на Югославия, забраниха на цивилни граждани да притежават оръжие с различна степен на успех.

Сърбия

В Сърбия има около 3 милиона оръжия, притежавани от цивилни, според Small Arms Survey, неправителствена организация от Швейцария. Тя твърди, че Сърбия е петата в света страна по брой на притежаваните оръжия на човек от населението с около 38 огнестрелни оръжия на всеки 100 души.

За сведение в САЩ има 88,8 оръжия на 100 души и те водят в световната класация. Йемен е втори с 54,8 оръжия на 100 души. Англия и Уелс са доста ниско в списъка с 6,2 оръжия на 100 души.

Сръбските закони за притежаване на оръжие бяха затегнати преди няколко години, когато властите предложиха амнистия за всички притежатели на нелегално оръжие. Тежките оръжия като гранатометите, които бяха предадени, бяха конфискувани, но бе позволено притежанието на леко оръжие като от собствениците бе изискано да получат разрешителни и да плащат такси за тях.

През последните години имаше няколко инцидента, в които ръчни гранати бяха активирани по време на дребни спорове, включително един миналата година, когато четирима души бяха убити, когато им бе отказано да влязат в бар в Северна Сърбия.

Във вторник полицията съобщи, че 60-годишен ветеран е убил 13 души при стрелба от къща в къща в сръбско село. Мотивът е неизвестен.

Македония

Македония заема второто място в региона с около 24 оръжия на 100 души, според Small Arms Survey. Властите въведоха схеми за доброволно предаване на лекото оръжие и конфискации, за да намалят нелегалните оръжия, събирайки десетки хиляди бройки.

Черна гора

Черногорците имат 23 оръжия на всеки 100 души, според Small Arms Survey. Автоматичните и полуавтоматичните оръжия са забранени за цивилни, а пистолети са разрешени само с притежание на лиценз. Властите конфискуват оръжие и провеждат програми за доброволно предаване на оръжията, събирайки десетки хиляди нелегални оръжия.

Хърватия

На цивилните не е разрешено да притежават каквито и да било автоматични или полуавтоматични оръжия, а пистолети са позволени само с разрешителни. Все пак, според Small Arms Survey, има почти 22 оръжия на всеки 100 души. В допълнение Хърватия, както и Босна, има тежък проблем с противопехотните мини. Хърватският Център за минна акция казва, че страната е замърсена с над 90 000 противопехотни мини. Разминирането е бавно и скъпо.

Косово

Косовското правителство забрани на цивилни да притежават оръжия и въведе програми за окуражаване на хората да предават оръжията доброволно, но все пак има 19,5 оръжия на всеки 100 души, посочва Small Arms Survey. Законът предвижда до пет години затвор, ако бъдете заловен да притежавате незаконно оръжие, но прилагането на закона е небрежно. Косовската полиция проведе телевизионни кампании с мироопазващите сили на НАТО, за да окуражи хората да предадат оръжията си.

Босна и Херцеговина

Босненската война от 1992-95 г. бе най-кървавата от всички конфликти, които избухнаха след разпадането на Югославия. Когато тя свърши повечето от гражданите на Босна бяха въоръжени, но правителството обяви, че всички оръжия, притежавани от цивилни, са нелегални и предложи амнистия на онези, които ги предадат. Обществена кампания също посочи колко опасни могат да бъдат оръжията за децата.

Десетки хиляди хора отнесоха оръжията си в полицейските участъци или ги предават на мироопазващите сили на НАТО всяка година. Small Arms Survey казва, че страната има 17 оръжия на всеки 100 души. Бивш войник веднъж уби жена си с базука след семейна кавга. Босна е също най-замърсената страна с мини в региона с около 120 000 мини, които са разпръснати в страната.

Словения

На цивилните не е разрешено да притежават автоматични огнестрелни оръжия, след като страната обяви независимост през 1991 г. Полуавтоматичните оръжия и пистолети са разрешени само със специално правителствено разрешение. Според Small Arms Survey Словения е най-малко въоръжената страна от бивша Югославия с 13 оръжия на 100 души.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.