Може ли Москва да вразуми Пхенян?

Военен парад в Северна Корея. Снимка: kreml.org

Южнокорейският министър на външните работи Юн Бен-се подчерта значението на факта, че руската дипломация съдейства да се намали напрежението на полуострова.“В тясно съгласуване с Китай и Русия (южно)корейското правителство продължава усилията да накара Северна Корея да промени позицията си“, заяви той на заседание на парламентарна комисия в сряда.

В същия дух се изказа по-рано говорителят на Белия дом Джей Карни. „Приветстваме усилията на Пекин и Москва, насърчаващи Пхенян да се въздържа от провокативни изявления и заплахи“, заяви той.

Това показва, че южнокорейците са изчерпали обичайно използваните от тях аргументи и методи, смята Константин Асмолов, водещ научен сътрудник в Центъра за корейски изследвания на Института за Далечния изток към Руската академия на науките.

Изявлението на един министър в парламента не представлява официална молба за помощ, отправена към чуждестранно правителство, напомня Георгий Толорая, директор на корейските програми на Института по икономика към РАН.

Психологическият фактор

Противно на популярното мнение, че Москва нямала средства, с които да въздейства на КНДР, руската дипломация разполага все пак с известни възможности, убеден е Асмолов.

По думите му севернокорейското ръководство схваща, че все някак трябва да намери изход от днешното положение, а за него е по-лесно да се вслуша в доводите на Москва и на Пекин, отколкото да склони за отстъпки на „империалистите“.

„Методите на убеждението ще свършат работа. За Севера е от принципна важност, че Русия не разглежда ситуацията като конфликт, в който със сигурност е виновна само едната страна“, казва той.

Георгий Толорая е настроен по-скептично. Тоталитарният характер на севернокорейското общество позволява на властта да пренебрегва нуждите на хората и прави страната слабо податлива на въздействия отвън, смята той.

„Никой не може да влияе ефективно върху Северна Корея. Това не се удава много дори на Китай с неговите мощни икономически лостове“, отбелязва експертът.

„Русия прави, каквото може, и без да я приканват – контактува много активно и със Северна Корея, и със САЩ, Китай и Южна Корея“, казва той.

Константин Асмолов обяснява защо Пекин и Москва имат интерес нещата да бъдат уредени възможно най-скоро. „С действията си Северна Корея обективно подпомага САЩ да засилват военното си присъствие в региона“, посочва аналитикът.

Какво цели всъщност Пхенян?

Обстановката на Корейския полуостров никога не е била тиха и мирна. Досега обаче КНДР не стигаше чак дотам, че да скъса примирието от Панминчжон и да отвори приказка за ядрена война.

Наблюдатели обясняват днешното безпрецедентно изостряне на обстановката с неуравновесеността и липсата на опит у 30-годишния Ким Чен-ун – най-младия за момента държавен лидер в света, с желанието му да се утвърди в очите на местния елит, с надеждите на Пхенян да получи безплатно ориз и мазут, както е ставало вече неведнъж.

Георгий Толорая предлага собствена хипотеза. „Задачата, която си поставя Северна Корея, е да издейства от световната общност официално признание за своя ядрен статут“, смята той.

Танци на войната

Колкото и да е напрегнато положението, война няма да има, убедени са руски експерти. „Северна Корея няма да започне война, нито пък Сеул и Вашингтон. Конфликт може да избухне, само ако някой си изпусне нервите“, твърди Константин Асмолов.

„Нищо чудно да има някакъв малък локален сблъсък. За Ким ще е притеснително цялата гръмогласна риторика да свърши с едно нищо. Той обаче не е готов да води пълномащабна война и няма такова намерение. Липсват му сили, възможности, а всъщност и цел“, съгласява се Георгий Толорая.

Колкото до Южна Корея, тя според Асмолов най-малко би спечелила, ако рухне КНДР – тогава ще й се наложи да изхранва населението на Севера и изобщо да се нагърби с всичките му проблеми.

„В Южна Корея има малка група хора с манталитет от студената война досущ като на севернокорейците и с голямо желание да влязат в историята. Никой южнокорейски политик не може открито да се обяви срещу обединението (на двете Кореи, б. р.). Но прагматиците – а те са мнозинство, неизменно се изказват в смисъл, че това трябва да стане някой ден, когато му дойде времето“, посочва той.

Доброжелателен съвет от Русия

Днес много неща зависят от това дали Пхенян ще се възпре от пробно изстрелване на балистични ракети или ще се опита да вдигне залозите още повече. „Това ще принуди вече Русия и Китай сурово да осъдят“ севернокорейците, смята Асмолов.

По данни на американското разузнаване Северна Корея е заредила изцяло с гориво две балистични ракети със среден обсег „Мусудан“, в началото на април ги е предислоцирала на източното крайбрежие и всеки момент може да ги изстреля.

На бойни позиции северно от пристанище Вонсан са разположени още няколко ракети „Скъд“ и „Нодон“. Севернокорейските ракети могат да стигнат до Южна Корея, Япония и американския остров Гуам.

Председателят на външнополитическата комисия в руския Съвет на федерацията Михаил Маргелов отправи в сряда ново предупреждение към Ким Чен-ун.

„Анализирайки жизнелюбието на младия севернокорейски лидер, не съзирам у него самоубийствени наклонности. Не мога да повярвам, че лидер, дошъл на власт съвсем наскоро и видял пред себе си доста ясни политически хоризонти, може просто ей тъй, с един ракетен пуск да сложи край на политическата си кариера“, заяви руският сенатор пред журналисти.

Още по темата: Северна Корея всъщност помага на САЩ

„Пхенян помага на САЩ да коват противоракетен щит“; междувременно „Сеул е готов за превантивен удар“ – така руският в. „Независимая газета“ коментира „все по-страховитите предупреждения от КНДР към съюзниците на САЩ“.

Вчера Северна Корея заяви, че може да нанесе удар срещу японски градове. Според западни експерти младият лидер Ким Чен-ун се опитва чрез войнствена риторика да спечели подкрепата на севернокорейската армия. А тя му е твърде необходима, пише вестникът. И сочи за пример вчерашната информация в „Дейли телеграф“ за „бунт“ в местно военно поделение и „брожения“ в други части срещу „неопитния син на бившия вожд“ в края на 2011 г., още преди Ким Чен-ун да поеме властта.

Бунт едва ли е имало; „атмосферата във въоръжените сили (на Северна Корея) е общо взето нормална“, а „Ким Чен-ун не е марионетка, както често се пише на Запад“, коментира пред вестника Александър Воронцов, ориенталист от Руската академия на науките.

Ако започне война, Пхенян ще нанесе удари срещу ред японски градове – Токио, Осака, Киото, пише „Независимая газета“. „Япония е много близо до територията ни, затова не ще може да избегне нашите атаки“, цитира всекидневникът в. „Нодон синмун“, орган на управляващата в КНДР Корейска трудова партия. Според Интерфакс вчера в Йокохама дори избухнала паника, тъй като кметството погрешка публикувало в Туитър известие, че Северна Корея вече изстреляла ракета, и го изтрило чак след 20 минути.

Севернокорейските заплахи обаче са добре дошли за Пентагона, който ги използва като предлог, за да сформира в Азия система за ПРО, насочена срещу Китай. Администрацията на Барак Обама прехвърля центъра на тежестта на военната си стратегия в Азиатско-Тихоокеанския регион. Под претекста, че провежда маневри, Америка изпрати там бомбардировачи Б-2, кораби с противоракетни установки, прехвърля система за ПРО на остров Гуам. А Япония ще разположи ракети „Пейтриът“ не само в Токио, но и на остров Окинава.

„Всички тези стъпки изглеждат като отговор, насочен към Северна Корея. Вашингтон обаче смята, че кризата ще отмине. И фактически новите подразделения на САЩ и съюзниците им се очаква да направят неефективни модернизираните военновъздушни и военноморски сили на Китай“, твърди руското издание.

Междувременно „КНДР отмени мобилизацията на войниците от резерва, които са използвани за подготовката за селскостопанския сезон“, добавя „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.