Ще превърнат ли Навални в нов Ходорковски?

Полицията арестува опозиционера Алексей Навални след митинга на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Наказателният процес срещу руския опозиционер Алексей Навални ще се превърне в политически, прогнозира „Независимая газета“

На 17 април започва съдебният процес срещу известния руски опозиционер Алексей Навални, обвинен във връзка със злоупотреби в предприятие от Кировска област, отбелязва печатът в страната. Властите обаче ще съдят вече не един обикновен блогър, а политически деец, изтъква „Независимая газета“.

Навални заяви публично, че ще участва в президентските избори през 2018 г. Подкрепя го и новата партия „Народен алианс“, започнала процедура за регистрация, и сочеща известния блогър за свой духовен лидер, пише вестникът. Без да е неин член, опозиционерът подкрепя партията, прокламираща „европейски избор“ за Русия и постепенно преминаване към парламентарна република.

Предстои Навални да бъде съден по обвинение, че като съветник на губернатора на Кировска област преди години е организирал в престъпен сговор с местни бизнесмени злоупотреба със средства на държавното предприятие „Кировлес“ в размер на над 16 милиона рубли. Срещу опозиционера са образувани и други дела за присвояване, измама и пране на пари.

„Ще се опитат да го накажат – или условно, или дори не условно. Неговият статут на потенциален кандидат-президент и партиен лидер гарантира на процеса далеч по-голямо политическо значение и отзвук“, коментира за „Независимая газета“ Николай Петров от Московския център „Карнеги“.

Експертът вижда тук „напълно разумни (…) превантивни стъпки“ – „политическо противопоставяне“ на политическия натиск върху Навални. Евентуалната присъда за дълго време ще отстрани Навални от публичната политика. Дори да е условна, може лесно да стане ефективна, стига опозиционерът да наруши някои от многобройните правила в закона за митингите, обяснява той.

Според политолога Игор Бунин засега Навални не представлява заплаха за властта „нито като кандидат-президент, нито като партия, но все пак има известен потенциал“.

Щом започне, процесът веднага ще придобие политически характер. И ако Навални бъде хвърлен в затвора, при изостряне на ситуацията в Русия ще има „допълнителни предимства“ като политзатворник, разсъждава аналитикът.

Превръщането на един процес по наказателно дело в политически със сигурност ще предизвика шумен отзвук, както стана с делото Юкос – и в Русия и в чужбина, подчертава всекидневникът. С оглед „влошаването на социално-икономическата ситуация и гоненията срещу неправителствените организации“ в Русия за властта може би ще е „неудобно“ да хвърли в затвора Навални – автор на антикорупционния проект „РосПил“, предполага той.

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски и неговият съдружник Платон Лебедев, някога собственици на „Юкос“, излежават присъди за данъчни измами и кражба на петрол от вече несъществуващата им компания. „Доколко е готова властта в Русия да скрие зад решетките един нов Ходорковски? – пита „Независимая газета“.

В наказателното преследване на Навални няма нищо политическо, уверява говорителят на руското федерално следствие Владимир Маркин в интервю за „Известия“, цитиран от Би Би Си. Според Маркин опозиционерът е обвинен в „крайно банална злоупотреба“.

Изданието се пита няма ли Навални, осъден, да стане „знаме на опозицията, руския Мандела“. „Може би тъкмо тъй са си правели сметката онези, които лансираха Навални, знаейки за младежките му грехове – коментира Маркин. – Само че Мандела не бе пратен да лежи за злоупотреби като съветник на някой властник, а заради борба срещу апартейда.“

Освен това в Русия вече има „политици, излежали присъди за екстремизъм, а не за кражби“, напомня той и дава за пример писателя Едуард Лимонов, лидер на Националболшевишката партия и партия „Другата Русия“, забранени в страната. Дори Лимонов обаче „не можа да стане знаме за цялата опозиция, а само за една малка секта“, отбелязва говорителят на Следствения комитет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.