Демокрациите се обединяват срещу китайската сила

Рисунка: доминиканюз

Япония, Европа и САЩ искат свободна търговия. Ако проектът успее, ще се появи могъщ либерален икономически съюз – срещу мощта на Китай.

Става дума за пазари, работни места и растеж – Европейският съюз, Япония и САЩ искат да създадат съвместна зона за свободна търговия. Ако всичко върви добре, между трите сили скоро ще възникне огромно търговско пространство, което може би дори ще бъде най-голямата зона за свободна търговия в света. Тя би обхванала над половината от глобалната икономическа мощ, отчетено според сегашните съотношения на силите, а влиянието й би било огромно.

Най-напреднали засега са преговорите между Европейския съюз и САЩ, които се водят от два месеца. Ако нещата се развиват според желанието на САЩ, то по същество никой клон на промишлеността няма да остане незасегнат от споразумението.

„Всичко е на масата“, както се казва на жаргона на преговарящите. Ако нещата спрат дотук, само европейско-американското споразумение би обхванало близо 45 % от световната икономика. Партньорите се надяват да спечелят 2 процентни пункта допълнителен икономически растеж и 2 милиона нови работни места – силни аргументи при сегашната криза.

От близо една седмица пък се водят преговори и между ЕС и Япония, на които Европейската комисия възлага големи надежди. Според оценките на Брюксел благодарение на договора за свободна търговия износът към Япония може да нарасне с една трета. Могат да възникнат 400 000 нови работни места, а годишният брутен вътрешен продукт (БВП) на Европа да се увеличи с допълнителни 0,8 процентни пункта. Япония пък се надява на нови бизнес възможности, най-вече в автомобилостроителния сектор и електрониката. За потребителите свободната търговия може да донесе по-ниски цени и по-голям избор.

След дълги вътрешнополитически дебати сега Япония се съгласи и на преговори със САЩ, които може да започнат още тази година.

Те би трябвало да преминат като част от воденото от САЩ Транс-Тихоокеанско партньорство (ТТП), в което вече участват други десет тихоокеански държави. Движещите мотиви са подобни на причините за останалите преговори за свободна търговия – Япония и САЩ се надяват на по-силен растеж.

Европа няма доверие на Япония

Пътят към свободната търговия обаче не е лесен. Всеки от тримата партньори свързва със споразумението собствени опасения. Япония, например, би искала да защити селското си стопанство от американската конкуренция, докато Вашингтон не иска да остави автомобилостроенето си в среда на съвсем свободна конкуренция. Остава отворен въпросът дали останалите страни от ТТП ще се съгласят да бъдат направени изключения.

Европа пък не се доверява на Япония, тъй като страната на изгряващото слънце е известна с това, че наистина премахва митническите ограничения, но в същото време запазва други пазарни бариери. Европейците неотдавна представиха на японците списък от търговски бариери в различни сектори, за чието премахване настояват.

И накрая, САЩ и ЕС са разтревожени от поевтиняващата йена, която би затруднила износа към Япония при търговски съюз. Всичко това би могло да удължи преговорите. Експертите прогнозират, че единство може да бъде постигнато чак след три години.

Един фактор обаче може да стимулира трите най-големи либерални демокрации в света – възходът на Китай. Когато през февруари бяха обявени преговорите между САЩ и ЕС, партньорите вече бяха наясно с това.

Американският президент Барак Обама заяви, че преговорите трябва да дадат възможност за „свободна конкуренция на нарастващите азиатски пазари“. Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт обясни, че целта е да бъдат защитени собствените водещи икономически принципи.

Китайският растеж е решаващ фактор в преговорите за свободна търговия, според оценката на Филип Гюден, главен икономист за Европа на британската банка Barclays. Страната отдавна е критикувана, че чрез субсидирани евтини продукти оказва нелоялен натиск върху компаниите на другите държави. Чрез преговорите за свободна търговия западните конкуренти искат да се опитат да се противопоставят на натиска. Търговията трябва да им осигури пазари за продажби и да им помогне да запазят работни места.

Девин Стюарт от американския изследователски институт Carnegie Council е убеден, че в преговорите се крие и известна доза геополитика. Клубът на свободната търговия трябва „да противодейства на китайското влияние и на модела на държавния капитализъм“, отбеляза неотдавна той пред списание „Дипломат“. Причина за трансатлантическо споразумение и ТТП е, че политиката разсъждава „как да се налагат и разпространяват либерални ценности чрез икономически дейности. Тези инициативи могат да послужат като мирна стратегия за постигането на целта“, посочи експертът.

Японските предприемачи очевидно гледат на нещата по подобен начин. „Ако работим заедно с европейците и американците, то бихме имали по-голямо споразумение на единомислещи общества“, каза говорител на могъщото икономическо лоби Nippon Keidanren. Така договорите за свободна търговия могат да станат пледоария за свободна пазарна икономика и срещу силната държавна намеса.

Япония все още печели от Китай

Трите големи икономически сили все пак биха постъпили зле, ако водят изрична политика срещу Китай. „В повечето сектори Япония печели от Китай, тъй като много производствени дейности се допълват“, отбелязва политологът Кейсуке Иида, който прави проучвания за международната търговия към Токийския университет. В дългосрочен план обаче търговският съюз на големите демокрации може много добре да послужи като защитен вал срещу Китай.

Същевременно голямото пространство за свободна търговия трябва да упражни натиск върху Китай да приеме либералните стандарти на ЕС, САЩ и Япония. „И трите сили искат премахване на почти всички търговски бариери и ограничения пред конкуренцията, както и либерализиране на преките инвестиции. Китай засега не иска това“, допълва Иида.

Действително, сега Китай преговаря за договори за свободна търговия, включително с Япония и Южна Корея. Политическите различия обаче са големи. Малко вероятно е скоро да бъде постигнато споразумение. Така че САЩ, ЕС и Япония ще побързат да наложат модел по собствения си вкус.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.