Стефан Тафров: Тачър накара съпартийците си да скандират „Свободна България!”

Маргарет Тачър с президента Желю Желев, 1991 г. Снимка: в. „Демокрация“

По повод смъртта на Маргарет Тачър e-vestnik се обърна по телефона към постоянния представител на България в ООН Стефан Тафров, като един от малкото българи, които са се срещали с нея няколко пъти. Той беше любезен да разкаже за Тачър и за отношението й към България.
Стефан Тафров е бил съветник на президента Желев 1990-1991 г., зам.-министър на външните работи 1991-1992 г., посланик в Лондон, Рим, Париж и Ню Йорк.

– Г-н Тафров, като съветник на бившия президент Желев и дипломат сте имал няколко срещи с Маграте Тачър, разкажете за тях. Какво каза Тачър за България?

– В началото на 1990 г. една  делегация на СДС, начело с Желю Желев, беше поканена да посети Чехия, Франция, Великобритания и САЩ, с което легитимира демократичната опозиция пред света. В състава на делегацията освен лидерът на опозицията Желев, беше зам.-председателят на СДС Петър Берон, Огнян Пишев, като икономически експерт и аз, като завеждащ международните връзки на младия тогава Съюз на демократичните сили.
Срещата с Маргарет Тачър, която в онзи момент беше министър-председател на Великобритания, стана на конференцията на шотландската консервативна партия в Абърдийн. Форин офис ни закара до там със самолет, а преди това имахме среща с външния министър Дъглас Хърт и вицепремиера Джефри Хау, имахме вечеря в камарата на лордовете, организирана от баронеса Патриша Ролингс, голяма приятелка на България.
Там в Абърдийн бяхме поканени гато гости в залата и в заключителната си реч Тачър каза: „Тук сред нас има борци за свобода от България. Искам всички да аплодирате свободна България.” И хората станаха и започнаха да скандират „Free Bulgaria!”. Беше невероятно.
На другия ден във в. „Таймс” имаше снимка на първа страница как Тачър се ръкува с лидера на българската опозиция Желю Желев и статия за срещата.

– Май за пръв път се е случило български политик да се появи на първа страница на „Таймс”, след прием при премиера на Великобритания?  

– Да. Оттогава Маргарет Тачър и Желю Желю демонстрираха взаимно много добри чувства един към друг. Август месец същата година той стана президент. След това в Париж имаше международна конференция на най-високо равнище, която сложи край на Студената война. На срещата беше подписана Парижката харта на нова Европа, с което се създаде европейският ред след края на Студената война. Всички големи лидери бяха там. Аз придружавах президента Желев като негов външнополитически съветник. В онзи момент срещу Маргарет Тачър вече имаше опозиция вътре в партията, вътрешнопартийни разногласия. Срещата между нея и президента Желев стана в деня, в който тя чакаше резултати от гласуване в партията, онзи решаващ момент, когато тя изгуби изборите вътре в партията и се оттегли от поста.

Стефан Тафров в студиото на БНТ. Снимка: от екрана


– Какво говориха тогава Тачър и Желев? Вие разговаряхте ли лично с нея?

– Да. Срещата трябваше да стане в британския офис на конференцията. Аз отивам там малко преди президента Желев, трябваше да уточня детайли с нейния екип. В коридора тя ме видя, съветникът й ме представи, обясни, че съм съветник на президента Желев. Аз й припомних, че имах честта да се срещна с нея в Абърдийн. „На колко сте години?”, попита тя. Аз казвам – „На 32”. „Такива като вас са надеждата на нова Европа”, каза Тачър и ме накара да се изчервя. След това дойде Желю Желев. Добре си спомням няколко момента от техния разговор. Желев й благодари за историческата роля, която тя изигра за рухването на комунизма.
Благодарение на последователната си политика спрямо СССР и най-вече на това, че тя откри Горбачов за западния свят, тя наистина има огромна роля. Той благодари от името на българите, които бяхме заложници на комунистическата система.
Вторият момент, който си спомням, беше, че тя направи много силна защита на принципите на пазарната икономика, много силно говори. Желев в отговор обясни, че предвиждаме приватизация, реформи.
Другото, което каза Тачър, беше за българските дипломати. „Образът на България трябва да се промени и първата крачка към това е да изпратите в дипломатическите мисии хора, които не са свързани с бившия режим, на които да имаме доверие”, каза Тачър.

– Присъствахте ли на други разговори между нея и Желев?

– Да, през 1991 г. президентът Желев беше на официално посещение във Великобритания. Маргарет Тачър вече не беше премиер и дойде да го посети в хотела му в Лондон. Тогава пак бях съветник на президента Желев. Спомням си, че тя дойде малко по-рано от определения час на срещата. Охраната ни предупреди, че госпожа Тачър е вече долу във фоайето. Желев ми поръча да сляза при нея и да я доведа, нищо че е по-рано. Аз слязох да я поканя, а тя каза „А сигурни ли сте, че мога да обезпокоя президента по-рано?” Това е! Маргарет Тачър! Тя каза „Мога да почакам 5 минути” и седна във фоайето, и седя там 5 минути, преди да се качи, точно на часа. Въпрос на стил…

– А като посланик в Лондон по-късно вие имахте ли срещи с нея?

– Да, срещал съм се с нея и по-нататък, когато вече бях посланик във Великобритания. Няма да забравя един прием в Бъкингамския дворец. Кралицата дава един летен и един зимен прием за посланиците в кралството. Това беше летният прием, в градината, парка на Бъкингамския дворец. Присъстваха всички посланици в Лондон, членове на кралското семейство, политици, министри. Тогава Маргарет Тачър вече беше в камарата на лордовете. Това се случваше по време на войната в Босна, обсадата на Сараево. Имаше голям спор какво да се прави – да се бомбардират ли сръбските позии около Сараево, за да се освободи градът, където умираха хора, беше истинска трагедия. Маргарет Тачър малко преди това беше произнесла една реч в камарата на лордовете, в която призоваваше НАТО да бомбардира сръбските позиции. Подобна беше и позицията на президента Желев, който беше направил някакви изявления в този смисъл. Докато чакахме да дойде кралицата, разговаряхме с Тачър аз и гръцкият посланик, тя поиска моето мнение за Босна. Аз й казах, че президентът Желев има сходна позиция с нейната. Речта й тогава се коментираше много. И тя каза, че никога не се е съмнявала, че с президента Желев мислят еднакво. В това време се появи кралицата, приемът беше под едни шатри в градината. И дойде към нас, обикаляше всички, ние бяхме една малка групичка. Кралицата се ръкува с Тачър, разменихме няколко светски реплики. Тачър каза на кралицата – „Ние обсъждахме с негово превъзходителство българския посланик ситуацията в Босна. И аз чух много интересен анализ на България, като страна от региона, за това което се случва там”. И кралицата каза – „Така ли? Колко хубаво, че в Лондон има хора, които действително могат да ни осветлят по важни въпроси.” Така Тачър пак ме накара да се изчервявам, макар и вече да имах известен опит като дипломат (смее се).
После гръцкият посланик ми казва – „Стефан, ти даваш ли си сметка, че две велики жени размениха за теб реплики? Ти трябва веднага да го напишеш това някъде.” Много се смяхме. Кой съм аз? А те наистина са две велики жени.
Последно видях Тачър през май 1995 г. на една неповторима тържествена вечеря. Във Великобритания се празнуваше 50 години от края на Втората световна война. Имаше големи празненства в Лондон. Бяха поканени държавните глави на всички страни, участвали във войната, включитено и на България. Бяха американския президент, руският – Елцин, канцлерът Кол. Само Митеран беше много болен и не дойде. Това беше в Лондонското кметство, Гилд хол, резиденцията на кмета на Лондон. На вечерята беше и нашият президент Желев. Присъстваше кралицата, цялото кралско семейство, цялото правителство, държавници. Включително и Маргарет Тачър. Ние с президента Желев бяхме през няколко маси от нея. Докато сядахме, Желев ме накара да ида и да я поздравя от негово име. Аз отидох при Тачър и й казах, че доктор Желев я поздравява. И тя прекоси половината зала и дойде при него да се ръкува.
Като посланик съм бил и на конференции на консервативната партия, на които тя изнасяше страхотни речи, макар че вече не беше лидер на партията. Например си спомням конференцията в Блекпул, когато Джон Мейджър беше премиер, нейната реч предизвика фурор.
Тя беше наистина изключителна жена.

(Виж тук видео с изказвания и интервюта на Тачър)

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.