Ню Йорк започна битка срещу пластмасовите бутилки

Ако са наляти от чешмата осемте чаши вода, които трябва да изпива всеки ден нюйоркчанинът, струват на по 0,00135 долара или 49 цента годишно. С подобни факти кметството на Ню Йорк започна да пропагандира водата от чешмата като по-добрия избор пред комерсиалните напитки.

Ню Йорк започна акция за популяризирането на водата от чешмата. Освен че ще спестят пари като не купуват бутилирана вода, нюйоркчани ще допринесат и за опазването на околната среда. Снимка: Ню Йорк Таймс

Според градските власти алтернативата е да се похарчат 2900 пъти повече – или приблизително 1400 долара на година – като се пие бутилирана вода. В замяна на тези излишно похарчени пари, казват те, ще носите отговорността за нарастващите камари боклуци в страната и за увеличаването на повечето от индустриалните емисии, които допринасят за глобалното затопляне.

Тенденциите в утоляването на американската жажда обаче са изцяло в полза на повечето пари и това е видно от преливащите кошчета за боклук в Централ парк. В действителност употребата на бутилирана вода расте за сметка на всички други категории течности, с изключение на спортните напитки. Тя надмина кафето и млякото, и вече се пие дори повече от бирата. Ако тенденцията се запази, следващата в списъка ще е водата от чешмата.

Сега властите в Ню Йорк – по примера на кметствата в Минеаполис, Солт Лейк Сити и Сан Франциско – започнаха капания, за да върнат нещата назад и да накарат хората да пускат чешмите си вместо да отварят портфейлите си. Здравният отдел в кметството е наясно с предпочитанията към бутилираната вода и подчертава, че водата е по-здравословна от много други пълни със захар напитки. Градският отдел за защита на околната среда пък шумно пропагандира, че водата от чешмата не влияе върху околната среда. И двата отдела подчертават, че на практика тя е безплатна (като забравим за онези нюйоркчани, за които да плащат повече е избор на начин на живот).

Малко хора си дават сметка за щетите, които производството и отпадъците от пластмасови шишета нанасят на природата. Снимка: greatgreengoods.com

Водата на Ню Йорк е обект на завист за кметствата в цяла Америка. Тук е изградена една от петте най-големи водоснабдителни системи, чиято вода е толкова добра, че почти няма нужда да бъде филтрирана, с което се пести енергия и химикали. Другите четири са Бостън, Портланд, Сан Франциско и Сиатъл.

Системата се захранва с дъждовна вода, която се съхранява в резервоари. Благодарение на гравитацията тя слиза до града, където помпи са необходими само в няколко квартала.

Водата в Ню Йорк е чиста, има нужда от малко хлориране, с ниско съдържание на минерали е и вкусът й е приятен. Всичко това звучи като реклама на бутилирана вода.

Но представители на бутилиращата индустрия твърдят, че тяхната версия се отнася не само до здравето и до вкуса – според тях точно пластмасовата бутилка, заклеймена от еколозите, е истинският плюс за консуматорите.
„Качеството на водата от чешмата е добро в по-голямата част от САЩ,” казва Джон Сайчър Младши, редактор и издател в Beverage Digest. „Става дума обаче за удобството и за промяна в предпочитанията на консуматорите. Не е толкова лесно да вървиш по Трето авеню в горещ ден и да намериш чаша вода от чешмата.”

Бутилираната вода натрупа бонуси от западащия имидж на газираните напитки – стока, която е в спад от почти десет години (но все още е най-предпочитана от повечето консуматори). Вкусът на хората се променя и затова дойде време за въпроса дали не трябва да се пие вода от чешмата.

„Чрез образование и мотивация може да накараш хората да променят навиците си,” казва Емили Лойд, член на комисията към Департамента за защита на околната среда като се позовава на акциите срещу пушенето, за рециклирането на отпадъци и за слагането на предпазни колани. Комфортът също може да бъде запазен – доста лесно е да напълниш бутилка с вода от чешмата и да я пъхнеш в чантата.

Властите и застъпниците за използване на вода от чешмата се позовават на изследванията на промените в климата, които са повод за все по-голямо безпокойство. Те се надяват хората да си дадат сметка за последствията от милиардите празни пластмасови бутилки.

„Повече от 90 процента от влиянието на пластмасовите шишета върху околната среда е оказано още преди хората да ги отворят,” казва д-р Адър Хешковиц, учен в Съвета за защита на природните ресурси. „Петрол за пластмасата, петрол за транспортирането й, петрол за замразяването й – и накрая по-голямата част от тези усилия отиват на градските сметища.”

„Бутилката ще трябва да се промени,” казва той и се позовава на проучвания за пластмаса, произведена от растения. „И интересът към това е най-голям за последните 30 години.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.