Взривове в Бостън – фотогалерия. Арестуван саудитец?

След взривовете в Бостън. Снимка: от тв екрана

В 14.45 местно време (21.45 ч. българско), недалеч от финиша на Бостънския маратон се разнесе силна експлозия откъм северната страна на улица „Бойлстън“. 15 секунди по-късно и 200 метра надолу по улицата избухва втора експлозия.

Експлозиите станаха над пет часа след началото на маратона, когато повечето от най-добрите вече бяха завършили, но по-бавните, сред които стотици аматьори, все още прекосяваха финалната линия.Там се бяха струпали зрители, които ги аплодираха.

След експлозиите се е разнесъл дим на височина 15 метра и е настанала паника сред насъбралите се хора. На снимки, публикувани в „Туитър“, се виждат тежко ранени хора на улица „Бойлстън“ в центъра на главния търговски район на Бостън. Телевизиите показваха кадри на паника и хаос, полицията отцепи района.

На снимката се вижда втората експлозия (на преден план) и димът от първата в далечината, недалеч от финала на маратона в Бостън. Снимка: от екрана

На снимката се вижда втората експлозия (на преден план) и димът от първата в далечината, недалеч от финала на маратона в Бостън. Снимка: от екранаПървата експлозия от друга гледна точка. Снимка: от екранаСнимка: от екранаСекунда след първия взрив. Снимка: от екранаСнимка: от екранаСнимка: от екранаСнимка: от екранаСнимка на района със схема на двете експлозии, недалеч от финала на Бостънския маратон. Снимка: от екрана Снимка: от екранаСнимка: от екранаСнимка: от екрана

„Повечето хора паднаха или легнаха на земята“, разказа бегач, който се отървал без нараняване. „Имаше хора, които кървяха силно“, разказа Лора Маклийн, участничка в състезанието. Тя била в пункт за първа помощ, където дошла след финала заради силно обезводняване, когато избухнали експлозиите. Видяла докараните в палатката ранени. Други очевидци говореха за хора, които  са загубили крайници. Повечето ранени са били зрители.

АП цитира официално съобщение на полицията, че са били намерени и обезвредени още две малки самоделни взривни устройства. Полицията съобщи също, че експлозия е разтърсила обществената библиотека-музей „Джон Ф. Кенеди“. Библиотеката се намира на около 5 км от мястото на експлозиите на Бостънския маратон. Пострадали в библиотеката няма. По-късно властите съобщиха, че в библиотеката става дума за пожар, при който няма пострадали и не е ясно дали има връзка с експлозиите.

Затворени за движение са всички мостове над река Чарлз в Бостън. Специални мерки за сигурност са обявени във Вашингтон, Лос Анджелис и Сан Франциско. Мерките за сигурност в Ню Йорк са били засилени веднага, особено в централните райони, където са изкарани и части от антитерористичните сили. Вече е сигурна версията за терористичен акт. Открити са и още две взривни устройства в Бостън, които не са експлодирали, предават агенциите.

http://www.youtube.com/watch?v=JhXLgDGh9Ws
САЩ са в шок. Президентът Барак Обама е уведомен за случилото се и е наредил на администрацията си да бъде предоставено на Бостън всичко необходимо за извънредната ситуация. Небето над града е затворено за полети. Жителите са призовани да не се събират на големи групи и да избягват обществени места.

Арестуван е един от ранените при взрива, гражданин на Саудитска Арабия, съобщи сайтът на в. Ню Йорк пост. Засега информацията не е потвърдена официално.

Mрезидентът Обама направи кратко изявление в Белия дом и съобщи, че е наредил федералната администрация да засили сигурността в цялата страна. „Засега не знаем кой го е извършил или защо и хората не бива да прибързват със заключенията преди да разполагаме с всички факти“, каза той. „Не се съмнявайте – ще стигнем до дъното (на случилото се в Бостън) и ще открием кои го сториха и ще разберем защо са го сторили“.

Представител на Белия дом обясни веднага след изявлението, че случилото се в Бостън ще се третира като акт на тероризъм. Следствието обаче ще провери дали експлозиите са дело на терористична групировка – чуждестранна или американска, съобщи Reuters.

Агенция Франс прес напомни, че Бостънският маратон е най-старият провеждащ се всяка година маратон в света. За пръв път е бил организиран в столицата на щата Масачузетс през 1897 г. Обикновено е в третия понеделник на април. През 2012 г. 21 554 души финишираха след като пробягаха маратонската дистанция 42.195 км.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.