Цветановгейт… Те не са нагли, просто нямат никакво усещане за нещо нередно

Забележително – Цацаров злепостави този, който го назначи

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо

Поведението на Цветанов, след като прокуратурата оповести, че 2/3 от сигнала на Сергей Станишев за подслушването се оказва верен, беше оценено като наглост от повечето коментиращи в интернет.
Това не е точно. Този човек няма никаква чувствителност, че върши нередни или незаконни неща. Той е неадекватен и точно това го прави опасен в ролята му на вътрешен министър.
Прокуратурата е установила нерегламентирано използване на скъпата техника за подслушване и на автомобила, спонтанно наречен Цецомобил в мрежата.
Проверката по случая е изненадваща. Главният прокурор, фаворит на Цветанов, избран от него и Борисов за този пост, изведнъж ги злепоставя точно преди избори.

Цацаров не потули резултатите от проверката

Това е забележителен факт. В e-vestnik неведнъж сме писали, че политическите назначения за главен прокурор водят до там, че той се обръща срещу тези, които са го назначили. Справка – Татарчев и Филчев. Писахме още, че щом се обърне палачинката с подкрепата на Борисов и ГЕРБ, Цацаров пръв може да се обърне срещу тях. Дали това вече се случва или можем да очакваме замазване на скандала?

Малко преди проверката Цветанов заяви в студиото на бТВ, че ще се оттегли от политиката, ако се докаже нерегламентирано подслушване по негово нареждане.

МВР не е плод и зеленчук, всичко се регистрира, обяви той в спор със Станишев, който твърдеше, че по устна заповед са подслушвали. Проверката на прокуратурата доказва точно това – че МВР е плод у зеленчук и има нерегламентирано използване на техника за подслушване, без да се регистрира в документи.
Шефът на отдел Радко Димитров от дирекцията СДОТО на МВР, която се занимава с подслушванията, се опитал с помощта на колеги да изтрие информация, като дори разглобили скъпата техника да търсят хард диск. След това той лично изтрил информация. Това заплита нова интрига, защото информация от изтрит хард диск може да бъде възстановена. Това показва и нивото на компетентност на служителите там. Прокуратурата може да възстанови данните, стига да се обърне към точните експерти.
Още нещо може да направи прокуратурата – може да получи данни от мобилните оператори за кои телефонни номера от МВР са направили искане да засекат къде е мостоположението им в момента, засечено от клетките на оператора.

Комарницки за министъра Цветанов
Карикатура Христо Комарницки, в. „Сега“

След оповестените резултати от проверката

Цветанов сне всякаква отговорност от себе си

Заяви, че проверката доказва, че той няма нищо общо. Оправда го и бившият премиер Борисов. Цветанов дори направи куриозно изявление:
Започвам да се притеснявам дали в момента, в който съм напуснал поста на министър на вътрешните работи, заедно с бившия министър-председател Бойко Борисов не сме подложени на незаконно подслушване.
Подлушвачът се оплаква от подслушване…
Отделно ГЕРБ излезе с агресивна декларация по повод случая, в защита на Цветан Цветанов.

Поведението на Цветанов, който се изкарва невинен, показва и юридическа неграмотност, защото законът недвусмислено го държи отговорен:

Чл. 34а, ал. 1 т. 1 от Закона за СРС:
Контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи.
Чл. 37а от Закона за МВР гласи: Специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ се ръководи от директор, който се назначава от министъра на вътрешните работи.

За всички нарушения, разкрити от прокуратурата досега, без съмнение е отговорен вътрешният министър Цветанов. Той обаче

въобще не може да осъзнае вината си

Изглежда нито образованието, нито манталитетът му позволяват да разбере в какво се състои нарушението. Според него нямало доказателства. Самият факт, че т. нар. Цецомобил се е движил из София, докато по документи е трябвало да стои в гаража, е доказателство за нерегламентирано подслушване. Липсата на документи за извършени действия с техниката също е доказателство.

Който има някакви заблуди за Цветанов, нека си припомни с какъв патос той чете в парламента стенограми от разговорите на лекари в горнооряховската болница. Този човек няма никакво съзнание за законно и незаконно. Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор за длъжностно лице, което използва данни от СРС извън целите на наказателното производство. Цветанов направи точно това – използва ги извън целите на наказателното производство. Прокуратурата, предвождана от конформиста Велчев, удобен на всяко правителство, тогава оневини Цветанов, защото записите със СРС били разсекретени (за негово удобство). В НК обаче няма уговорки за секретни или несекретни данни от СРС. Няма оправдание. И един ден Цветанов ще се изправи пред съда за това беззаконие.

А сега? Дали Цацаров сега ще оправдае Цветанов или ще доведе нещата докрай? Може би е още рано да очакваме това от него.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.