„Страната на сенките” в СДОТО – резултати от проверката за подслушванията

Колаж: Иво Ангелов

Резултатите от проверката на прокуратурата по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици и бизнесмени от МВР очаквано „оправдаха” вътрешния министър Цветан Цветанов. Екипът от проверяващи прокурори, начело с градския прокурор Николай Кокинов и заместника му Роман Василев, е установил системни нарушения в организацията на работа на специализираната дирекция в силовото ведомство (СДОТО), която позволява злоупотреби с подслушването, без за това да остават следи.
След доклада за софтуера за разпределение на делата на ВАС на ВСС от миналата седмица, който установи, че делата могат контролирано от съответния оператор на системата да достигат неслучайно до съдия, но за това да не остават следи, това е вторият случай, в който става ясно, че  в чувствителни сфери на държавно управление са били създадени и поддържани условия за злоупотреби, които не могат да бъдат разобличени. Доколкото става въпрос за лоши или за злонамерени управленски решения, по същество констатациите “удрят” директно ръководните етажи на съдебната власт и МВР.
В доклада обаче има една единствена препоръка във връзка с министъра на вътрешните работи – по-нататък да се изясни дали не е  упражнил достатъчно контрол върху подопечната му дирекция, тъй като в Закона за специалните разузнавателни средства изрично е посочено, че МВР-шефът и председателят на ДАНС са отговорни за осъществяването на контрол по използването на СРС-та. Освен това в Преходните и заключителните разпоредби на закона е записано, че изпълнение му се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“, които дават указания по прилагането му съобразно компетентността си.

Съмнения за резултатността на проверката

бяха изразени още със самото й стартиране, тъй като със заповед на Сотир Цацаров за ръководители на екипа бяха посочени градският прокурор Николай Кокинов – срещу когото тече дисциплинарно производство за заобикаляне на случайния подбор и заместникът му Роман Василев, който нашумя с фриволните си действия по искане и саморазрешаване на ползване на СРС-та по делото „Цонев, Сантиров, Попов”.
Междувременно Цацаров призна, че като председател на Окръжния съд в Пловдив е бил заблуден от Василев да подпише разрешение за използване на СРС-та, в чиито мотиви се посочва невярна информация. Само ден по-късно експресна проверка на прокуратурата оневини Роман Василев, който, според съобщението, съгласувал всичките си действия със заместник на главния прокурор. В съобщението на ВКП за случая се казва, че Василев депозирал оставката си до Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор, който обаче я “върнал” и не я препратил към съвета (въпреки че подобни правомощия – да приема и отхвърля оставки Цацаров няма, такива има само ВСС).
На 28 март лидерът на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор анонимен сигнал, получен по пощата, който съдържа твърдения и конкретни данни затова, че съществува „мобилна група”, натоварена с незаконно подслушване на политически опоненти на ГЕРБ и едри бизнесмени по нареждане на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според данните, изнесени от Станишев

Цветанов директно е спускал поръченията към СДОТО,

без затова да има законно одобрени разрешения за подслушване, а служителите на дирекцията използвали сив ван „Войеджър“, пригоден за целта, като за всяка задача се променял номерът. Идентичен автомобил действително съществувал, уточни днес главният прокурор Сотир Цацаров, на пресконференция, на която оповести резултатите от проверката.
Според информацията на Станишев на слушалка са били Георги Първанов в периода на създаване на „АБВ“, президентът Росен Плевнелиев при създаването на служебния кабинет, лидерите на ДСБ Иван Костов и на „Атака“ Волен Сидеров в периодите, в които са критикували ГЕРБ, Ахмед Доган при разследването за „Цанков камък“ и Сергей Станишев неколкократно. Бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева при посещенията й в България, бившият шеф на Съюза на съдиите Нели Куцкова също са били слушани. В сигнала се твърди, че и бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов и Цветелина Бориславова са били обект на незаконно подслушване.
Ден след като лидерът на БСП оповести данните от сигнала, Цветан Цветанов нахлу в студиото на БТВ, където за участие бе поканен Сергей Станишев и обеща, че ако се докаже, че е разпореждал незаконно използване на СРС-та, ще излезе от политиката и ще се извини на всички български граждани. Тогава Цветанов обясни, че използването на СРС става с много ясен нормативен регламент. „Никога министър на МВР не е давал такива разпореждания. При подобни твърдения трябва да се заявяват много ясно какви са обвиненията, а не да се използва непроверена информация”, подчерта Цветанов.
Днес главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че

2/3 от информацията в сигнала се е оказала вярна,

а прокурорите не са открили законни разрешителни за подслушването на визираните в него лица. Екипът проверяващи е изяснил, че липсва какъвто и да е писмен регламент за поставените задачи на служителите – заповедите били давани устно и записвани в тефтери. Освен това в дирекцията нямало практика при неуспешни мисии или тренировачни излизания на мобилните екипи да бъдат представяни доклади за свършената работа. Това на практика означава, че няма никаква писмена следа какво точно са правили автомобилите с техника, къде са се намирали и кого са подслушвали и какви разпореждания от ръководството са получили. Не съществува и писмен регламент, според който да има ясни и строги правила как и кога се унищожава добитата информация. Това се случвало по усмотрение на конкретния служител, без санкция на началника му или на служителя по сигурността на информацията.
Освен това е установено тотално разминаване между записаното в пътните книжки на автомобилите, с мобилна техника за подслушване, и видяното от прокурорите, които по думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов изследвали „пътя на коприната” на камерите за видеонаблюдение в София. Тоест само по документи автомобилите са се намирали на паркинг в МВР, докато в действителност са били някъде из столицата. Това се е случвало на 15, 16, 26 март, разминаване в часовете имало и на 10, 14, 25, 27 март. Обявявавайки нарушенията в СДОТО,  Борислав Сарафов обясни, че в дирекцията има „страна на сенките”.
Заради всичко това прокуратурата е образувала днес досъдебни производства срещу трима директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов и сегашния шеф на дирекцията Сергей Кацаров за длъжностно престъпление. Кацаров ще бъде разследван и за съставяне на документ с невярно съдържание – заради изпратена до прокурорите справка, в която той твърди, че мобилната техника за подслушване не може да прави запис на глас. Експертите, ползвани от прокуратурата, установили, че това не е вярно.
Досъдебно производство е образувано и срещу началник сектор на СДОТО –

Радко Димитров, който умишлено саботирал

прокурорската проверка, тъй като в деня на оповестяването на сигнала от Станишев се опитал да разглоби с отвертка блок от мобилната техника, за да намери харддиска, в който се съдържа информацията. Това се случило след като по обед празнувал 50-годишния си юбилей с колеги. Димитров обаче не открил хард-диск, затова на следващият ден се обадил на фирмата-производител на техниката и им поискал администраторска парола, с която изтрил цялата информация от мобилната техника.
Борислав Сарафов обясни, че прокуратурата не може да каже дали лицата, посочени в сигнала са били подслушвани, тъй като цялата информация от автомобила е изтрита. Освен това мобилната техника била абсолютно автономна – тоест мобилните оператори не разполагат с никакви следи какво точно е записвала тя. „Докато не възстановим изтритата информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля“, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. На практика обаче, ако информацията бъде възстановена, тя ще може да докаже само дали информацията в сигнала е вярна, но не и по чия инициатива се е случвало незаконното подслушване.
Според публикация на сайта afera.bg от 28 март (бел. ред. денят, в който Станишев оповести информацията от сигнала) координатор на екипите, които нерегламентирано са подслушвали политици, магистрати и бизнесмени е служител на МВР, известен като

„Ради”, близък до бившия премиер Бойко Борисов

В сайта е  публикуван и списък на част от подслушаните лица – бившия военен министър Николай Цонев, бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, лидера на РЗС Яне Янев, бившия шеф на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, градския прокурор Николай Кокинов, шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, бизнесмените Богомил Манчев, Христо Ковачки, Васил Божков, Николай Гигов, Сашо Дончев. Дали съвпадението на името на твърдяния координатор – висш служител „Ради“, с това на началник сектор Радко Димитров е потвърждение, че прокуратурата 18 дни по-късно е стигнала до същия човек, би следвало да се разбере в закъснялото досъдебното производство. Прави впечатление, че в този списък фигурира председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за когото е посочено, че е подслушван от януари до април 2010 г. По това време вътрешният министър Цветан Цветанов обвини магистрата, че е част от „Октопода.
В хода на проверката са били „снети” и

обяснения от Цветан Цветанов

По думите на зам.-градския прокурор Роман Василев в кратките си обяснения Цветанов посочил, че той е част от „политическото ръководство” на министерството, а  „по отношение на техническата дейност има други лица“. Това на практика не кореспондира със записаното в Закона за специалните разузнавателни средства, според който именно министърът на вътрешните работи е този, който трябва да следи за нарушения при прилагането на СРС-та. Освен това всички вътрешни правилници и наредби на МВР и ДАНС, които касаят използването на СРС-та са от компетенциите на МВР-шефа и председателя на ДАНС.
Попитан на няколко пъти дали служителите на СДОТО са действали в изпълнение на нечии заповеди, главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че трудно може да допусне, че „служителите са изпълнявали самостоятелно, частни мисии”, затова кръгът на обвиняемите оставал отворен.
На практика още преди да започне проверката юристи коментираха, че задачата да се докаже дали Цветанов е нареждал нерегламентирано подслушване не може да бъде изпълнена с физическа проверка на място, тъй като такива дейности извън закона не се възлагат с писмени заповеди, не оставят следа, а замесените служители едва ли биха предоставили на тепсия информация за заповедите, които са получили, и действията си, защото биха били притеснени за сигурността си. Още на 5 април високопоставени източници от прокуратурата потвърдиха пред вестник „Капитал”, че най-вероятно разследване на служители на СДОТО ще има. На практика обаче досъдебните производства са образувани десет дни по-късно – с днешна дата. Кое е наложило забавянето – не става ясно. Този въпрос не е маловажен, защото за десет дни осведомените са могли да замълчат завинаги, а именно от свидетелски показания ще зависи нататък дали ще се стигне до продуцентите на последните спектакли около специалните разузнавателни средства.
Близо 40 журналисти, общественици и граждански организации призоваха главният прокурор Сотир Цацаров миналата седмица незабавно да образува досъдебно производство, на базата на многобройните сигнали за незаконно подслушване през последните три месеца. Според писмото „констатациите в журналистическите публикации, които са конкретни, възможни и проверими, не оставят съмнение, че информацията, с която разполагате надхвърля значително процесуалните стандарти, които задължават прокуратурата да започне наказателно производство”.

Със съкращения то „Съдебни репортажи“ – judicialreports.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.