Как лъже Борисов или малко сметки за пенсионерите, изяли резерва – от Фейсбук

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо, Фейсбук

Бившият премиер Борисов направи обичайното си обвинение, че Станишев извадил думите му за пенсионерите, които изяли фискалния резерв, от контекста.
Но ето какво казва Борисов:
„…А ние вече веднъж изядохме дървото така. На последното заседание на министерски съвет – вдигаме пенсиите. И ние от първия ден почнахме да вдигаме пенсиите. Само си ги брои Станишев, че вдигнали пенсиите. А ние ги плащахме четири години. И казва – „ГЕРБ изядоха фискалния резерв”. Не – изядоха го българските пенсионери. Четири милиарда от фискалния резерв заминаха в увеличението на пенсиите.” (виж видео по-долу)
Въпросът е – като правителството на Борисов вдига сега пенсиите от 1 април, на следващите ли оставя да ги плаща? И плащането на пенсии не е ли задължение на държавата, а не партийна добра воля?

Ето един коментар на читател от страницата на e-vestnik във Фейсбук (виж тук), който обяснява сметката.

Yavor Kalachev
Борисов твърди: „Четири милиарда от фискалния резерв заминаха в увеличението на пенсиите. Елементарна е сметката“.
Прав е, елементарна е. Но само за човек, който е решил, че фискалният резерв е нещо, което е получил наготово, за негово собствено харчене – така, както си пожелае. Всъщност, гледайки решенията на правителството – а на практика едва ли някой се съмнява, че това не са тъкмо Бойковите решения – човек може да се замисли, че май е по-добре, дето пенсионерите получиха увеличението си преди Борисов да стане премиер. Нали се сещате, че след като се жалва толкова много, че е трябвало да ги плаща, значи той е нямало и да ги вдигне. По същия начин, по който ги вдигна едва тогава, когато някой друг ще ги плаща.

Но сметката, за която той твърди, че е елементарна, всъщност може да се окаже доста по-сложна. Според Борисов добавянето на 9% към всички пенсии води до 1 млрд. лева годишно повече за пенсии. Но ако 9% са равни 1 милиард годишно, значи общите разходи за пенсиите е трябвало да бъдат (преди увеличението) 11 милиарда лева. Само че според НОИ за пенсии, след увеличението, се плащат общо 6,98 милиарда лева. Следователно Борисов просто… лъже. Или сметката не е толкова елементарна, че да може да я сметне. (б. р. – след увеличението на пенсиите от 1 април т. г., общо за пенсии е предвидена сума от 7,53 млрд. лева).
Но цинизмът е още по-голям: това не са пари на Бойко, че той да казва за какво да се харчат. Парите са за нашите майки и татковци, баби и дядовци. Това са парите, които всички ние сме решили, че трябва да се отпускат всеки месец, за да могат по-възрастните от нас да оцелеят. Разбира се, че става дума само за оцеляване, а не за достоен живот.

Но ето, такъв е резултатът от управлението на Борисов и Цветанов – изчезна като яко дим прогласената от депутатите от Великото народно събрание „решимост да създадем демократична, правова и социална държава“.

Пенсионер внесе жалба за дискриминация срещу Борисов и доказва, че той лъже

Вангел Диманов, пенсионер от село Ярджиловци, внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба по повод изказването на Бойко Борисов, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, съобщи БГНЕС.

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо, Фейсбук

В жалбата си Диманов е написал, че е налице пряка дискриминация спрямо българските пенсионери. Според него е недопустимо бивш премиер и настоящ кандидат за такъв да си позволява да третира най-бедната социална група като причина „изяждането“ на фискалния резерв на държавата. Пенсионерът смята това за изключително безочливо и невярно, предвид обстоятелството, че за изминалите 3,5 години минималният размер на пенсията не е бил увеличаван изобщо.

Подобно изказване представлява дискриминация по смисъла на Закона от защита от дискриминация, който по разпоредба на чл. 4, ал. 1 предвижда, че е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, увреждане, възраст, имуществено състояние или всякакви други признаци, установени в закон или международен договор, по който България е страна.

В жалбата си Вангел Диманов е посочил следните основания:

„Размерът на минималната пенсия през 2009, 2010 и 2011 г. е бил непроменен и е сведен до сумата от 136, 08 лв., а през 2012 г. е достигнал до 145 лв. (данните са извлечени след справка в Националния Осигурителен Институт). Допуснатото през 2012 г. увеличение е в размер на 8,92 лв. или 8%, а това през 2013 г. е в размер на 5 лв. или 4 %, т.е. за последните четири години размерът на минималната пенсия се е увеличил с общо 13,92лв или 10%.

Отново след направена справка в НОИ, към септември 2012 г. броят на пенсионерите в България се е равнявал на приблизително 2,2 млн. души, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева. Следователно, изказването на бившия премиер, че разходваните средства за увеличение на пенсиите „изяждат“ фискалния резерв следва да се счита за изключително безочливо и невярно, особено предвид обстоятелството, че в период от три години минималният размер не е бил увеличаван изобщо“.

Мъжът настоява за справка от НОИ, която да даде отговор на въпросите: какъв е бил минималният размер на пенсиите за периода 2009-2013 г., както и какъв е бил броят на лицата, получаващи пенсия за същия период от време.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.