Смъртта на Маргарет Тачър изважда Камерън под светлината на прожекторите

Ройтерс

Погребението на Маргарет Тачър тази седмица може и да е най-скъпата политическа реклама в историята, ако се вярва на критиците, но нейната смърт подсеща консерваторите, че сегашният им министър-председател бледнее на фона на идеологическите убеждения и силата на Тачър.

Социолозите казват, че Дейвид Камерън може леко да повиши популярността си благодарение на носталгията по историческа фигура от мащаба на Тачър, макар че хора от дясното крило на партията му открито копнеят за лидер, който да отхвърли с презрение неговия стремеж към съгласие с центристите.

„Тя вярваше в битката на идеите – нещо, което ние бихме се радвали отново да видим в днешната ни вътрешна политика“, каза консервативният депутат и приятел на Тачър Конър Бърнс на парламентарните дебати за нейното наследство миналата сряда.

Бърнс си спомни как таксиметров шофьор му казал, че не е имало добър премиер след Тачър, а такова според него било и мнението на самата Тачър. Камерън се засмя, но бе поставен в неловко положение.

За разлика от Тачър Камерън е ограничен от това, че трябва да управлява в коалиция с друга партия – с по-центристки настроените Либерални демократи.

Камерън обаче освен това съзнателно се опитва да смекчи представата за консерваторите като за „противната партия“ – образ, наследен от безкомпромисния стил на Тачър и нейната решимост да смаже следвоенния консенсус за необходимостта от колективизъм, който тя смяташе за източник на всички злини във Великобритания.

Критиците на Камерън казват, че това го кара да разчита твърде много на фокус групи при оформянето на политиките, които ставали прекалено либерални.

„Най-добрите политически лидери като Маргарет Тачър инстинктивно знаят какво иска обществото и какви са собствените им схващания. Те нямат нужда от социологически проучвания. А най-лошите политически лидери са тези, които трябва да разчитат на такива проучвания, защото те самите не разбират достатъчно добре какво става“, каза друг консервативен депутат – Филип Дейвис.

Най-продаваният вестник във Великобритания – „Сън“ – постави Камерън в още по-неприятно положение, като цитира приятел на Тачър, според когото тя била толкова смаяна от неговото ръководство, че не искала да умре, докато той още е на власт.

„Безхарактерен“

„При толкова много прояви на безхарактерност през последните три години, не е чудно, че тя беше отчаяна от неговото ръководство“, писа вестникът.

През февруари решението му да подкрепи хомосексуалните бракове раздели партията на две, а през март третото място на консерваторите на частичните парламентарни избори, изпреварени и от антиевропейската Партия за независимост на Великобритания (ПНВ), отново предизвика взаимни обвинения.

Всъщност малцина наистина вярват, че ръководството на Камерън ще бъде оспорено преди изборите през 2015 г., но неспособността му да раздвижи изпадналата в упорит застой икономика и преднината на лейбъристите от 10 пункта в социологическите проучвания подхранват вътрешното недоволство.

„Има скрита критика и Камерън е в трудно положение“, каза директорът на политическите и социалните проучвания в социологическата агенция „ЮГав“ Джо Туайман.

Той заяви, че хора от дясното крило на партията „гледат на Желязната лейди през розови очила, спомнят си, че тя три пъти е печелела избори, и си казват: „Именно от това имаме нужда сега.“

Допитване на „Комрес“ за вестниците „Индипендънт он сънди“ и „Сънди мирър“ показа, че 88 процента от избирателите на консерваторите смятат, че Великобритания днес има нужда от повече политици като Тачър, които държат на собствените си убеждения, а не на консенсуса.

Когато го попитаха как се съизмерва с Тачър, Камерън изглеждаше неловко. „Мисля, че всички ние живеем в нейната сянка“, каза той по „Скай нюз“. „Но според мен трябва също така да признаем, че времената се менят и са необходими различни подходи“, заяви той.

Някои коментатори виждат в решението на Камерън да свика извънредно заседание на парламента за наследството на Тачър и в грандиозните приготовления за погребението й опит да се спечели благоволението на консерваторите от дясното крило. Освен това през последните месеци в отговор на нарастващата популярност на ПНВ Камерън видимо зави надясно по въпросите за имиграцията и Европа.

Засега критиците му в партията са малко, но гласовито малцинство и Камерън продължава да е по-популярен от партията си. Привържениците му казват, че би било лудост да се оспорва неговото ръководство.

„Трябва да поддържаме лидера си и да гарантираме, че той има пълната ни подкрепа“, обърна се към своята партия консервативният депутат Оливър Колвил по време на дебатите. „Ако не го направим, ще имаме неприятности“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.