Япония – виновен, ако си кореец?

ДПА

Насред заплахите на Северна Корея, че ще извърши ядрена атака срещу Япония, японският град Мачида неотдавна реши да изключи корейските деца от програмата за получаване на персонални аларми за безопасност.

Градските власти казват, че са решили да не предоставят подобни устройства на децата от училището за етнически корейци в града заради нарасналото напрежение със Северна Корея.

Алармите за безопасност се раздават местната власт на първокласниците в града, които да ги използват, когато се почувстват заплашени от нещо. Алармите издават силен шум, който привлича вниманието.

Решението на властите беше променено от градския съвет по образованието, след като в него се получиха над 1300 протестни телефонни обаждания и имейли. Някои от тях казваха, че политиката няма нищо общо с безопасността на децата, а други твърдяха, че решението нарушава основни човешки права.

Това е поредният случай, в който етнически корейцистават обект на дискриминация в Япония на фона на севернокорейските провокации, ракетни изпитания и ядрени опити. Съществува и отдавна нерешеният въпрос за отвличането от Пхенян на японски граждани през 70-те и 80-те години на миналия век.

Критици казват, че политическите ястреби като премиера Шиндзо Абе са разпалили националистически настроения с яростните си критики срещу Северна Кория.

„Абе печели популярност, като напада Северна Корея“, казва Хироши Танака, социолог и почетен професор в университета „Хитоцубаши“.

През февруари японският министър на образованието Хакубун Шимомура реши да извади само училищата за етнически корейци от програмата за премахване на таксите за обучение. Причината бе липсата на напредък по въпроса за севернокорейските отвличания на японски граждани.

„Училищата са под влияние на Главната асоциация на корейците, живеещи Япония“, заяви тогава министърът по адрес на организацията, която де факто работи като мисия на правителството на Северна Корея в Япония.

Корейските деца нямат нищо общо с въпроса за отвличанията, посочва Шин Гил-унг, директор на Корейското общообразователно училище в Токио. „Този политически въпрос трябва да бъде обсъждан между Япония и Северна Корея“, казва той.

Директорът допълва, че 53 процента от неговите ученици са граждани на Южна Корея, и че училището дава възможност на тези деца да научат корейския, от който са били лишени по време на японския колониален период. Япония окупира Корея от 1910 г. до 1945 г.

Някои местни власти също спряха да отпускат субсидии за подобни корейски училища. Решението влоши финансовото положение на корейските училища, казва Шин.

„Тъжно е, че само корейските училища са обект на подобна дискриминация“, казва Гьон Ре, корейски гимназист. „Бих искал правителството да се грижи за нас, вместо да гледа само към Северна Корея“, допълва той.

На 31 март около 6000 етнически корейци в Япония излязоха по улиците на Токио, за да протестират срещу решенията на централната и местните власти.

„Тъй като сме корейци, ние искаме да живеем като корейци и да отглеждаме децата си като корейци“, посочва Пак Са-рьо, представител на Асоциацията на родителите на корейските ученици.

Правителствените решения съвпадат с антикорейски митинги, организирани от някои японски организации в Токио и Осака.

Неотдавна над 100 мъже и жени организираха поход из гъсто населен корейски квартал в Токио, заплашвайки с насилие и скандирайки обиди срещу корейците, в това число срещу корейските деца.

Участници в похода носеха плакати, на които пишеше: „Убийте всички корейци!“. „Пребийте до смърт 50-те хиляди корейски проститутки!“ и „Няма значение дали става дума за добри или лоши корейци, избийте ги всичките!“.

Само малка част корейски граждани, активисти и законодатели се обявиха срещу тези разпалващи омраза лозунги. По-големите медии предпочетоха да ги омаловажат или дори ги игнорираха.

Тези антикорейски митинги не се различават много от правителствените решения за забрана на достъпа на корейските училища до програмата за освобождаване от такса за обучение, казва Танака. Премиерът Абе „все още не си дава сметка, че прави същото като тези групи“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.