Как се удвоява цената на тока и балонът на зелените сертификати

Производителите продават електроенергията евтино, но по пътя към крайния потребител се появяват държавни такси, комисиони и тарифите на посредниците, които увеличават фактурата с над 100 процента, пише румънският вестник „Адевърул“ в статия под заглавие „Как се удвоява цената на енергията от турбината до електрическия контакт“.

Електроенергията, както и повечето стоки, се оскъпява постепенно от вратата на „завода“ до крайния потребител. В Румъния обаче цената на електроенергията от производителя до потребителя нараства двойно, а в някои случаи и тройно, посочва „Адевърул“ и проследява етапите във формирането на цените.

Най-евтината електроенергия се произвежда от държавната компания Хидроелектрика, чиито цени тези дни започват от 125 леи за мегаватчас. Друг относително евтин производител е също държавната Нуклеарелектрика (собственик на АЕЦ Черна вода) с цена от 142 леи за мегаватчас (едно евро се разменя за 4,39 румънски леи).

Следват когенерационните централи, които доставят енергия на цена от 169 леи MWh и новата централа на компания „Петром“ със 189 леи MWh. Топлоцентралите са относително по-скъпи, доставяйки енергията на цени между 190 и 270 леи MWh. Също така по-скъпи са вятърните централи с 250-290 леи MWh, но те към момента имат малък дял, между 5 и 15 процента. Най-голям е делът на ТЕЦ-овете (между 50 и 55 процента), следвани от ядрените мощности и водните, пояснява вестникът.

Следващото стъпало по стълбицата към потребителя се заема от енергийната борса OPCOM, където се осъществяват договорите с доставчиците. В края на миналата седмица на борсата бяха обявени цени между 200 и 250 леи MWh. След това идва редът на доставчиците и дистрибуторите.

Енергийният експерт Жан Константинеску обяснява, че „от 100 процента сметка за електроенергия, на преносителите се падат между 7 и 13 процента, тъй като те осигуряват и обслужването на системата, а на дистрибуторите – между 32 и 37 процента“.

По думите му има и някои поддоставчици, на които също се падат няколко процента. Жан Константинеску отбелязва, че дистрибуторите имат толкова голям дял в цената, защото се занимават освен със самото разпределение, и с диспечерска работа, различни регулации, администрират функционалните и технологични резерви и притежават мрежите – от стълбовете до контактите, които се нуждаят от големи инвестиции.

Потребителите в Румъния се делят на няколко категории, като основните групи са тази на строго регламентираните – домакинствата и държавните институции, и по-слабо регламентираната – компании и юридически лица. Строго регламентираната група плаща близо 450 леи MWh, а цената се контролира от държавата, пише „Адевърул“. В момента се осъществява процес на либерализиране, който ще доведе до поскъпване, отбелязва изданието.

В Западна Европа, където работи енергийният модел, към който се е насочила Румъния, цената на тока е 170 евро MWh, което в румънски пари е близо 750 леи MWh. Някъде толкова ще бъде цената след пълната либерализация на пазара, оценяват експерти, цитирани от „Адевърул“.

По-слабо регламентираната група плаща сметки в зависимост от договореното с доставчика. Преките партньори на Хидроелектрика в Румъния се наричат „умните момчета“, които не използват посредник и съответно плащат най-ниски цени. (Хидроелектрика бе обявена в несъстоятелност през юни 2012 г. със загуби от 1,1 милиарда евро за периода 2006-2012 г.; според съдебния администратор на компанията сред причините за изпадане в несъстоятелност са ощетяващите го двустранни договори – бел. ред.)

Останалите потребители в по-слабо регламентираната група, най-вече големите консуматори, също имат предимства чрез преференциални цени, които обаче се колебаят около тези, които обявява енергийната борса OPCOM. Най-онеправдани са малките фирми и малките промишлени производители, които плащат три-четири пъти повече от тарифата на Хидроелектрика или най-малко два пъти котациите на борсата, посочва „Адевърул“.

Малките промишлени производители са достигнали до лимита си и заплашват да затворят предприятията. Правителството търси решения, ще намали вероятно дела на зелената енергия, но още не е погледнало внимателно веригата за дистрибуция за наличие на „слаби звена“, които да помпат неоправдано сметките, посочва „Адевърул“.

В друг материал в. „Евениментул зилей“ пише, че „слънцето и вятърът докарват милиони евро в джобовете на инвеститори“. Вестникът отбелязва, че зелените сертификати в Румъния са сред най-скъпите в Европа и приличат на балона на недвижимите имоти отпреди кризата. Делегираният министър за енергетиката Константин Ница обяви преди дни спукване „на балона на зелените сертификати“, но засега това е проект и се очаква „реакция на пазара“, тъй като инвестиции за милиарди евро ще скочат във въздуха, пише „Евениментул зилей“.

Изданието изчислява печалбата на конкретен фотоволтаичен парк в Румъния, собственост на гръцка фирма, която е инвестирала в начинанието 1,6 млн.евро. Съгласно действащото законодателство, което предвижда 6 зелени сертификата за този вид алтернативна енергия, този парк би печелил 433 000 евро годишно и би изплатил инвестицията си за 4-5 години.

Останалата част до 25 години, колкото е срокът за експлоатация, би била чиста печалба. Изплащането на инвестицията реално ще стане по-бързо, тъй като енергията от фотоволтаичния парк би се продавала и на борсата, а не само да се получават субсидии за нея, отбелязва вестникът.

„Евениментул зилей“ посочва, че Националната агенция за енергийно регулиране е обявила вече намерение да намали броя на зелените сертификати и се обсъжда максимален таван на всеки сертификат от 36-40 евро. Целта е баланс между печалбата на инвеститорите и големите усилия на потребителите на електроенергия посредством заплащаната от тях цена, посочва вестникът и допълва обаче, че има голям натиск от страна на тези инвеститори.

В България хората излязоха на улицата заради зелените сертификати и свалиха правителството, в Румъния потребителите още не са си направили сметката, пише „Евениментул зилей“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.