Шефът антимафиот се оказва мафиот? Какво още ще изпадне от Цветановото МВР?

Станимир Флоров, шеф на антимафиотската служба ГДБОП, официално е разследван за взимане на подкуп в особено големи размери. Оказва се, че срещу него е имало разработки, които го уличават, и те са крити и оставени без последствие дълго време (виж тук документите).

Какво означава всичко това?

Флоров е направен шеф на службата антимафия от бившия министър Михаил Миков. Но той е известен отпреди това като човек на Цветанов и Борисов, за което са осведомени и министърът, и тогавашният премиер Станишев. Но Миков го е назначил.

Самият Миков, който беше за кратко министър, дава обяснение, че Флоров бил препоръчан за този пост от сегашния главен секретар Калин Георгиев и бившия зам.-министър Павлин Димитров.

В следващите 4 години Флоров вече официално е фаворит на Цветанов и Борисов. Цветанов го повишава до втория човек в МВР след главния секретар Калин Георгиев. Дори сега, в разгара на скандала, Цветанов го защити. Сайтът „Афера” пусна информация, че тримата – Флоров, Цветанов и Борисов са били комбина в мръсен бизнес. Дали в това има истина ще се види тепърва. Дори да е измислица, обаче, скандалът с Флоров е много по-значителен от скандала с Алексей Петров. Флоров е шеф на служба антимафия, а Алексей Петров беше съветник на шефа на ДАНС. За Флоров има документи и разработки, а Алексей Петров беше арестуван и обвинен с по-малко категорични основания от него (независимо дали и доколко Петров е извършвал престъпления).

Удивително, но назначеният от Цветанов и Борисов главен прокурор май въобще не се съобразява с техния предизборен имидж. След сензационната проверка за подслушване Цацаров започна досъдебно производство и срещу фаворита им Флоров. Борисов се изказа заядливо към прокуратурата на предизборна обиколка. Цветанов пък определи случващото се като „национално предателство“ и изказа подозрения, че „тайни общества“ стоят зад действията спрямо Флоров. Същевременно президентът Плевнелиев поздрави прокуратурата, която доказала, че работи независимо.

Като че ли за пръв път прокуратурата в България се осмелява да посяга нависоко и без да се поддава на натиск. И дума не може да става за сравнение с предишния главен прокурор, който замазваше веднага всеки сигнал или скандална информация.

В медиите излязоха достатъчно данни, че Цацаров все пак пази Цветанов в скандала с подслушванията. Дали и в случая с Флоров не защитава негови интереси? Примерно Флоров да е извъртял някакъв номер на своите досегашни покровители?

Нека се надяваме, че все пак прокуратурата просто си върши работата. Най-накрая това трябва да се случи в България.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.