Нов музей ще представя историята на евреите в Полша

ДПА

Според Барбара Киршенблат-Гимблет, програмен директор на Музея на историята на полските евреи, целта му е „да почете мъртвите, като припомни как са живели“.

В момента двата подземни етажа, където ще бъде разположена експозиция, отразяваща хилядолетния бит и история на евреите в Полша, представляват голяма строителна площадка. Но в събота една част от музея ще бъде открита за посещение. Датата на откриване е символична, каквото е и мястото на музея в средата на квартала Муранув – навремето главният еврейски квартал на Варшава.

По време на нацистката окупация този район е бил превърнат в гето, а на 19 април 1943 г. там избухва четириседмично въстание, чиято кулминация е избиването на 13 хиляди евреи и депортирането на десетки хиляди други.

От входа на музея посетителите могат да видят паметник в чест на бойците от гетото. На няколко преки оттам е улица „Мила“, където Мордехай Анелевич и мнозина други си бият и загиват. Над входа е поставен „мезузах“ – тухла от руините на гетото с изписан върху нея текст от Тората. По думите на Киршенблат-Гимблет този камък е „ням свидетел“ на историята на полското еврейство. „Историята на Полша не е пълноценна без историята на полските евреи“, подчертава тя.

Професорът по еврейски изследвания в Нюйоркския университет Киршенблат-Гимблет иска експозицията да показва разнообразието и богатството на полската култура и на обществото в Полша – асимилирано или религиозно, социалистическо или консервативно.

Мултимедийни презентации на площ от над 4000 квадратни метра ще разкажат историята от самото начало. През 16 век Полша е една от малкото европейски страни, предложила убежище за евреите, преследвани в Западна Европа. Но малки еврейски общности съществуват там още от 11 век.

Към началото на Втората световна война евреите в Полша възлизат на 3,5 милиона, което е около 10 на сто от цялото население. Страната е в центъра на културата на евреите ашкенази, а идиш е езикът, който хвърля мост през националните граници. Варшава е била градът с най-много евреи в Европа. Днес в Полша живеят около 8000 евреи, въпреки някои твърдения, че броят на поляците с еврейски корени достига 50 хиляди.

Финландският архитект Райнер Махламааки е проектирал сграда, изпълнена със светлина и с камъни, които образуват динамични вълни. Постройката е прорязана от огромен лист стъкло като белег, символизиращ Холокоста.

Но музеят е предназначен за празник на живота, е не на смъртта. „Не искаме това да бъде поредният паметник на Холокоста“, казва Киршенблат-Гимблет.

Блещукащата фасада на музея е покрита с преплетени еврейски и латински букви, които образуват многократно думата „Polin“ – названието на Полша на езика идиш. На иврит тази дума означава „място за покой“. Според легендата бягащите от Западна Европа евреи чули в една гора в Полша божия глас, нареждащ им да останат в тази страна.

Светът на традиционния щетъл – малко градче с многочислено еврейско население – ще бъде част от експозицията. Друга част ще заема богатият културен и политически живот от 20-те и 30-те години на миналия век. Възстановена е дървена синагога от 18 век с помощта на традиционни методи и материали. И докато една част от експозицията ще бъде посветена на Холокоста, посетителите бързо ще осъзнаят, че еврейската история в Полша е нещо много повече от концлагера в Освиенцим (Аушвиц).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.