Русия и Турция се съгласиха, че не са съгласни за Сирия

в. Хюриет дейли нюз

Въпросът както обикновено е в подобряването на икономическата сфера, но има много неща, които трябва да бъдат изгладени в регионалната политика – това би било най-доброто описание на настоящото ниво на отношенията между Русия и Турция.

Руският външен министър Сергей Лавров имаше продължителни разговори с турския си домакин Ахмет Давутоглу в Истанбул вчера, на 17 април, в рамките на третото заседание на руско-турската Съвместна група за стратегическо планиране.

Русия е един от водещите търговски партньори на Турция с обем от 26 милиарда долара миналата година. Двустранната търговия допринася много най-вече за турския търговски дефицит, тъй като Русия е доставчик номер на газ за Турция. Турският енергиен министър наскоро заяви, че над една четвърт от производството на електричество в Турция зависи от руския природен газ.

Давутоглу и Лавров подчертаха отново целта, оповестена по-рано от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, да се достигне обем от 100 милиарда долара през следващите две години – амбициозна цел наистина. Но Русия ще изгради първата атомна електроцентрала на Турция в Аккую, важна инвестиция от 20 милиарда долара на източното средиземноморско крайбрежие на Турция, всъщност точно срещу остров Кипър.

Кипър е един от въпросите, по които Турция и Русия имат разногласия. Както турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш се пошегува вчера, „родителите“, в случая Турция, Гърция и Великобритания, се опитват да спасят „брака“ между кипърските турци и кипърските гърци, които в действителност спят в отделни легла от десетилетия. Руските инвеститори от десетилетия се радваха на финансови облаги от страна на правителството на членката на ЕС. Но сладкият живот свърши с икономическата криза в еврозоната и руските пари вече търсят други дестинации, където да се настанят.

Друг политически проблем, много по-голям, между Турция и Русия е Сирия. Русия със здрави нерви стои твърдо до важния си съюзник в региона (който осигурява единствената военноморска база на Москва), дори след като изтребителите на Башар ал Асад започнаха да бомбардират дори предградията на собствената му столица Дамаск. Лавров и Давутоглу привидно се съгласиха в загрижеността за човешките загуби, понасяни от сирийския народ, но това е най-малкият общ знаменател и без особено значение, освен на думи.

Двете страни са дълбоко разделени по отношение на Сирия и останаха такива и точно преди предстоящата важна среща на групата Приятели на Сирия на 20 април в Истанбул. Сякаш за да подчертае съгласието им да не стигнат до съгласие, Давутоглу се срещна с Муаз ал Хатиб, лидера на сирийската опозиционна Национална коалиция вчера в същия дворец Чъраган на Босфора, където беше и срещата му с руската делегация.

Постоянната членка на Съвета за сигурност на ООН Русия знае, че ако САЩ не окажат натиск в сирийската гражданска война заради опасенията им, че радикалната група Ан Нусра, която има открити връзки с Ал Каида, ще завземе властта, Асад ще предпочете да запази поста си. По ирония на съдбата, интересите на Иран и Израел се доближават до руските и американските, което позволява на Асад да запази поста си независимо от човешките загуби в страната. Турция, която има 910-километрова граница във Сирия и болезнен кюрдски проблем от двете страни на границата, се опитва да се справи със ситуацията – включително с бежанския проблем – почти сама в продължение вече на близо две години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.