САЩ – движението за контрол върху оръжията няма шанс в Сената

Ройтерс

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

В крайна сметка нищо не би могло да убеди достатъчно сенатори в САЩ да одобрят най-значимото законодателство за огнестрелните оръжия през последните две десетилетия: нито касапницата в Нютаун, Кънектикът, при която 20 деца и 6 възрастни бяха избити от стрелец през декември и която разпали национални дебати за контрола върху оръжията; нито пламенните молби на семействата на оцелели от Нютаун, чиито призиви за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия толкова трогнаха сенатор от Западна Вирджиния, поддръжник на оръжията, че той стана техен защитник; нито пък подкрепата на президента Барак Обама, който под влияние на случилото се в Нютаун превърна контрола върху оръжията в своята първа голяма инициатива през втория си мандат.

Защитници на контрола върху оръжията грижливо изтъкнаха, че важното гласуване в Сената на САЩ вчера не е било точно отхвърляне на разширяването на проверките на миналото на купувачите на оръжия.

Повечето сенатори – 54 – одобриха мярката, която според допитванията до общественото мнение е подкрепяна от над 80 процента от американците. Но тъй като републиканците заплашиха да блокират всяко предложение за оръжията, което не е получило 60 гласа в 100-членния Сенат, планът за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия при продажби по интернет и на оръжейни изложения се провали.

Същото стана и с най-настойчивото усилие за контрол върху оръжията.

Колко унизително беше поражението за новото движение за контрол върху оръжията?

Друго гласуване в Сената вчера показа как стоят нещата: четири месеца, след като случилото се в Нютаун потресе Америка, петдесет и четиримата сенатори, които гласуваха за разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия, бяха с трима по-малко от петдесет и седмината, които гласуваха за подкрепян от републиканците план за разширяване на правата на американците да носят скрити оръжия.

Този брой също така беше по-малък от шейсетте гласа, нужни за приемане на предложението от Сената. Но взети заедно, гласуванията бяха свидетелство за привързаността на американците към оръжията – в страната има в обръщение приблизително 270 милиона оръжия – и за успеха на влиятелното оръжейно лоби, предвождано от Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (НАПОО).

И така, какво ще правят оттук нататък защитниците на контрола върху оръжията?

В сряда беше ясно, че обзети от разочарование, неудовлетворение и гняв, новите групи, които движат дневния ред за контрол върху оръжията след случилото се в Нютаун, вече се прицелват към изборите през 2014 и 2016 г.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, чието лично богатство помага за финансирането на група, наречена „Кметове срещу незаконните оръжия“, определи вчерашното гласуване като „анатема на задушаващата хватка, в която специалните интереси държат Вашингтон“.

Той каза, че неговата организация ще работи за разгромяване на противниците на контрола върху оръжията на изборите в средата на мандата през 2014 г., като заяви, че „нашата все по-разрастваща се коалиция от поддръжници ще се постарае да направи така, че избирателите да не забравят“.

Гифърдс: „Няма да се успокоя.“

В коментарна статия, публикувана днес във в. „Ню Йорк таймс“, бившата американска конгресменка от Камарата на представителите Габриел Гифърдс, която през 2011 г. беше тежко ранена при масова стрелба в Тусон, Аризона и основа занимаващата се с контрола върху оръжията организация „Американци за отговорни решения“, се зарече да не се предава.

„В сряда едно малцинство от сенатори се поддаде на страха и блокира законодателство на здравия разум, което щеше да направи по-трудно за престъпниците и хората с опасни психически заболявания да се сдобиват със смъртоносни огнестрелни оръжия“, написа Гифърдс.

„Няма да се успокоя, докато не поправим неправдата, която извършиха тези сенатори“, продължи тя. „Призовавам всеки благоразумен американец да ми помогне да кажа истината за страхливостта, която показаха тези сенатори . . . Призовавам гражданите да отидат в техните кабинети и да кажат „Вие ме разочаровахте и това ще има последици“, заяви Гифърдс.

В Белия дом разгневеният Обама се изказа в същия дух.

„Това беше доста срамен ден за Вашингтон“, заяви той. „Това усилие не е приключило . . . Ако този Конгрес откаже да послуша американския народ и да приеме налагано от здравия разум законодателство за оръжията, тогава истинското действие ще трябва да дойде от избирателите“, каза Обама.

„Те няма да забравят това“

Въпреки цялата решимост на групите, настояващи за контрол върху оръжията, и въпреки цялата обществена подкрепа, на която се радват те, гласуването в Сената показа, че оспорването на привързаността на страната към оръжията или предаността на американците към оръжията е деликатно упражнение от политическа гледна точка.

Любовта към оръжията и лова, а и уважението към НАПОО, която според фондация „Сънлайт“ е похарчила 18,6 милиона долара в предизборната кампания през 2012 г., беше съществена тема през целите вчерашни дебати.

Няколко сенатори, включително демократът от Западна Вирджиния Джо Манчин, който беше един от вносителите на плана за проверките на миналото на купувачите на оръжия и често възхваляваше емоционално семействата от Нютаун, сметнаха за важно да кажат, че подкрепят оръжейните права и се гордеят, че се съобразяват с възгледите на НАПОО в подкрепа на оръжията.

Четирима републиканци – Рон Кърк от Илинойс, Сюзан Колинс от Мейн, Джон Маккейн от Аризона и Пат Туми от Пенсилвания, който беше вносител заедно с Манчин, – подкрепиха плана за проверките на миналото на купувачите на оръжия.

Но четирима демократи от благоразположени към оръжията щати – Макс Бокъс от Монтана, Марк Бегич от Аляска, Хайди Хайткамп от Северна Дакота и Марк Прайър от Арканзас – отхвърлиха плана за проверките на миналото на купувачите на оръжия. Бокъс, Бегич и Прайър ще се борят за преизбиране през 2014 г.

Някои защитници на контрола върху оръжията предсказаха, че въпросът би могъл да се превърне във водеща тема в кандидат-президентската кампания през 2016 г.

„Избирателите ще се събудят утре и ще разберат, че Сенатът не е приел проверките на миналото на купувачите на оръжия. Те няма да забравят това“, каза Джош Хоруиц, изпълнителен директор на „Коалицията за спиране на насилието с огнестрелни оръжия“, която обединява 47 национални организации.

Хоруиц заяви, че републиканските сенатори в политически разделени щати като Ню Хемпшър, Охайо и Северна Каролина биха могли да сметнат, че са застрашени, ако се противопоставят на разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия.

„Кметът Блумбърг има необходимите средства, за да се мери с ресурсите на НАПОО, което е напълно ново явление в дебатите за оръжията“, каза Мат Бенет от центристката демократическа организация „Търд уей“, която дейно участва в дебатите за оръжията.

Миналия месец Блумбърг осигури парите за рекламна кампания на стойност 12 милиона долара, която се проведе в 13 щата и имаше за цел да окаже натиск върху законотворците да подкрепят разширяване на проверките на миналото на купувачите на оръжия.

Оръжейните права получават тласък

Защитници на оръжейните права признават, че се сблъскват с може би невиждана конкуренция, но отбелязват, че милионите на Блумбърг не са довели до приемане на плана за проверките на миналото на купувачите на оръжия в Сената. Те отбелязват, че макар случилото се в Нютаун да е вдъхновило движението за контрол върху оръжията, то също така е дало тласък на НАПОО и нейните поддръжници.

Продажбите на оръжия и боеприпаси рязко се увеличиха отчасти под влияние на страховете, че планът на Обама за контрол върху оръжията ще направи и двете неща по-труднодостъпни. Цените на акциите на производители на оръжия като „Смит енд Уесън холдинг корпорейшън“ и „Стърм, Ругър енд къмпани“ значително паднаха след случилото се в Нютаун, но сега почти се върнаха до нивото отпреди стрелбата.

А въпреки че има вълна от нови закони за контрол върху оръжията в щати, управлявани от демократите, няколко щата, управлявани от републиканците, облекчават ограниченията върху оръжията в месеците след случилото се в Нютаун.

НАПОО похвали действията на Сената в изявление, в което каза, че мярката е щяла да „криминализира определени прехвърляния на огнестрелни оръжия между честни граждани“.

Някои защитници на контрола върху оръжията заявиха, че се боят, че са пропуснали най-добрата възможност за промяна от 20 години. Други казаха, че се безпокоят, че скоро отново ще се случи подобна касапница.

„Иска ми се случилото се в Нютаун да е последната ни масова стрелба“, заяви Даниъл Уебстър, директор на Центъра „Джонс Хопкинс“ за политика и изследвания в областта на оръжията.

„Ще има още масови стрелби. Ще има още злополуки, след които хората ще се опитват да разберат какво по дяволите не е наред тук“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.