Опозицията поставя капани на Мадуро

Франс прес

Николас Мадуро. Снимка: личен сайт

Венецуелската опозиция издига все повече пречки, за да спъва работата на избрания за президент Николас Мадуро, който е отслабен от минималната си победа и лошата икономическа ситуация на Венецуела, смятат анализатори, според които лидерът на опозицията Енрике Каприлес ще трябва обаче да прицелва по-добре ударите си, за да не загуби спечелената територия.

„Това, което прави Каприлес, е да прибави нова пречка пред управлението на Мадуро, чийто социалноикономически дневен ред трябва да бъде бързо приложен, за да се избегне още по-голяма криза“, заяви политологът Джон Магдалено.

След президентските избори в неделя, които разделиха Венецуела на два почти равни политически лагера, кандидатът на опозицията Енрике Каприлес отказа да признае победата на посочения от Уго Чавес Николас Мадуро.

В понеделник той призова към демонстрации, в които още същата вечер по официални данни загинаха най-малко осем души, а над 60 бяха ранени.

Каприлес се разграничи от насилието, а в сряда внесе обжалване в избирателната комисия с официално искане за повторно ръчно преброяване на бюлетините – нещо, което най-висшата съдебна инстанция малко преди това бе сметнала за невъзможно. Според наблюдатели Каприлес е трябвало да поиска повторното преброяване преди да призовава към демонстрации.

„Опозицията поставя под въпрос легитимността му. Освен икономическите затруднения, които го чакат, сега има и политически проблеми“, обяснява Магдалено за Мадуро, който не можа да запази солидната изборна преднина на Уго Чавес спрямо опозицията от първото му избиране през 1998 г.

„Очевидно е, че опозицията се стреми да лиши Мадуро от легитимност, а той вече е изправен пред мрачна ситуация в икономическо и социално отношение“, потвърди журналистът и политически анализатор Мануел Фелипе Сера.

Според него високата инфлация (която по официални данни е над 20 процента – рекорд за региона), дефицитът на хранителни продукти, девалвацията на националната валута, недостигът на чуждестранна валута и високото равнище на престъпност (в това отношение Венецуела е най-опасната страна в Южна Америка) ще принудят новоизбрания президент, който полага клетва днес, да вземе „трудни решения, които може в бъдеще да направят управлението му невъзможно“.

Речта на губернатора Каприлес по време на предизборната кампания след смъртта на Уго Чавес на 5 март се състоеше от обвинения към Мадуро, че влошава икономическата ситуация.

40-годишният динамичен адвокат Каприлес е опитен политик, който произлиза от десницата. От началото на 2012 г. той съумя да обедини опозицията, която бе традиционно разделена между партии на олигархията и разочаровани от управлението на Чавес, но все от левицата.

Той също така успя да подобри имиджа на опозицията, който бе помрачен след неуспешен преврат срещу Чавес през 2002 г.

След насилието в понеделник той призова правителството към диалог и за успокояване на обстановката анулира планирана за сряда сутринта демонстрация, която бе забранена от Николас Мадуро.

„Той правилно изтълкува необходимостта да се пренасочи народното недоволство. Решението да се отмени демонстрацията (от сряда) разкрива, че сметката е да се избегне драма, която впоследствие би могла да съкрати спечелените досега позиции“, смята Магдалено. Той подчерта, че рейтингът на Каприлес е нараснал главоломно след смъртта на Чавес, а и на президентските избори през октомври 2012 г. вече бе постигнал рекордно висок резултат срещу него.

Според експерта по международни отношения Карлос Ромеро опозицията, която след тези избори заема центъра на политическата сцена, няма да изгуби подкрепа след насилието от понеделник, защото Каприлес „се коригира навреме“ и ще продължи борбата си срещу избирането на Мадуро по законов път.

„Той обаче трябва да преценява добре действията си, за да си осигури мнозинство“ на местните избори през юни, парламентарните през 2015 г. или за свикване на референдум за сваляне на Мадуро от 2016 г. нататък, добавя Ромеро.

В непосредствен план анализаторът Анхел Алварес смята, че стратегията на Каприлес е „да се опита да получи посредничество от чуждестранни правителства или международни организации за договаряне на мирен изход от кризата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.