Хуан Карлос или пропадащият крал

Ройтерс

Крал Хуан Карлос се извинява за сафарито в Африка. Снимка: от тв екрана

Кралят на Испания Хуан Карлос стоеше сред тълпа от засмени журналисти и зрители, с които си разменяше любезности, смееше се на вицове и дори пробва чифт слънчеви очила, предложени му от репортер от комедийно шоу.

Това беше типична публична поява още през 1997 г., когато той беше един от най-популярните монарси в света, ползваше се с благосклонното отношение на медиите, а идеята за абдикация би изглеждала абсурдна.

Сега почти половината испанци смятат, че той би трябвало да отстъпи престола на сина си – 45-годишния принц Фелипе, а над една трета, предимно млади хора, искат страната им да стане република.

75-годишният крал зрелищно изпада в немилост на фона на скандалите, които подкопават общественото одобрение към него, и влошаващото му се здраве.

Харесван и уважаван, Хуан Карлос дори спечели възхищението на републиканците заради ролята си в мирния преход към демокрация в Испания през 70-те години след 40-годишна диктатура и спря опит за военен преврат през 1981 г.

Сега общественото мнение се настройва отрицателно заради наказателни обвинения срещу дъщерята на Хуан Карлос и съпруга й по случай за незаконно присвояване, необяснима сметка в швейцарска банка и разгулен начин на живот, включително ловно пътешествие за едър дивеч в Африка, контрастиращ с икономическата криза, обхванала страната.

По-рано тази година беше прекрачена известна граница след публикуването на медийни интервюта с бизнес дама, приятелка на краля, която каза, че извършва консултантска дейност за правителството.

В дискусионни предавания и социални медии Корина цу Зайн-Витгенщайн беше определена като любовница на краля, което породи огромно обществено съчувствие към кралица София, омъжена за мъж, който според официалния биограф на кралицата харесва всички жени освен тази, която е избрал за съпруга.

Презрение

Кралското семейство от своя страна пази мълчание на фона на тези приказки. Но във време, когато обикновените испанци се борят с дългове, безработица и широко разпространена корупция в политиката, действията на краля предизвикват презрение след години на уважение.

„Общественото мнение няма за какво да се хване. Хората са малко объркани, съкрушени от това, което се случва в Испания“, каза редакторът на монархическия в. „А Бе Се“ Биейто Рубидо.

Като повечето наблюдатели по кралските въпроси той не смята, че бъдещето на монархията е застрашено.

Но въпросите за бъдещето на короната допринасят за загубата на доверие като цяло в обществените институции, затънали в случаи на корупция след спукването на балона с жилищата преди пет години, което потопи Испания в криза.

„Хората са крайно неудовлетворени от икономическото положение и искат да хвърлят вината върху някого, така че това е ситуация, при която всичко може да се случи“, каза специалистът по политика Джонатан Хопкин от Лондонския университет по икономика.

Източници, запознати с настроенията в двореца, казват, че кралското семейство е разтревожено от намаляването на неговата популярност и има голямо желание да не допринася за увеличаване на несигурността при кризисното положение, в което се намират обикновените испанци. Дворецът следи общественото мнение изключително внимателно чрез социалните медии и свои собствени проучвания.

Пълното премахване на монархията не е нещо, което се обмисля от политическата класа, а двама леви депутати, които призоваха за оттеглянето на краля, веднага бяха порицани от други парламентаристи.

Ако абдикацията се обмисля, то никой не признава това. Но опасността е, че колкото по-дълго остава открит този въпрос, толкова по-големи вреди понася институцията, която ще наследи принц Фелипе. Проблемът е, че Хуан Карлос може да напусне опозорен, а той едва ли ще направи това, смятат експерти по кралските въпроси.

Надеждите са във Фелипе

Той обаче има пример в това отношение на друго място в Европа. Холандската кралица Беатрикс обяви, че ще се оттегли този месец на 75-годишна възраст и ще отстъпи престола на 45-годишния си син.

Социологическите проучвания показват, че принц Фелипе е доста харесван, но монархията като цяло страда.

Според допитване през 1997 г. монархията се е ползвала с подкрепата на 66,7 процента от населението – най-високото ниво за която и да е институция в Испания. През 2011 г. този дял е паднал до 49,7 процента.

Въпреки продължаващите приказки за влошеното здраве на краля след четири операции през последната година той не иска да се оттегля.

„Той не иска да абдикира при никакви обстоятелства, а наследяването не може да стане против волята му“, каза Рубидо от „А Бе Се“.

Принц Фелипе е дискретен, но приветлив и запознат с текущите дела. Неговата съпруга Летисия Ортис, която няма благороднически произход, е бивша журналистка и също е популярна.

Говори се, че Фелипе е бесен на баща си и зет си заради скандала с незаконното присвояване. Но изглежда, че кралят ще се опита да изтърпи бурята с надеждата, че тя в крайна сметка ще затихне и той ще може да възстанови част от популярността си.

Кралските финанси

Няколко дни след като бяха повдигнати обвинения срещу принцеса Кристина, дворецът обяви, че ще бъде включен в нов закон за прозрачността, който може да хвърли светлина върху кралските финанси, включително правителствените плащания извън годишните възнаграждения за 8 милиона евро.

Но редакторът на високотиражния в. „20 минутос“ Арсенио Есколар каза, че това е твърде недостатъчно и идва прекалено късно.

„Общественото възмущение расте, хората не могат да търпят повече (корупцията). Протестите ще се възобновят и улиците може да загъмжат отново до месец“, заяви той.

Въпреки това испанците на възраст над 50 години се страхуват, че абдикацията може да извика спомени от гражданската война от 1936-1939 г.

След смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. Хуан Карлос положи усилия да гарантира, че Испания ще стане демокрация, като убеди всички страни да се помирят помежду си.

По-старите испанци изпитват огромна благодарност към Хуан Карлос за това, че спря опита за преврат през 1981 г., когато демокрацията още прохождаше. Тогава полковник нахлу в парламента, където откри стрелба във въздуха и държа депутатите за заложници цяла нощ.

В качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили Хуан Карлос, облечен във военната си униформа, направи пряко излъчено по телевизията изявление, в което заповяда да бъде подкрепено демократично избраното правителство.

Образът на краля започна да запада, след като през 2011 г. започна разследване за предполагаемо незаконно присвояване срещу неговия зет, докато той е ръководел организацията с нестопанска цел „Ноос“.

Популярността му се сгромоляса през 2012 г., когато стана известно, че Хуан Карлос е ходил на пътешествие за лов на слонове в Африка точно в разгара на икономическата криза в Испания.

При положение че един от всеки четирима испанци живееше в бедност, дворецът се показа като безнадеждно откъснат от реалността. Кралят поднесе невиждано извинение.

Оттогава нещата се влошават, като върхът беше повдигането на обвинения срещу принцеса Кристина по случая с „Ноос“ този месец.

Както отбеляза мъж, който пиеше кафе в едно заведение, испанците не очакват да бъде въздадена истинска справедливост.

„По-вероятно е ние, които сме тук, (а не принцеса Кристина) да отидем в затвора, въпреки че не сме направили нищо“, каза 33-годишният Хавиер Мартин, който се занимава с търговия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.