7 цецомобила… А бръмбарите, следенето?

Шестте или седемте цецомобила, които се разкарват по улиците и медиите са малка част от всенародното подслушване: те локализират определен абонат и съответно неговите разговори.

Тези цецомобили работят от три години, но да не мислите, че цялата подслушвателна техника отпреди това е изхвърлена? Това е традиционното телефонно подслушване и бръмбарите. О, бръмбарите – те са полазили цялата държавна администрация, съда, политическите централи, държавни и частни офиси, домове и хотели.

Не вярвате? Сигурно, защото сте забравили как в дома на главния прокурор Филчев намериха бръмбари? А питате ли се как е записан разговорът на лекарите в Горна Оряховица? А някой пита ли защо се подслушва болница?

Вярва ли някой, че така добитата информация се изтрива след 2 месеца, както е по закон, а не служи за рекет и изнудване? (Б. р. – в случая със записа на разговора на шефа на митниците Танов с премиера Борисов за Мишо Бирата, се оказва, че той е бил на компюртите на МВР в продължение на около 10 месеца.)

Не става дума и за външното наблюдение – сиреч следенето на хора. Туй поне всеки го е гледал на кино. Е, прави се и сега – следенето е от любимите традиционни методи, най-вече защото няма участие техника и не могат да олепят после ченгетата.

Говори се само за СДОТО в МВР, а се подслушва с други средства и от ДАНС, и от НРС (Националната разузнавателна служба), и от военното разузнаване.

Представете си с какво разполагат те, например за борба с тероризма. А терорист може да им се види всеки бройлер мил, невинен…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.