Интелектуалци искат разследване на заплахите към журналиста Христо Христов

Жирналистът Христо Христов. Снимка: desebg.com, Асен Тонев

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), МВР и прокуратурата трябва да започнат разследване срещу отправилите анонимни заплахи за смърт към журналиста и документалист Христо Христов.
За това настоя днес в БТА гражданско обединение в подкрепа на Христов, основател на сайта desebg.com и автор на поредица от статии и книги, разкриващи факти от историята на комунистическите репресивни служби.
В средата на април т.г. Христов е получил смъртна заплаха в пощенската кутия на домашния си адрес. На 15 април той е подал сигнал до институциите, които имат задължението да разследват такива случаи на заплахи и саморазправа.
От името на гражданите, обявили се в подкрепа на Христо Христов, актьорът Руси Чанев прочете декларация, в която се посочва, че заплахите срещу журналиста безспорно са свързани с работата му върху историята, дейността и документите на бившата Държавна сигурност (ДС).
Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков призова политическите сили да осъдят остро заплахите срещу Христов и изтъкна, че журналистът води реална битка с ДС чрез силата на документите и фактите.
По думите на Лилков през последните години чрез платени публични изяви някогашните сътрудници на ДС успешно изместват темата за досиетата и дейността на тайните служби.
„Някогашните агенти на ДС днес са почетни представители на масонската ложа и държат най-важните икономически лостове“, каза той.
Според Руси Чанев заплахите към Христов са предупреждение към онези, които четат книгите му и се вдъхновяват от поведението му.
Заканите срещу журналисти са сред най-тежките посегателства срещу свободата на словото, каза адвокатът Александър Кашъмов от екипа на Програма „Достъп до информация“.
Според него кадрите на бившата ДС днес са проникнали във всички ниши на обществото ни – от политиката до университетите.
Кашъмов апелира за солидарност към случващото се с Христов и подчерта, че само гражданският натиск може да принуди институциите да разкрият кой стои зад заплахите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.