Как да блогваме безопасно. Анонимно – правило №1

Участничка в шествието в София в четвъртък си е залепила устата в знак на протест срещу опитите да се цензурират блоговете. Природозащитното шествие прерасна в протест срещу посегателството срещу блоговете. Снимки: Валентина Петрова

Блоговете са като кръстоска на личен телефонен разговор с авторитетен вестник. Те са перфектно средство за споделяне на любимата рецепта за шоколадов крем с приятели и в същото време могат да служат и за защита на основите на демокрацията и изразяване на отговорна лична позиция.

Никой блогър няма гаранции, че ще си спечели многохилядна аудитория. Но със сигурност онлайн писанията могат да му спечелят много проблеми. Член на семейството може да остане шокиран от нецензурните му мисли. Потенциален шеф може да се откаже да го наеме. Службите за сигурност могат да започнат да го следят. Дори да го привикват от време на време и да му поставят условия – както това се случи наскоро с българския блогър Мишел Бозгунов. Това разбира се не трябва да отказва хората от блогването, а единствено да ги кара да са по-внимателни, да пишат анонимно, ако се налага, или пък да пазят блога си само за доверени хора.

Американската неправителствена организация Electronic Frontier Foundation, занимаваща се със свободата на словото онлайн, предлага няколко лесни мерки, чрез които блогърите да не излагат твърде много от личността си на показ и да изразяват себе си без опасността от някакво преследване.

Блогвайте анонимно
Най-безопасното блогване е анонимното. Но анонимността не се постига толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед.
Да кажем, че искате да направите блог за ужасните условия на работа, на които сте подложен, но не искате шефът или колегите ви да разберат. Трябва да измислите как всичко около ситуацията да остане анонимно. На помощ могат да ви дойдат няколко технологии, чрез които много трудно някой ще може да проследи въпросния блог до вас.

1. Използвайте псевдоним и не издавайте никакви идентификационни детайли

Когато пишете за местоработата си, както в нашия пример, не включвайте издайнически детайли. Такива могат да бъдат града, в който работите, бройката на останалите работещи, спецификата на извършваната работа. Ако напишете : „Работя в столичен седмичен вестник,“ веднага става ясно, че възможните ви работни места не са повече от десет. Не се издавайте толкова лесно. По-добре кажете, че работите в сферата на медиите в голям град. Естествено не споменавайте истински имена и не лепвайте собствената си снимка в блога. Също така не използвайте псевдоними, които да са твърде близки до истинските имена. Дребни детайли също могат да унищожат анонимността ви – ако например споменете рождената си дата или пък, че имате за домашен любимец сиамска котка.

Ако не искате колегите ви да разберат, че вие сте автор на блога, не пишете от работата. Много е лесно за администраторите да наблюдават трафика в офис мрежата.

2. Използвайте специални технологии за анонимност

Има много технически решения, които да помогнат на желаещия да остане анонимен блогър.
Invisiblog.net е сайт, който предлага безплатен анонимен блог хостинг. Дори хората, които управляват сайта нямат каквато и да е лична информация за потребителите.

Ако пък се притеснявате, че вашият блог хост може да записва уникалния ви IP адрес и по този начин да има как да бъдете проследен до компютъра, от който пишете, може да използвате анонимната мрежа Tor. Tor скрива IP адреса и не позволява потокът информация да бъде проследен до вас.
Anonymizer.com пък предлага продукта „Анонимно сърфиране“, чрез който интернет трафика ви преминава през анонимизращ сървър и по този начин IP адреса остава скрит за блог хоста.

3. Използвайте Ping сървъри

Ping сървърите позволяват едновременно анонимност и бързо разпространение на блог постовете ви. Сайтът pingomatic.com може да послужи чудесно в този смисъл. Той изпраща уведомления (пингове) за новите ви блог постове до няколко търсачки като Feedster и Technorati. Въпросните търсачки листват вашия пост за няколко минути, след което вие спокойно можете да го изтриете от блога си. По този начин написаното от вас се разпространява, а източникът изчезва за по-малко от половин час. Никой не може да проследи написаното до вас, а в същото време идеите ви достигат бързо до много хора.

4. Ограничете аудиторията си

Много блог системи, включително Blogger, позволяват да ограничите някои свои публикации или дори целия си блог само до определена аудитория – хора, на които самите вие сте дали паролата за достъп. Ако искате да комуникирате само с доверени приятели и роднини и не искате мислите ви да стават обществено достояние, това е доста добра мярка.

5. Изключете се от Google

Ако не искате големите търсачки като Google да включват вашия блог, може да създадете специален файл, който да казва на търсачките да игнорират вашия домейн. Файлът се казва robots.txt и може да казва на търсачките да пропускат само части от вашия блог. Ако не знаете как да оперирате с въпросния файл, може безплатно да си изтеглите от мрежата „Robots Text File Generator“. Но трябва да се има предвид, че някои търсачки са специално настроени да игонорират robots.txt файла.
6. Регистирайте анонимен домейн
Дори да не включите лична информация в блога си, отново можете да бъдете разкрит, ако сте закупили специален домейн с истинското си име. Сайтът http//www.onlinepolicy.org предлага анонимна регистрация на домейн.

В наши дни все повече хора биват уволнявани заради блоговете си, а редица блогъри по света излежават присъди по затворите. Разбира се, всеки има право на свобода на словото. Но това право ограничава само държавната цензура и не се занимава с фирмената политика. Така в Калифорния например, законите позволяват на работодателя да ви уволни по всяко време, по всяка причина. Няма специални закони, които да предпазват блогърите. Авторитарните режими по света пък доказват, че могат да прегазят всички човешки права в името на собствената си непоклатимост.

Днес всеки блогър трябва да е подготвен за това, че хората от реалния му живот могат много лесно да разберат за онлайн писанията му. Новите RSS инструменти предлагат много подобрени възможности за търсене из блоговете. Правителствата също започват да обръщат все по-голямо внимание на блоговете и да ги възприемат като заплаха. Но все пак, стига да блогвате анонимно и по безопасен начин има много малка вероятност написаното от вас онлайн да ви навреди.

Още информация за безопасното блогване може да намерите и в „Наръчника за блогъри и кибер дисиденти“ на организацията „Репортери без граница“.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.