Аз пък още уважавам Сугарев, нищо че обича Цветанов

Едвин Сугарев е останал разочарован от мен заради статията ми „За кого да гласувам на изборите. За и против – преглед на възможностите“ (виж тук).
Цитирал е от нея частта за БСП в сайта svobodata.com и се възмущава на израза, че БСП е по-реформирана от всякога. И завършва с:
„Браво.
Уважавах този автор – и навремето, когато започна да пише за в. “Галерия”, доста се чудих защо го прави. Сега вече не се чудя. Ясно е.
Жалко.”

Няма да влизам в подробни спорове със Сугарев. Само ще отбележа, да не остане някой с погрешно впечатление – пишех известно време във в. „Галерия” преди 3 години, защото нямаше къде другаде човек да напише и един ред против Бойко Борисов. После се отказах, няма да обяснявам надълго и нашироко защо, но предпочетох да напиша книга за Борисов (виж тук).

По въпроса за чуденето му – не знам какво общо може да има „Галерия” с БСП, а мисля, че съм осведомен достатъчно. Няма никаква връзка. Отново някаква теория на конспирацията се развива.
Сугарев сигурно е разочарован, че се споменава в положителна светлина БСП. Сакън. Ерес. Претеглил съм за  и против няколко партии освен БСП – Атака, ДСБ, партията на Кунева. Утре ще довърша с още 5-6 партии. Накрая с ГЕРБ. Аз съм против ГЕРБ, за разлика от Сугарев. Имам това право, нали? Който иска може да погледне в сайта колко последователно съм оценявал Борисов от 2007 г. насам. И продължавам да смятам него и групировката му, наречена партия, за голяма вреда за България. Не съм си извъртал позицията за Борисов, както Костов или дори както Сугарев.

И само да попитам – а не е ли вярно, че БСП сега е по-реформирана от всякога? С отстранения Първанов, с отстранените от листите Руменовци, Масларова и др., с председател, който е шеф на европейските социалисти? Кога досега е било така с тази партия? Това е просто констатация. Очевидно. Както е очевидно, че утре Първанов може да катурне Станишев и да се върне на бял кон в БСП, а после да се прегърне с Борисов и да направят коалиция с ГЕРБ. Цветанов вече обяви, че БСП не е Станишев, там имало свестни хора и след изборите щели да работят с тях. За радост на Сугарев.

Няма да подкрепя БСП най-малко заради намерението им да строят АЕЦ „Белене“. Мнозина пък ги подкрепят точно заради същото. Но не ми се мисли какво ще стане, ако там изплува отново Първанов.

За разлика от Сугарев, аз още го уважавам. Напоследък ми се наложи няколко пъти да споря и да обяснявам, че той не е „изтрещял”. Защото така смятат мнозина, като четат какви ги пише – че Цветанов е невинен и натиснат от мафията. Нито смятам, че Сугарев е купен от Цветанов, както са убедени някои.
Въобще не се чудя на неговата убеденост, че ГЕРБ са жертва на заговор. Така си вярва човекът. Погрешно.

Познавам го отдавна, още от времето на комунизма. Особняк е. Но нито го смятам за луд, нито за подкупен. Е, всички сме малко луди. Неговото е нещо като нравствен максимализъм, който води до фанатична убеденост, често пъти напълно погрешна. Връщаме се някъде назад, откъдето започна радикалното крило на СДС – нетърпимост и отказ да приемат правото на различния. Който не е с нас, е комунист.

Сега това е положението – има хора, които не харесват Цветанов, не харесват Борисов, смятат ГЕРБ за пагубен за България. И затова мнозина ще гласуват против тях.
12 без 15.
Твърдо.
Има още 44 партии и коалиции в бюлетината. Достатъчно голям избор.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.