Как потвърдихме страховете на Фарадж от имигрантска вълна

Найджъл Фарадж – цигански крал за един ден. Веселба с ромския лидер Цветелин Кънчев. Снимка: от екрана

Милионите зрители на британския „Канал 4“ имаха възможност да видят колко основателни са страховете на евродепутата Найджъл Фарадж от имигрантска вълна от България и Румъния.

Във вечерните си новини във вторник телевизията излъчи обширен репортаж за негово посещение в София. Лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство бе дошъл в българската столица, за да види дали наистина местните хорта са толкова отчаяни и готови да тръгнат за Острова, както той предполага.

Фарадж посети столичния квартал „Факултета“, където живеят 60 000 роми и 70 процента от тях са безработни.

Показвайки играещи пред бордеи деца, репортерът Джонатън Ръгман обясни, че те не ходят на училище. Поставените на улиците спящи полицаи пък били да попречат на неонацистки скинари да атакуват най-дискриминираната общност в ЕС.

След разказа на ромите как ровят по кофите за боклук, за да търсят хляб за децата си, британският евродепутат им каза, че във Великобритания могат да получат жилище и шанс да работят. Той обаче получи неочакван отговор: „Не, там има много дъждове, не сме свикнали. Обичаме си родината и искаме тук да живеем.“

Още по-изненадваща бе срещата му с ромския лидер Цветелин Кънчев, който го посрещна около отрупана трапеза и цигански оркестър. „Изведнъж евродепутатът за Югоизточна Англия се оказа в положението на цигански крал поне за ден“, коментира британският журналист, след като дори Фарадж се включи в танците.

„Докато танцуваме с българския „Мистър Голям“, перспективата от стотици хиляди цигани, които се нареждат на опашки пред британските бюра за социални помощи, сякаш се изпарява, макар че старият страх скоро пак се завръща“, обясни репортерът на „Канал 4“ преди да покаже кадри от следващата спирка на Фарадж в приюта за бездомници на отец Иван.

Според свещеника, който се грижи за изпаднали в беда българи, още 30-40% от населението на страната ще я напусне, след като паднат трудовите ограничения. По думите му първи ще бъдат гладните и престъпниците.

Евродепутатът разговаря за имигрантските си страхове и със студенти в София, които в прав текст му заявиха, че са обидени от неговите твърдения, че ако е на мястото на младите българи ще си стяга багажа. Те нямат намерения да бягат във Великобритания. Смятат, че там културата е по-ниска, макар хората да са по-богати.

Освен хубава народна песен и няколко панорамни картини от българската столица, в репортажа не се видяха много доказателства за тяхната теза.

Напротив, бе показана доста нетактична забележка на водещата на bTV Лора Крумова по време на интервю с Фарадж, че ако не са били имигрантите, за да облагородят Острова, британските жени още щели да са с по-големи мустаци от мъжете, тъй като са се сключвали бракове между първи братовчеди.

Репортерът на „Канал 4“ коментира, че лидерът на партията на независимостта, който рядко не намира да каже нещо, този път е останал безмълвен.

Макар Фарадж да продължава да създава проблеми с кампанията си срещу българските и румънските работници във Великобритания, нито един правителствен представител в София не е пожелал да се срещне с него. Според „Канал 4“ причината е, че той се възприема противоречиво.

Първоначално българските власти се опитваха да го представят като лидер на извънпарламентарна партия, от която нищо не зависи. Само че шумът, който той вдигна и растящата му популярност принудиха управляващата Консервативна партия в Обединеното кралство да затегне имиграционната си политика, което неминуемо ще доведе до по-трудни условия за българите и румънците, които тепърва ще търсят работа в страната.

Освен това Великобритания и Германия вече публично обявиха, че ще работят за промяна на европейските регламенти, свързани с отпускането на социални помощи и услуги.

Все неща, които пряко удрят бедните български граждани и са следствие от кампании като тази на Фарадж. Така че неприемането му от български правителствени представители е доста погрешен ход. Защото вместо тяхната позиция по въпроса британските зрителите на „Канал 4“ чуха какво мисли Цветелин Кънчев и лидера на ГОРД Слави Бинев, който дори демонстрира умения по бойни спортове.

Макар двамата да увериха, че българите няма да поемат към Великобритания, на фона на цветното им представяне заключението на Фарадж на тръгване от София звучеше още по-убедително: „Пропастта между бедни и богати е много по-голяма, отколкото предполагах. И това подсилва моето мнение, че сме изправени пред риск от втора значителна имигрантска вълна.“

От Кафене.нет

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.