Катар се сблъсква с враждебна реакция сред бунтовниците в Сирия

Асошиейтед прес

В опустошено от войната предградие на Дамаск командир на една от по-малките националистически бригади, биещи се за свалянето на сирийския президент Башар Асад, недоволства от липсата на боеприпаси за своите хора. Той обвинява Катар, като казва, че богатата на петрол държава от Персийския залив насочва подкрепата си към бунтовници с по-ислямистка идеология.

Малкият Катар, който е съюзник на САЩ, се очертава като един от най-силните международни поддръжници на бунта срещу сирийския президент Башар Асад. Мнозина в сирийската опозиция възхваляват Катар, като казват, че той взема участие, докато международната общност не се намесва, нито праща военна помощ, която би съдействала да се наклонят везните в полза на бунтовниците в третата година на прерасналото в гражданска война въстание, съсипало страната и отнело живота на над 70 000 души.

Но неговата роля също така предизвиква напрежения в редиците на силно разпокъсаното бунтовническо движение и политическа опозиция. Някои бунтовнически бригади се оплакват, че са оставени настрана от потока от пари и оръжия, което разпалва съперничества между светските и ислямистките групи. Бойци и опозиционни активисти се тревожат, че ако режимът падне, Катар ще спечели прекалено голямо влияние в Сирия след Асад и ще укрепи позициите на групи с ислямистки възгледи.

„Катар работи за установяване на ислямска държава в Сирия“, каза сърдито командирът на бригада в предградие на Дамаск Абу Зиад, а на дървен стол до чашата му за чай беше поставен неговият автомат „Калашников“.

„Със своите пари Катар и редица други страни използват сирийската революция за своите интереси“, заяви Абу Зиад, който се съгласи да говори, при условие че бъде представен със своя боен прякор поради страх от наказателни мерки от сирийския режим.

Катар не е единствената страна в региона, която оказва подкрепа на бунта, а различните линии на поддръжка пораждат тревоги, че множество държави се опитват да спечелят влияние, често преследвайки противоположни цели. Никоя страна не разкрива до каква степен помага на бунта. Но изглежда, че Катар е най-изявеният.

Служители, дипломати и западни военни специалисти казаха за Асошиейтед прес миналия месец, че Йордания, Саудитска Арабия, Турция и Катар участват във внимателно подготвяна тайна операция за въоръжаване на бунтовниците. САЩ играят ролята на съветник с цел да гарантират, че оръжията отиват в светски и умерени бунтовнически групи.

Президентът Барак Обама се срещна вчера в Белия дом с владетеля на Катар – емир Хамад бин Халифа ал Тани – и каза, че техните две страни ще продължат да работят за оказване на повече подкрепа на сирийската опозиция в близките месеци. Вашингтон казва, че предоставя несмъртоносна помощ на опозицията.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призна влиятелната роля на Катар на съвместна пресконференция с министър-председателя на страната в Доха миналия месец. Той заяви, че е получил „по-големи гаранции“ от катарските лидери, че почти всички оръжия отиват в ръцете на умерени бойци сред сирийските бунтовници.

Катарски служители отричат страната им да има за цел да определи облика на правителството след Асад в Сирия. Катарският министър-председател Хамад бин Джасем ал Тани се опита да омаловажи ролята на страната си като главния арабски покровител на опозицията и разсея тревогите, че тя се стреми да господства на място.

„Ние не се стремим към роля само за нас“, каза той тогава пред репортери. „Ние се стремим към обща арабска роля“, заяви той.

Сирийски опозиционни фигури редовно се оплакват, че главната събирателна опозиционна група – Сирийската национална коалиция – е доминирана от фундаменталисти от подкрепяните от Катар „Мюсюлмански братя“.

Миналия месец коалицията избра за свой министър-председател училия в Америка Гасан Хито, но почти веднага след това беше напусната от около дузина свои членове, които обвиниха Катар и „Мюсюлманските братя“ в оказване на натиск с цел да наложат свой кандидат за министър-председател.

„Новото (временно) правителство ще бъде подредено от управляващите в Катар и ние няма да бъдем част от него“, каза известният опозиционер Камал ал Лабуани, който прекрати членството си в коалицията.

Няколко бунтовнически служители и опозиционни активисти заявиха, че подкрепяни от Катар ислямистки бунтовнически бригади получават основната част от оръжията. Те се съгласиха да говорят за тайната подкрепа, при условие че не се разкриват имената им.

Повечето бутновнически фракции в Сирия имат определен религиозен уклон, а много от тях призовават за известно върховенство на ислямското право в ерата след Асад. Катарската подкрепа не изглежда да отива към най-твърдолинейните или свръхконсервативни бойци като тези от свързания с Ал Каида Фронт „Ан Нусра“, а по-скоро към организации с консервативна религиозна идеология, но не и към бригади със светска или националистическа ориентация.

Сред тях са ислямски групи като бригадите „Ахфад ал Расул“, „Ал Фуркан“ и „Таухид“, казаха бунтовнически служители и активисти. „Таухид“ е една от най-големите бунтовнически групи, действащи в северната провинция Алепо, която е основен фронт на гражданската война от юли. Тя също така е силно подкрепяна от фундаменталистката политическа организация „Мюсюлмански братя“, която е близък съюзник на Катар, и е част от създадената миналата година събирателна група Сирийски ислямски фронт за освобождение, обхващаща някои от най-големите ислямистки групи в Северна Сирия.

Представители на тези бригади не можаха да бъдат открити за коментар.

Висш член на Военния съвет в Дамаск и неговите предградия, който е смятан за умерена ислямска фракция, каза, че бойците от неговата група не получават оръжия, но че „братята“ от Катар са сред главните й спонсори. Той пожела да остане анонимен по съображения за сигурност.

Военният съвет формално попада под ръководството на главната събирателна бунтовническа организация – Свободната сирийска армия (ССА). През декември ССА се прегрупира под единно бунтовническо командване начело с генерал Салим Идрис, смятан за умерена фигура със светски възгледи. Но се предполага, че Идрис има доста ограничен контрол върху десетките бригади и батальони в Сирия.

Абу Зиад каза, че напреженията, породени от различната ориентация на бунтовническите фракции, водят до неуспехи на място. Като пример той посочи ключовото предградие Джобар в североизточния край на Дамаск, където бунтовниците се опитват да си пробият път към столицата и се сражават с правителствените войски от седмици.

Районът е контролиран от националистически бригади, включително неговата, ислямистки групи, подкрепяни от Катар и Саудитска Арабия, и Фронта „Ан Нусра“. Но настъплението на бунтовниците в предградието е спъвано от разногласия между групите за това кой да води в боевете, каза той. Неговото описание на ситуацията беше потвърдено от други двама бунтовници, които се съгласиха да говорят за разделенията сред бойците, при условие че останат анонимни.

„Моите хора са в Джобар от 55 дни без почти никакви боеприпаси“, заяви Абу Зиад. Той каза, че наскоро ислямски фракции са получили доставки, които „не споделят“.

На противоположния край на бунтовническия спектър – сред по-твърдолинейните ислямски бойци – също има недоверие към Катар.

Боецът Абу Мохамад от водещата бунтовническа бригада в Северна Сирия „Ахрар аш Шам“, която изповядва свръхконсервативна идеология, каза, че Катар, а и Турция, „е заинтересован да управлява Сирия“, щом бъде свален режимът.

Той заяви, че групата му не е получила дори „стотинка от Катар, който подкрепя своите хора“. Мохамад отказа да уточни кои групи поддържа Катар. Той разговаря по Скайп от източния град Ракка, който в началото на март стана първата провинциална столица, попаднала изцяло под контрола на бунтовниците и контролирана в момента от „Ахрар аш Шам“ и Фронта „Ан Нусра“.

Абу Мохамад каза, че неговата група получава определени оръжия от иракчани и от „добри хора в региона“, но се въоръжава главно, като ограбва складове на силите на режима. Той се съгласи да говори, при условие че бъде представен с бойния си прякор, за да избегне наказателни мерки.

Катар доста хвали своята подкрепа за сирийското въстание. Миналия месец на среща на високо равнище на Арабската лига в Доха Катар успя да постигне приемане на декларация, заявяваща, че държавите членки имат „право“ да помагат на бунтовническите бойци. Изявлението беше сметнато за опит на Катар да повиши репутацията си на бойното поле и да се открои като водещ застъпник за различните бунтовнически сили.

Катар беше една от малкото арабски държави, които предложиха активна военна подкрепа на предвожданите от НАТО нападения срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, и в същото време беше ключов доставчик на оръжия и пари за либийските бунтовници, които свалиха Кадафи. В Египет Катар е силен поддръжник на президента Мохамед Морси, който е ветеран от „Мюсюлманските братя“.

„Катар има нещо като проблем с образа си пред бунтовниците на терена“ в Сирия, каза директорът на центъра „Брукингс“ в Доха, Катар, Салман Шейх. „Почти се смята, че той действа твърде настъпателно, а това повдига въпроси за неговите цели“, заяви Шейх.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.