Откритото небе на Йордания

Йордания предостави два въздушни коридора за разузнавателни полети на израелски безпилотни самолети над Сирия. Това бе резултат от преговори между крал Абдула и президента на САЩ Барак Обама. По-рано пък се разбра, че Вашингтон изпраща в Йордания танкова дивизия и близо 200 военни специалисти, освен това прехвърля в страната две батареи зенитни ракети „Пейтриът“.

Йордания няма как да възрази срещу подобни мерки – там се страхуват съвсем сериозно, че сирийският конфликт може да обхване и Хашемитското кралство. Друга, също тъй сериозна заплаха е Арабската пролет. Сирийските събития може да взривят държавата и отвътре – там пристигат множество бежанци от Сирия, а сред тях със сигурност има и професионални терористи.

Както и Сирия, Йордания е нееднородна страна – с различни вероизповедания и пъстър етнически състав. Много от местните хора са ислямисти, примерно „Мюсюлмански братя“, над половината население са т. нар. йордано-палестинци. Миналата година там вече избухнаха масови протести, главно заради поскъпване на горивата. Безредиците обаче бяха разпалвани от ислямски радикали; имаше и призиви кралят да бъде свален. В началото на 2013 г. се чуха дори прокоби за политическа криза в Йордания, но Абдула Втори е укротил засега опозицията с демократични реформи.

Подкрепяни от създадената наскоро ос Турция-Египет-Катар, ислямистите в Йордания набират сили – при промяна в избирателната система лесно ще спечелят мнозинство в парламента. Каква ще е заплахата за страната, знаем добре от примера с египетската „пролет“. Но за разлика от Египет Йордания може просто да изчезне като държава, особено ако външни сили я „подпомогнат“ в това. Неотдавна лидерите на две съюзени терористични групировки – „Ислямска държава Ирак“ и „Джебхат ан Нусра“ (Фронт на победата), заявиха, че ще се сражават под знамената на Ал Каида, за да бъдат създадени две ислямски държави – Ирак и т. нар. Велика Сирия (наричана още Шам), в чиито граници те включват днешна Сирия, Ливан, Израел и Йордания.

Египет е страшен за Аман не само като пример и насърчител на „Мюсюлманските братя“, но и с атаките откъм Синай. Терористите, окопали се на полуострова, след като бе свален режимът на Мубарак, смятат Йордания за сателит на Запада и помагач на ционистите. През последните години те неведнъж обстрелваха град Акаба.

При това положение Аман може да търси опора само в закрилата на САЩ – и да подпомага Израел, ако Големият брат го помоли. Днес Вашингтон полага дейни усилия, за да обедини близкоизточните си съюзници в коалиция срещу Иран. Става дума за Израел, Турция, Йордания и страните от Персийския залив. Посещения в държави от региона предприеха с тази цел държавният секретар Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл.

Решението на Йордания за открито небе е важна стъпка в тази посока – покрай всичко друго тя би улеснила израелската военна авиация при атаки срещу ядрените обекти на Иран. Може ли обаче Израел да разчита на трайно сътрудничество?

Йордания е смятана за най-спокойния съсед на еврейската държава, при все че междудържавният договор бе подписан едва през 1994 г. Три години по-късно йорданският граничар Ахмед Дакамсе разстреля група ученички от Бейт Шемеш, пристигнали на екскурзия до язовира Нахараим. Седем момичета загинаха. Войникът получи доживотна просъда, крал Хюсеин лично помоли за прошка родителите на жертвите. Неотдавна обаче парламентът на Йордания гласува с мнозинство (110 от 150 депутати) петиция за помилване на Дакамсе. Твърде показателно за отношението към Израел в йорданското общество.

Друго събитие от последните седмици е споразумението между Абдула Втори и Махмуд Абас за йорданското участие в контрола над мюсюлманските светини в Ерусалим.

Според експерти се подготвя създаването на конфедерация между Йордания и Палестинската автономна власт (без ивицата Газа) – вариант, който щял да е идеален за Израел. Конфедерацията ще може да признае Израел, дори да сключи с него междинен мирен договор от името на Йордания, без да пострада престижът на палестинското ръководство. Но исканията на Абдула едва ли ще са по-меки от палестинските.

Аман със сигурност има интерес и да се върнат границите от 1967 г., и да бъде решен проблемът с палестинските бежанци – стотици хиляди от тях живеят в Йордания. А споразумението за ислямските светини провъзгласява обща борба срещу юдеизацията на Източен Ерусалим, наречен в документа „окупирана суверенна палестинска територия“.

Както виждаме, военното сътрудничество, за което скланя Хашимитското кралство под натиска на САЩ и пред лицето на опасността, съвсем не означава, че вече си имаме нов приятел. „Откритото небе“ на Йордания тутакси ще се затвори за Израел, щом ситуацията се промени или когато Аман си намери по-изгодни съюзници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.