Записите – беззаконие и цинизъм. Скандалът не е кой ги е правил, а какво съдържат

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Записите от скандалния разговор на Бойко Борисов, Мирослав Найденов и зам.-градският прокурор Николай Кокинов, изпратени в петък сутрин до няколко медии, са шокиращи по няколко причини.
Най-напред те стряскат със своята автентичност. Всеки, който малко разбира от звукозаписи, е забелязал, че това е запис от микрофон, скрит вероятно в дрехите на Мирослав Найденов или Бойко Борисов. Поне такъв извод може да се направи, като се проследят шумовете в момента, в който Кокинов излиза от помещението, гласовете на Борисов и Найденов се чуват по-силно, заедно с това се чува търкане на микрофон, вероятно в дреха.

Второ – естеството на разговорите е такова, че никой не е в състояние да ги измисли и монтира като теми, изрази, звуков фон, наслагване на гласовете.

Часове след разпространението на записите по сайтове в интернет нито един от тримата не отрече, че е участвал в такъв разговор, нито излезе с декларация, че има монтаж или фалшификация. Зам.-градският прокурор Кокинов подаде оставка, което е своеобразно признание за автентичността на записа. Сам премиерът Борисов потвърди, че е воден такъв разговор с Мирослав Найденов и Кокинов, но заяви, че записите не били правени от МВР, а от „структура, зад която стоят Станишев и хората му“.

Бележката в изпратената със записите стенограма, в която се пояснява, че Кокинов подава на Борисов папка с преписки преди да излезе, подсказва, че вероятно от разговора има и видеозапис. Няма как иначе да се разбере по звука, че Кокинов подава папка.

Като отклоняваща удара тактика Борисов и приближени до него политици и медии насочват вниманието към това кой е правил записа и дали е автентичен. Докато основният скандал е в неговото съдържание.
Разговорът е потресаващ със своя цинизъм, вулгарност и погазване на закона. Демократичните институции са бутафория. Зад кулисите няма разделение на властите. В прокуратурата се бъркат и нареждат и премиер, и президент, под масата са преплетени интереси и приятелства, зависимости. Няма добри и лоши. От записа става ясно, че в далаверата са набъркани и медии като „Труд“, „24 часа“, „Стандарт“ и бТВ, които са получавали пари от министерството на земеделието и храните с договорки.
В разговора се  съдържат скандални изявления за главния прокурор Сотир Цацаров, за който Кокинов прави бележка на Борисов – „Не се смей, ти си го назначи“. Впрочем, това че е назначен от Борисов и Цветанов, а не е избран от свободен и независим Висш съдебен съвет, е публична тайна.

Чуват се обидни квалификации и детайли за използвани схеми за влияние. Файловете са изпратени от поща бойконайденовкокинов – boykonaydenov@mail.ru. Човекът, който ги е изпратил, пише следното: „Ако мислите, че след 20.02.2013 г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Но почти сигурен съм, че си го знаете. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват. Служител съм на СДОТО, продължавам да работа там и върша каквото ми наредат началниците. А те вършат каквото им нареди Цветанов. В този майл, защото аз не пускам сигнал, ви уведомявам за последния случай на нерегламентирано подслушване, в който аз участвах“.
Поделят обяснява още: „Защо пиша това? Защото днес 25.04.2013 г. Бойко Борисов заяви на българите, че Цветан Цветанов се е заклел в децата си, че не е подслушвал него. Е, не е така. Аз, и мои колеги подслушвахме в началото на април тази година среща между Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. На нея се обсъждаше какви са възможностите да бъде прекратено делото за корупция, по което Мирослав Найденов е обвиняем и куп други неща касаещи  държавата. За да отидем на тази „тренировъчна мисия“ бяхме изпратени с обяснението, че е по разпореждане на Цветанов, въпреки, че министърът на вътрешните работи в тази сутрин беше Петя Първанова. Защо се съгласихме да отидем?! Мисля, че мога да ви го обясня с една дума – СТРАХ.“ (виж по-долу още обяснения на анонимния подател от МВР)

Слушай тук записите:

[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/srs2013/2_dnes_bg.wav.ff.mp3]

част 1

[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/srs2013/3_dnes_bg.wav.ff.mp3]

част 2

[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/srs2013/4_dnes_bg.wav.ff.mp3]

част 3

 

 

 

Кратки извадки от единия запис:

Мирослав Найденов: Цацаров казал на Шефа (Бел. ред.: така нарича Бойко Борисов), че отдолу го натискат да ми повдигне обвинения.

Николай Кокинов: Крият от мен делото. Аз съм репресиран отвсякъде. Президентът ми скача вече.

М.Н.: А той що?

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана

Н.К.: Ми не знам. Щот сме били хора на Бойко. Не мога да разбера кво се случва – кой от кои е?

М.Н.: В събота и неделя бехме с Шефа и аз му викам, че ще ми пишат постановлението за привличане. И той вика: „Глупости как ще приличат?“. И в понеделник получих призовка.

Н.К.: Виж сега, началникът си избра главен прокурор.

М.Н.: Знаеш ли кое е лошото, като са го разпитвали тоя Симеонов…

Влиза Бойко Борисов.


(коментират данни от социологическо проучване за изборите)

Бойко Борисов: Ебати ташака. Слави Бинев да има по-висок рейтинг от Костов.

Н.К.: Ха-ха-ха.

Б.Б.(към някого): Дай една пура.

Б.Б.: Поболяхте ме.

Н.К.: А какво да кажа аз? Защо ми скача президента, бе? Бил съм твой човек.

Б.Б.: Той, ако е казал, че си мой човек, то тва е хубаво.

Н.К.: Хубаво, ама началникът ми по друг начин го представя.

Б.Б.: В смисъл?

Н.К.: Ми каза,че президентът му се скарал – до кога ще ги търпиш тия… Както се казва, не са хубави тия работи. Нещо, репресират ме….Червените ме репресират.

Б.Б.: Кои са червените?

Н.К.: Хи-хи-хи. По принцип. Всички ме репресират. Янето ми скача.

Б.Б.: За кое?

Н.К.: За енергийните дела. Гриза дървото. Ще кандидатствам за апелативен прокурор. Искам там вече да ходя.

Б.Б.: Къде е тва?

Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Н.К.: Апелативна прокуратура. Искам да ходя там вече.

Б.Б.: На София?

Н.К.: Не ми се седи тука повече.

Б.Б.: А този Джамбазов (б. р. – Божидар Джамбазов, зам.-градски прокурор на София) на кой е човек? …Аз знам кой го е назначил. Сашо Арабаджиев се е обадил на Филчев и го молят Станишев и Първанов.

Н.К.: Той ми е градски, от Ямбол е, по-малък е от мене. Малко гей си пада, ама….

Б.Б: Не малко, той си е откровен педераст.

Н.К.: Е да де, ама иначе си е добро момче. Умно момче.

Б.Б.: Всички педераси са умни по-принцип. И аз почвам вече да викам, че съм пидал.

Н.К.: Хи-хи-хи.

Б.Б.:…за да мислат, че съм интелигентен. Кольо Филчев (б. р. – бившият главен прокурор Никола Филчев) ми разказа целата му история. Нали знаеш, той е като СиДи – като му щракнеш копче и почва да разправя с години и с дати.


Н.К.: …Е, той Джамбазов, Бойко Найденов го взе. После и аз си го взех.

Б.Б.: Да не би и ти да обичаш така…..

Н.К.: Ми де да знам, не съм пробвал, Ама може и да е хубаво. Знае ли човек на тази възраст? (смеят се)

Н.К.: Караш ме да говоря срещу началника си, ли? Наблюдаващият прокурор докладва всяка вечер на Боби Сарафов.

Б.Б.: Боби Сарафов, е?

Н.К.: Ми докладва си, предполагам, че е по разпореждане на Цацаров щото тази дисциплинарка ми е голям чатал на врата. Всеки ме изнудва.

Б.Б.: А Апелативен по-хубаво ли е от Градски?

Н.К.: Ами по-високо е. Три граници са. Долу от Благоевград горе до Видин. Обеща ми едно (б. р. – да стане главен прокурор?), а то не стана. Моят мандат изтича след три години. Няма какво да правя тука. Освен това ще съм втора инстанция на СГП, а и не само на нея.

Б.Б.: А неговото дело (б. р. – визира Мирослав Найденов) – как го виждаш като прокурор?

Н.К.: Ми никак не го виждам. Неговият свидетел, как се казваше, Симеонов, пак е бил отбой. Казаха ми, че дръпнал си го бил нещо. Така ми казаха от летището. Сериозно ти говора. Без неговите показания аз не виждам кво има по делото. Имат само тия СРС-та на Калинка.

М.Н.: Те сега искат да привличат и Малена към мене (Б. р. – Бившата шефка на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова).

Н.К.: (към Бойко Борисов) Не ми се подсмихвай, ти си го избра (б. р. – става дума за главния прокурор Цацаров).

М.Н.: А по второто дело – това за пиарките? Там тая другата, Накова.

Н.К.: Братко, дишат ти във врата. Познай кой е от три пъти. Не съм аз. (към Бойко Борисов) Питай началника да каже (б. р. – става дума за главния прокурор).

Б.Б.: Кой?

Н.К.: Ти. Питай Главния (б. р. – Цацаров) кво му се върти във главата. На мен не ми казва. Изненадва ме непрекъснато. Днес ме бие, утре ме гали. Ето, за това искам да стана, Апелативен да отида… Главният ми каза да разпънем като Христос журналиста от „Медиапул“ Борис Митов. И той е гей. И наркоман, и гей. Нали съм все главен бушон (към Бойко Борисов) нещо взех да са уморявам. Сериозно ти говора. Много ми идва. Удар след удар. Всеки ма цака. Мъка ми е…..

Б.Б.: Роман мое ли си го ебе Джамбазов или не мое?

Н.К.: Според вестниците още един от заместниците ми е гей.

Б.Б.: Роман си е манаф малко.

Н.К.: Е, приятелчета са си с Джамбазов.

М.Н.: Е то прихваща.

Н.К.: Не знам кво прихваща, но нещо съм нервен напоследък.

М.Н.: И на мене ми е същото.

Н.К.: Не е хубаво. Твойто си е твое, мойто си е мое.

М.Н.: Теб като прокурор те питам – при условие че този си е променил показанията, те не могат ли да го прекратят?

Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Н.К.: Могат.

М.Н.: Е, що не го прекратяват? Нали такава беше уговорката? Отиваш, разпитват те и край.

Н.К.: Аз съм репресиран в момента. Нямам поле за изява. Аз го питам Джамбазов той не ми казва нищо. Лъже ме. Знам. Според мене, с ръка на сърцето, няма да издържи делото. А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която, ако искаш ще ти я кажа, ако искаш, няма да ти я кажа.

М.Н.: Кажи.

Н.К.: Предлагат сделка и май е приета от девойки, една от които е дамата, с която живееш. Да свидетелства срещу тебе, за да не й повдигат обвинение.

Б.Б.: (към Мир. Найденов) Тоя не ти е проблем, тая ти е проблем (б. р. – става дума за дамата, с която живее Мирослав Найденов). Още преди една година ти казах.

Н.К.: Е, значи мисля в правилната посока.

Б.Б.: (към Мир. Найденов) Проблем ти е тая, която може да те накисне по най-безобразния начин. Така че отивай и се оправяй.

М.Н.: Аз там притеснения нямам.

Б.Б.: Ако тая, къде живее при мене, ходи да ме топи, чия е вината? Това, което ти го казва човекът…

М.Н.: Е, то нали е клюка?

Н.К.: Клюка, ама…

Б.Б.: Ама има логика.

Н.К.: Отивам при началника си на репетиция (б. р. – при Цацаров). Не знам дали ще се върна.

(Кокинов си тръгва. На тръгване предава на Борисов резултати от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата. Юристите ще преценят престъпление по кой текст от НК е извършил).

М.Н.: (към Бойко) Значи, шефе, тя няма да ме издъни. Марга е много близка с Калина. И след като я осъдиха за дипломата, тя пак се вижда с нея.

(Борисов говори по телефона)

Б.Б.: С Бареков как беше? С тоя капут!

(Борисов говори по телефона)

Б.Б.: Ще приказват срещу себе си.

Б.Б.: (към Миро) Лудия не ти е проблем. Тва ти е проблем, щото са европейски пари.

В началото подателят обяснява още:

„След като се случиха всички неща в службата, на която съм отдаден, честно казано ми писна. Консултирах се с юристи, които ми разкриха каква би била гледната точка на законодателството в България към съдържанието на този разговор, който записахме. А именно – и ние, и разговарящите сме извършили престъпления. За нашите е ясно – подслушвали сме незаконно, без значение дали е бившият министър председател или сервитьора от „Двете Халби“. Но от това което ми казаха юристите мисля, че по важното е какви престъпления са вършили докато са си говорили Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. И тримата са съучастници в извършването на престъпление по чл. 288, във връзка с чл. 18 ал. 1 от НК: „ Орган на властта който…по друг начин осуети наказателно преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години“. Не разбрах дали само Кокинов, или съвместно с Борисов и Найденов е извършил престъплението по чл. 357 ал. 1 от НК: „ Който разгласи информация, представляваща държавна тайна, която му е била поверена или станала известна по служба или работа, както и този, който разгласи такава информация, като съзнава, че от това може да последват вреди зе интересите на Република България, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години“. Юристите ми казаха, че според тях в този разговор са извършени и други престъпления, но в крайна сметка си има прокуратура, която трябва да прецени.

Доказателствата за това което написах по-горе са в следващите извадки от въпросния разговор, както и в аудио файловете, които ви изпращам.

Подпис ………………..

/Бойко Найденов Кокинов/

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.