Отглеждането на опиум в Афганистан трябва да се разреши

За победа над талибаните е нужна подкрепата на афганистанския народ. Тъй като е невъзможно макът в страната да се изкорени, по-добре е да бъде използван за производство на лекарства.

Унищожаването на маковите култури в Афганистан е крайно неефективно. То обрича местните хора на глад и ги кара да сътрудничат на Ал Кайда. Снимка: Ройтерс

От 2001 година международната общност в Афганистан се мъчи да елиминира Ал Кайда и талибаните, но през последните месеци бунтът в южната част на страната бързо спечели терен. Проучванията показват, че тя съвсем не е на път да спечели сърцата на афганистанския народ, а точно обратното. Методите, използвани за борба срещу бунтовниците и за унищожаване на маковите насаждения, се оказаха от полза за талибаните.

Досега международните сили прилагаха политика на разрушение, а не на възстановяване. Програмата за контрол на наркотиците под ръководството на САЩ предвижда маковите насаждения, от които се добива опиумът, да се изкореняват. Тази агресивна политика не се харесва на афганистанците, защото отприщва спирала на мизерия и насилие, при която бедните земеделци, лишени от единственото си средство за препитание, не могат да изхранват семействата си. Ситуацията се усложнява от липсата на мерки за подпомагане на най-бедните области на страната.

Наред с това общностите са разкъсвани от бомбардировки, а домовете са унищожавани от западняците, които бяха дошли да ги пазят. При тези условия и след четири години суша цели семейства бяха принудени да напуснат селата си и да се настанят в импровизирани бежански лагери. Но симпатията на един народ се печели не с бомбардировки, а като му се помага.

Талибаните се възползваха от тези грешки, за да подхранват изключително ефективната си антизападна пропаганда. И тя пося в умовете на хората съмнение за мотивите за международното присъствие в Афганистан. За нещастие именно западните войници често плащат цената за това, понякога с живота си.

Доверието на афганистанците обаче може да бъде спечелено отново. Международните сили работят много добре в една изключително враждебна среда, но тази война няма да бъде спечелена само с военни средства. Общественото мнение е определящо, а талибаните се готвят да започнат през пролетта мащабна военна офанзива. При това положение трябва да бъде възприета ефективна стратегия, тъй като това е може би последният шанс да се построи сигурен и стабилен Афганистан.

Но една такава стратегия – годна да премахне крайната бедност в страната – предполага отказ от сегашните методи, особено що се отнася до опиума. Кампанията за изкореняване на маковите насаждения не само вреди на местното население и на целите на международната общност, но и сама по себе си е провал: през миналата година производството на опиум достигна рекордно равнище. През септември Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията съобщи за безпрецедентно увеличение на площите с макови насаждения с 60 на сто.

Изкореняването няма да проработи в Афганистан. Макът е единственото растение, което вирее при суровия климат в южната част на страната и е основният източник на доходи за милиони хора. Спешно трябва да бъде намерено ново решение, жизнено от икономическа гледна точка в дългосрочен план. Решение, което ще осигури подкрепата на живеещото в жестоки лишения селско население.

Властите и международните сили в Афганистан изгарят огромни количества опиум. Според експертите е по-разумно отглеждането на мак да се лицензира и да се използва за производство на лекарства. Снимка: Ройтерс

Затова международният аналитичен център Съвет Сенлис предлага да бъдат стартирани пилотни проучвателни проекти за лицензиране на производителите на мак за опиум в страната. Една такава система може да е в основата на процеса на възстановяване. Лицензираното отглеждане на мак за производство на обезболяващи като морфин и кодеин би позволило на земеделските стопани да запазят традиционната си работа и начин на живот и преди всичко да изхранват семействата си.
В света има недостиг на морфин и кодеин. Той е особено силен в развиващите се страни, където тези медикаменти от основно значение често са редки, даже недостъпни.

Системата за лицензиране ще даде възможност не само да се води борба срещу бедността и глада, в които тъне южен Афганистан, но и да се стабилизират съществуващите местни структури. Може би тя ще накара селяните да подкрепят правителството на Хамид Карзай и международната общност. А земеделските стопани може би ще се приспособят към мерките за контрол на наркотиците, което е невъзможно при политиката на изкореняване.

За да бъдат победени талибаните, е нужна подкрепата на афганистанския народ. Като предприеме такава инициатива, международната общност ще покаже, че се намесва в Афганистан за доброто на местното население – нещо, което би насърчило земеделците да скъсат връзките си с бунтовниците.

Но за да бъде успешна тази система, борбата срещу крайната бедност в южната част на страната трябва да стане приоритет. Според Световната програма на ООН по прехраната изхранването на 70 на сто от населението е несигурно. За да бъде счупен този порочен кръг на страдания и насилие е необходима незабавна помощ под формата на храни и лекарства.

Възможно е след това в Афганистан да бъде възприета нова стратегия за развитие в дългосрочен план, в която да бъде признато, че международната общност не е на път да спечели войната и статуквото е неприемливо. Въвеждането на лицензи за производството на опиум би било една реалистична и прагматична основа за успеха на една такава стратегия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.