Енрико Лета – детето-чудо иска икономически растеж

Енрико Лета. Снимка: лична страница

Италия все още е в тежко икономическо положение, а Европа преживява криза на легитимността, предупреди новият италиански премиер Енрико Лета. Лета представи пред парламента програмата на своето коалиционно правителство. То бе съставено два месеца след предсрочните парламентарни избори на 24 и 25 февруари, за да може Италия да излезе от политическата безизходица, в която изпадна, след като вотът не излъчи ясен победител. Парламентът трябва да гласува днес доверие на новия кабинет.

Необходимо е Италия да се съсредоточи незабавно върху съживяването на своята икономика, призова Лета. Той даде да се разбере, че страната му ще настоява пред европейските партньори ЕС незабавно да поведе политика, която да е по-ориентирана към икономическия растеж. Ще е пагубно, ако се залага само на фискалната консолидация, аргументира се той. Италия ще изпълни своите ангажименти към бюджета на ЕС, увери Лета.

Новият италиански премиер обяви, че ще посети тази седмица Брюксел, Париж и Берлин, за да покаже важното значение, което страната му придава на изготвянето на икономическа стратегия на европейско равнище.

Още по темата: Кой е Енрико Лета?

Християндемократ от левицата и умерен еврофил – 46-годишният Енрико Лета, чието ново правителство положи клетва вчера, има дълъг опит в политическия живот, в който се е потопил още на младини.

Лета се слави като предпазлив човек. „Той е прекалено млад според италианските стандарти“, пошегува се 88-годишният президент на Италия Джорджо Наполитано, когато обяви избора си за министър-председател в сряда вечерта.

В момент, в който гражданите на Италия искат обновяване на висшите сфери на властта, възрастта на Лета без съмнение изигра решаваща роля в избора на президента. След като положи клетва в неделя Лета стана един от най-младите премиери в ЕС.

Роден в Пиза, в областта Тоскана, на 20 август 1966 г., Лета е завършил политически науки и международно право в Университета на Пиза. Прекарва голяма част от детството си със своето семейство в Страсбург, Източна Франция.

Лета е председател на младежкото движение на християндемократите от 1991 г. до 1995 г. Той става министър по европейските въпроси през 1998 г. На поста е номиниран от бившия премиер Масимо Д’Алема, който година по-късно го назначава за министър на промишлеността.

През 2004 г. Лета е депутат в Европейския парламент от левоцентристката коалиция „Маслиново дърво“. После е назначен за секретар на министерския съвет от бившия премиер Романо Проди.

По ирония на съдбата на този пост Енрико Лета заменя чичо си Джани Лета, доверен човек и най-влиятелен съветник на Силвио Берлускони, който точно тогава е изгонен от властта.

Енрико Лета е автор на няколко книги, сред които „Да построим катедрала или защо Италия трябва отново да започне да мисли мащабно“.

Лета е консервативен в морален план, много е предпазлив, когато става дума за реформи, като например тази на законите за абортите. Той е умерен католик.

В икономически план Лета също е умерен, защитава например либерализацията на услугите. Подобно на неговата партия, и Лета безрезервно подкрепи техническото правителство на Марио Монти, който наложи на Италия оздравителни мерки на икономии.

През 2007 г. Лета не успява да оглави Демократическата партия. Той става неин заместник-секретар през 2009 г. Днес де факто е на първа линия в партията след обявената оставка на главния секретар Пиер Луиджи Берсани, който не успя да сплоти партийните редици по време на президентския вот.

Новият премиер никога не е спестявал критиките си към Кавалера (Силвио Берлускони), когато той беше на власт. Въпреки това неговата роднинска връзка с Джани Лета може да бъде мост между централите на Демократическата партия и Народ на свободата. Тези две партии, осъдени сега на разбирателство, години наред се обиждаха взаимно, тъй като личността на Берлускони пораждаше бурни страсти.

В интервю от 2007 г. Енрико Лета се определи като „постидеологичен“ политик. „Моето поколение не е преживяло определени илюзии, което му позволява да избегне периода на разочарованието“.

Примери за подражание за Лета са полският синдикалист и противник на комунизма Лех Валенса и иконата на южноафриканския апартейд Нелсън Мандела.

Енрико Лета уверява, че неговата първа публична реч, която той произнася на митинг, докато все още е студент, е била посветена на критики срещу съветското нахлуване в Афганистан.

Енрико Лета е женен два пъти и е баща на три деца. Той е фен на „Дайър стрейтс“ и живее в елегантния квартал Тестачо в Рим. Неотдавна призна, че иска да бъде като Дилън Дог, прочутия герой от италианските анимации, който е „интелигентен и ухажван от жените“.

Умерен проевропеец и любител на книгите
Алвизе Армелини
ДПА
Човекът, на когото италианският президент повери съставянето на правителство, е виден представител на умерената фракция в левоцентристката Демократическа партия, с обширен опит в областта на икономиката и европейските въпроси, и с академична биография.

Енрико Лета е известен и със семейните си връзки с един от най-близките съветници на Силвио Берлускони. Чичо му Джани е „дясната ръка“ на бившия премиер консерватор и беше началник на правителствената канцелария във всички правителства на Берлускони.

Той е свързан и другояче с човека, от когото се очаква да спонсорира управлението му. Двамата споделят обща страст към футболния отбор „Милан“ – собственост на Берлускони, а братовчедът на Лета – Джанкарло ръководи кинопродуцентската компания „Медуза“, която е част от империята на медийния магнат.

Със своите 46 години Лета внася младежки повей в страна, свикнала да я управляват застаряващи лидери. За първи път той е избран за министър на 32-годишна възраст и в продължение на няколко години е най-младият член на правителството в историята на Италия.

През 2000-2001 г. той е министър на европейските въпроси, промишлеността и външната търговия. От 2004 до 2006 г. е депутат в Европейския парламент, след което поема от чичо си поста в правителствената канцелария и я ръководи от 2006 до 2008 г., при управлението на Романо Проди.

Като активист на християндемократите в младежките си години, Лета открива своя политически наставник в лицето на Бениамино Андреата – ляв икономист и политик католик, близък приятел на Проди.

В последните три години и половина Лета беше заместник-секретар на Демократическата партия, но не се ползва с особено силна политическа база. През 2007 г., когато се бори за ръководния пост, той се нарежда трети на първичните избори, подкрепен от 11 процента от гласовете.

В страна, където засилващият се гняв срещу корумпираната политическа класа подхрани възхода на борещото се срещу статуквото „Движение 5 звезди“ на последните избори, Лета изглежда решен да не се натрапва с присъствието си.

Вчера той пристигна в президентския дворец за номинирането си със собствената си кола – миниван „Фиат“. В името на прозрачността той публикува на своя уебсайт данъчната си декларация, според която доходите му за 2011 г. възлизат на 142 696 евро.

Лета е роден в Пиза, област Тоскана. Той израства в Страсбург, след което се връща в родния си град, за да следва в университет. Висок, слаб, с очила и благ глас, новият италиански лидер има докторска степен по европейско право и е издал няколко книги по икономика и европейска политика.

Лета е основател на мозъчния тръст „Ведро“ и на политическата организация „Тречентосесанта“ („360“ на италиански). Той има три деца и е женен за политическата журналистка от в. „Кориере дела сера“ Джана Фрегонара – негова втора съпруга.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.