Джърси се бори да запази статута си на финансов център

ДПА

Малкият остров Джърси привлича хиляди туристи с обширните си пясъчни плажове, слънчевите пейзажи и странната смесица от „много британски“ и френски начин на живот на едва 20 километра от френския бряг.

Островът с луксозни автомобили, кръстосващи улиците, и големи банки, наредени по пешеходната зона на град Сейнт Хелиър магнит за богаташите от цял свят и техните пари.

Самоуправляващият се остров, който е коронно владение на Великобритания*, е сред най-големите офшорни финансови центрове в Европа и поради тази причина е мишена на ожесточени критики. В сряда (24 април) жителите на острова гласуваха в референдум дали биха искали повече демокрация.

„На Джърси има само една партия и тя се нарича „финанси““, казва Ник льо Корню, 54-годишен безработен финансов адвокат и член на опозицията, настояваща за промяна в политическото статукво.

Според него гласоподавателите трябва да гласуват за радикална промяна в начина на разпределение на избирателните райони.

В богатия Север, където са жилищата на състоятелните финансови мениджъри, се пада по един член на законодателния орган, известен като „Щатите“ („the States“), на 1500 жители. В по-скромните райони на Сейнт Хелиър съотношението е един представител на 19 000 жители.

Докато надеждите им за победа в изборите намаляват Льо Корню и съюзниците му твърдят, че този демократичен дефицит е позор за острова, тъй като оставя политическата власт в ръцете на шепа хора, чиято основна цел е да запазят статута на острова като данъчно убежище.

Референдумът дава на избирателите три възможности: две за промяна и една за запазване на сегашната система. Очаква се повечето гласоподаватели да гласуват за промяна, но не за по-драстичния вариант, предлаган от Льо Корню.

Застъпниците на статуквото призоваха избирателите да не гласуват за промяна заради самата промяна. Поддръжниците на третия вариант, който предвижда намаляване на броя на избираните членове на „the States“, пък твърдят, че на референдума е заложено финансовото здраве на Джърси.

„В по-голямата част от икономическите ни сектори пиковите дни са зад нас. Трябва да се събудим за промяна. Иначе един ден ще видим, как първата голяма банка си отива“, казва инвестиционният мениджър Бен Шентън.

Системата на четирите острова в Ламанша – Джърси, Гърнси, Олдърни и Сарк е атавизъм от феодалната ера. Начело на политическата система стои управител.

Островите не са нито част от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз, но подобно на остров Ман са владение на Короната. Личният съвет, който заседава в Лондон, трябва да одобрява законите на Джърси.

Джърси бе изваден от „сивия списък“ на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) на страните, обвинени, че подпомагат заобикалянето на данъчните закони, след като правителството сключи редица споразумения за избягване на двойното данъчно облагане със страни членки на ЕС и други държави.

Според критиците обаче това подобряване на статута на острова е несериозно. „Разбира се, че Джърси е данъчно убежище“, отбелязва Ричард Мърфи, британски икономист и автор, който управлява сайта „Tax Research UK“.

Експертът посочва гаранциите за поверителност, факт, че малко неща се знаят за начина, по който е натрупано богатството, и ниските данъци.

Официални статистически данни сочат, че 49 % от брутния вътрешен продукт (БВП) идват от банково дело, доверителни фондове, хедж фондове, частни фондации и финансовоправни услуги.

Данъчната система е благоприятна за чужденците, докато жителите на острова носят 80 % от данъчната тежест. Чужденците, които насочват колосални суми през тръстовете на острова, плащат малко.

Тази система има странни резултати. Преди няколко години международните търговци намериха „вратичка“ в британския закон за ДДС, довела до схема, при която книги и компакт дискове бяха пакетирани от полски и португалски работници на Джърси и доставяни до Великобритания – освободени от ДДС.

Лондон затвори „вратичката“ и оттогава Джърси започна да има непознат по-рано проблем с безработицата. Без работа са около 2000 от 100 000-те жители на острова.

Нова директива на ЕС за данъчно облагане на лихвите, която е насочена към открояване на данъчните измамници, вероятно ще причини главоболия на данъчните магьосници на острова. Тя изисква тръстовете да предоставят подробна информация за активите на гражданите на страни членки на ЕС.

Сега анализаторите започват да твърдят, че бизнес моделът на Джърси вече е под съмнение, след като през 2011 година островът бе класиран сред 10-те най-потайни финансови центрове. Мърфи изразява увереност, че бързо ще настъпи промяна.

БТА

*Коронни владения или владения на Короната са британски владения, управлявани пряко от Короната (кралската институция). Те са под неин суверенитет, но не са част от Обединеното кралство, макар че жителите се приемат за негови граждани – бел. ред.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.