Росбалт: Беларус иска ядрено оръжие

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

Беларус заплаши Запада, че може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Според официален Минск с прилагането на икономически санкции срещу Беларус САЩ и Великобритания нарушават ангажиментите си към страната. Затова и Минск може да не спазва своите занапред. Така поне заяви беларуската делегация в Женева, където се състоя второ заседание на комисията, подготвяща поредната конференция за преглед на ДНЯО, пише в петък руският сайт „Росбалт“.

Както заяви беларуската страна, за нея е твърде важно да действат тристранните гаранции за сигурност, предоставени с Будапещенския меморандум от 1994 г. във връзка с доброволния отказ на Беларус от правото да притежава ядрени оръжия. „Три държави – Великобритания, Русия и САЩ, поеха ангажимента да зачитат независимостта и суверенитета на Беларус, включително да не прилагат мерки за икономическа принуда“, подчертаха беларуските делегати. А щом има санкции, значи западните партньори посягат на независимостта на Беларус.

„С право идва въпросът защо независимо от записаните, неведнъж потвърдени ангажименти някои ядрени сили на практика ги пренебрегват и продължават с мерките за икономически и политически натиск. Приложените от Великобритания и САЩ спрямо Беларус мерки за икономическа принуда под формата на санкции трябва да бъдат анулирани. През ноември 2012 г. Будапещенският меморандум бе регистриран като международен договор от ООН. От гледище на международното право за държавите е недопустима норма на поведение да нарушават поети юридически ангажименти“, изтъкнала беларуската страна, цитирана от изданието.

Ясно е защо се дразни официален Минск. САЩ и ЕС са наложили цял комплекс от политически и икономически санкции на Беларус. В момента „черният списък“ на ЕС включва 243 физически лица и 32 компании, подкрепящи „режима на Лукашенко“. Броят на тези в „черния списък“ на САЩ не се знае, но може би е още по-голям. Това са бюджетообразуващи фирми като „Белспецекспорт“, „Белнефтехим“ и „Беларускалий“. Те продават своята продукция главно в „далечната чужбина“ – значи санкциите удрят пряко държавния бюджет, обяснява „Росбалт“, цитиран от БТА.

Междувременно Беларус достигна ново – на практика съветското – равнище на военна интеграция с Русия. През май страните съюзнички са насрочили голямо учение „Запад-2013“, включващо тренировки за евентуален ядрен удар по Варшава. Маневрите се организират до самата границите на Полша. Освен това Русия за пръв път заяви, че планира до 2015 г. да разположи за постоянно в Беларус въздушен полк, въоръжен с изтребители. Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу работата по проекта ще започне още тази година – Москва ще изпрати в съседната страна авиационна комендатура (поделение за обслужване, охрана и поддръжка на военно летище, б. р.) и първото дежурно звено бойни самолети.

„Смятаме и занапред да обмисляме какво е необходимо за подсилване на отбранителната способност на беларуските ни колеги и братя“, подчерта Шойгу.

Директорът на Центъра по проблемите на евроинтеграцията в Минск Юрий Шевцов вижда в случая знаково събитие за беларуската външна политика. „Да се премести цял въздушен полк в Беларус за по-малко от две години – това е много бързо темпо. Тук проличава силна военна разтревоженост от НАТО или отделни членки на алианса. Когато поляците са се правели на велики, тези игри все са приключвали зле за Полша“, обяснява експертът. И добавя: „Срещу полската активност спрямо Беларус едва ли ще се действа само с един въздушен полк. Най-малкото беларуската армия ще започне по-бързо да се зарежда с нови оръжия и техника. Ако пък системата на Будапещенския меморандум се срине и се стигне до разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус, милитаризацията на региона ще скочи десетки пъти“.

Подобни действия от страна на официален Минск естествено ще предизвикат реакции по източните граници на ЕС. Полша и Литва ще започнат стремително да увеличават военните си разходи. Варшава едва ли ще види в тях твърде тежко икономическо бреме, но за Вилнюс геополитическите промени със сигурност ще означават нови трудности в търсене на изход от икономическата криза. Освен това според Шевцов Русия ще засили икономическия, а покрай него и информационния натиск върху Литва.

„ЕС няма да обезщети Литва за тези загуби. Война между Русия и НАТО и без това няма да има, но загубите на Литва от днешните полски действия на изток може да са доста сериозни“, резюмира политологът.

Според експерти е съвсем възможно беларуските заплахи да не се окажат „клатене на вятъра“ и страната наистина да отвърне на санкциите с оттегляне от Будапещенския меморандум. „САЩ фактически вече са излезли от него. Наскоро имаше изявление, май от посолството на САЩ в Беларус, че Щатите не виждат в меморандума документ, който ги задължава“, коментира Шевцов.

Всичко това означава, че Беларус, Украйна и Казахстан всеки момент може да получат юридически основания, за да си върнат ядрения статут. И в крайна сметка поне Беларус със сигурност може да разчита, че там ще бъдат разположени руски ядрени оръжия. Нещо повече, беларуското правителство вече притежава към 2,5 тона ядрени материали, част от които високообогатени – дотолкова, че например бързо да се направи „мръсна бомба“.

Освен това „редица прагови държави ще получат нов стимул за създаване на ядрено оръжие, тъй като ще се разочароват от гаранциите за сигурност, които дават САЩ. Най-вероятно Иран пръв ще се опита официално да се нареди сред тях“, прогнозира Шевцов по-далечни последици от промените.

Всичко това безспорно е добре дошло за Лукашенко. Според Станислав Шушкевич – автор на беларуската програма за ядрено разоръжаване, „Лукашенко в най-скоро време ще започне по-дейно да шантажира САЩ с връщане към ядрения статут“. С това ще се мъчи да издейства вдигане на икономическите санкции от Беларус.

И Бащицата ще може да прави същото всеки път, щом не хареса нещо в поведението на страните от НАТО. И дали Лукашенко ще получи ядрено оръжие, както мечтае отдавна, в близките няколко години ще зависи само от Русия.

САЩ очевидно ще са принудени да реагират. А един опит да бъде усмирен несговорчивият Лукашенко може да донесе нови конфликти на държавите от НАТО. Което крие особена опасност с оглед растящата военна мощ на Китай и пълната с озлобление риторика, отправяна към Запада от Русия, отбелязва „Росбалт“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.