„Независимата“ прокуратура докладва на властта – какво разкриват записите?

Записи, които разкриват чудовищни разговори между градския прокурор Николай Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов, бяха изпратени на медиите тази нощ от анонимен мейл, чиито автор се представя като служител на СДОТО на МВР.

Писмото, съобщава авторът, е мотивирано от изявлението на Борисов, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, се е заклел в децата си, че не е нареждал нерегламентирано подслушване. Служителят на СДОТО твърди, че оборва това твърдение със записи, поръчани от Цветанов.

От тях става известно, че прокурор Николай Кокинов докладва какво се съдържа във висящото разследване срещу Мирослав Найденов, коментира се как да се смачка делото и кои доказателства могат да натежат, за да влезе то в съда. Законът категорично забранява да бъде оповестявана информация от разследванията, тъй като тя е класифицирана. На практика, ако записите са автентични, това означава, че градският прокурор подлежи на наказателна преследване.

На записите ясно се чуват репликите на обвинителя, че Борисов „си е избрал” главен прокурор (месеци преди избора на главен прокурор като фаворит на властта се сочеше Сотир Цацаров). „Ти си го избра, не ми се подсмихвай”, обръща се градският обвинител към бившия премиер. Освен това Кокинов неколкократно депозира заявка, че иска да се „махне” от градска прокуратура и да стане апелативен прокурор. Оплаква се и че Сотир Цацаров му е образувал дисциплинарна и всеки го изнудва. Изключително вулгарни коментари, свързани със сексуалната ориентация, се чуват по отношение на заместниците на Кокинов, както и по адрес на журналисти.

След това Борисов провежда телефонен разговор, в който разказва заключенията от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване в МВР, преди резултатите да са официално обявени. От думите му става ясно, че записът е направен в деня, в който главният прокурор Сотир Цацаров свика пресконференция, за да обяви нарушенията в специализираната дирекция, натоварена с прилагането на СРС-та (СДОТО). Откъде Борисов разполага с подробна информация кой ще получи обвинения, не става ясно, но е факт, че ръководителите на проверяващите екипи бяха Николай Кокинов и Роман Василев. „А те може ли да са ни слушали нас”, пита по телефона бившият премиер.

Само ден по-рано бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който в началото на предизборната кампания се сдоби с три обвинения, обяви в интервю пред бТВ, че целият кабинет на Бойко Борисов е бил подслушван незаконно от вътрешния министър Цветан Цветанов.

След признанията на Найденов, че от 2009 година насам Министерският съвет е бил на „слушалка” прокуратурата светкавично го извика на разпит, а ГЕРБ го изключиха от структурите си. Найденов още вчера получи статут на защитен свидетел и му бе осигурена лична охрана от МВР, което, според него, нерегламентирано е „контролирало” управляващите. Така той се ползва с привилегиите на защитен свидетел, а едновременно е обвиняем за престъпление по служба.

Борисов пък коментира, че са го записвали в дома му в Бояна „частно” от паралелна структура на МВР. Бившият премиер индиректно призна за разговора, но не пожела да го коментира по същество, като обвини БСП за „компромата“. „Ако съм мислил, че Миро може да направи нещо срещу ГЕРБ, нито щях да го каня у нас, нито щях да говоря с него“, заяви Борисов. И още: „Най-страшното е, че са подслушвани прокурори, което създава предпоставки за дестабилизиране на държавата“.

Цял ден от прокуратурата нямаше официална реакция, а градският прокурор Николай Кокинов не си вдигаше телефона. Едва към 17 часа на сайта на държавното обвинение бе качено съобщение, според което „незабавно” във Върховната касационна прокуратура е образувана проверка, която следва да установи автентичността на записите, както и наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба.

„До настоящия момент е установено, че аудиозаписите не са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства по предвидения в закона ред спрямо посочените по-горе лица”, гласи съобщението. След продължително съвещания при главния прокурор Николай Кокинов е заявил намерението си да подаде оставката си като административен ръководител на СГП. Минути след това последва ново съобщение, че градският прокурор е депозирал оставката си.

Малко след това реагира и Висшият съдебен съвет. В съобщение на сайта на съвета се казва, че в понеделник Етичната комисия ще се самосезира по повод записите. След това бе качено и второ съобщение, според което ВСС „настоява за извършване на пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите и публично огласяване на резултатите от нея”.

„Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата. Висшият съдебен съвет категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система”, информират оттам.

Как да смачкаме делото

Приятелският разговор започва между Николай Кокинов и Мирослав Найденов, с уточнението, че „шефът” ги е привикал, за да коментират делото срещу бившия земеделски министър. Найденов изразява предположение, че атаката срещу него идва от „Цецо” или от президента Росен Плевнелиев.

Кокинов не се ангажира с прогноза, тъй като криели делото от него, но се чувствал репресиран, защото всички му скачали, включително вече и президента. „Ми не знам (бел. ред. защо).Щот сме били хора на Бойко. Не мога да разбера кво се случва – кой от кои е?”, разсъждава градският прокурор и допълва, че : „Виж сега, началникът си избра главен прокурор”.

Разговорът влиза в конкретика, когато Найденов заявява, че са викали един от свидетелите по делото и бивш шеф на Фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, за да му предлагат да ходи в Брюксел, за да си мълчи. Малко-по късно в стаята влиза и Борисов, който директно пита Кокинов как вижда делото срещу Найденов.

„Ми никак не го виждам. Неговия свидетел, как се казваше, Симеонов, пак е бил отбой. Даже злите езици ми казаха ми, че дръпнал си го бил нещо”, обръща се градският прокурор към бившия премиер. Той обаче отсича, че не го познава „тоя”. „Така ми казаха от летището. Сериозно ти говоря. Така и така си е променил показанията. Без неговите показания аз не виждам кво има по делото. Имат само тия СРС-та на Калинка”, посочва Кокинов.

За натиск върху свидетели по делото срещу бившия земеделски министър се говореше неофициално, а според източници на „Съдебни репортажи” срещи между Борисов, Кокинов и Мирослав Найденов са се провеждали няколко пъти в периода, в който разследването е било интензивно. Свидетелят Симеонов няколко пъти е сменял показанията си след натиск.

Тримата обсъждат и друга проверка на прокуратурата – за скандалните обществени поръчки, спечелени от две бивши земеделски пиарки. „Аз съм репресиран в момента. Нямам поле за изява. Аз го питам Джамбазов (зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов, наблюдаващ разследването срещу Найденов) той не ми казва нищо. Лъже ме. Според мене, с ръка на сърцето, няма да издържи делото. А за другото дело, за медийните поръчки, чух една клюка, която ако искаш ще ти я кажа, ако искаш няма да ти я кажа”, казва Кокинов и уточнява, че разследващите „предлагат сделка и май е приета от девойки, една от които е дамата, с която живееш. Да свидетелства срещу тебе, за да не и повдига обвинение”.

Борисов изразява мнение, че „лудият” Симеонов не е проблем за Найденов, а по-скоро трябва да „се оправя” по проверката за обществените поръчки, защото жената, с която живее може да го накисне „по най-безобразния начин”. „Когато пет пъти си е сменял показанията… Оня не ти е проблем, тая ти е проблем. Колкото и да натискат, минали са три години и половина (бел. ред. от образуване на делото)”, казва Борисов. А по-късно се обръща и към Кокинов: „Нема логика, че за три години не сте го прекратили това дело”.

Мирослав Найденов пък коментира, че Калина Илиева, бивша шефка на Фонд „Земеделие” и свидетелка срещу земеделския министър била „много близка с Марга (бел. ред. вицепрезидентът Маргарита Попова)” и така прави връзка, че атаката срещу него може да идва от президента. Борисов репликира, че Попова му е казвала, че Найденов е „разбойник”. Тук бившият земеделски министър започва да разсъждава как да се „смачка” делото и как да намери контакт с вицепрезидента.

„Въпросът е могат ли да го спрат поне онова (проверката за обществените поръчки). Щот там са много хора”, казва Мирослав Найденов, а Борисов му обяснява, че не могат „преди изборите да го прекратят”. „Въпросът е да не отиде в зала”, репликира Найденов и уточнява, че тогава „лудия” Симеонов можел да каже много неща.

От „Съдебни репортажи

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.