Позор за Нова ТВ

Люба Кулезич. Снимка: Нова ТВ

Предаването „На светло“ на Нова ТВ и водещата Люба Кулезич дадоха отвратителен пример за обслужваща журналистика в събота, когато им гостува Цветан Цветанов. Водещата не му зададе нито един неудобен въпрос, а има толкова неща, които очакват отговор.

Единственото, което се ограничи Кулезич да попита Цветанов по повод новия скандален запис, беше дали той е нареждал подслушване на Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов на 15 април, откакто не е шеф на МВР. Цветанов отговори: „Не. Това е отговорът, който мога да дам“.
На такъв отговор, който издава притеснение с пояснението след „не“, трябва да завалят поне няколко въпроса – а дали е нареждал подслушване само на Мирослав Найденов? Не на бившия премиер и градския прокурор, а на него. Това е съвсем друг въпрос, а резултатът от подслушването е същият.

Но това са подробности. Цялото поведение на водещата може да се опише с три думи – „да изперем Цветанов за 1 час“. И да му дадем възможност да си направи предизборна агитация и да нападне този и онзи.

В момента от всички страни валят коментари, че вътре в ГЕРБ има борба за влияние, че Борисов е хванат на тясно от Цветанов и иска да се отърве от него. Нова ТВ не допусна нито един въпрос в тази посока към бившия вътрешен министър.

В момента и САЩ, и ЕС наблюдават внимателно скандала с подслушванията в България. Дори говорителят на ЕК Марк Грей го заяви официално. Нова ТВ не допуска въпрос в тази посока към Цветанов, който им е кацнал в студиото като у дома си, като на гости на роднината Кулезич, която ще го успокои и погали по главицата. Той е спокоен. Няма да го попитат също – защо толкова много се подслушваше по време на вашето ръководство в МВР, а толкова нищожен процент от подслушванията са послужили в съда?

Нова ТВ се показа като средство за манипулация и пропаганда, което прикрива от обществото скандални теми. Теми, които се наблюдават и от чужбина, Нова ТВ се опитва да ги замаже и неглижира, да обслужи една от партиите за предстоящите избори – ГЕРБ.

Дали това се плаща, дали е инициатива само на Кулезич или е с покровителството на политкомисаря на Нова ТВ – Силва Зурлева, това е без значение. Самият факт, че доказалата се като тенденциозна и спорна водеща Кулезич, веднага щом беше изгонена от ТВ7, беше погълната на секундата от Нова ТВ и наградена с едночасово предаване в събота и неделя, е показателен.
Една българска национална телевизия, която е собственост на европейска компания, се държи  като пропагандна машина от времето на комунизма. Очевидно тази политика не се определя от чужденците в ръководството, а от българската шефка Силва Зурлева.

Дали им превеждат в какъв срам и резил ги вкарват с такива предавания?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.