Младежите на Путин пребиват дребни наркодилъри в „антиспайс“ акция

Асошиейтед прес

Акция на „антинаркотичните спецсили“. Снимка: от тв екрана

Двама мъже на двайсетина години лежат по корем в снега, ръцете им са вързани отзад, главите – нацапани с тъмночервена боя. Десетина млади мъже, някои от които с хирургически маски, трошат кола с чукове и брадви. Младеж пали найлонов плик със зеленикав прах и купчина картички, на които пише „Арома. Смес за пушене“.

Прахът е синтетична дрога, наричана „спайс“ – най-новият бич на Русия. Проснатите на земята са предполагаеми дилъри. А момчетата с чуковете? Те са патрули от отряди, които се борят с разпространяването на дрогата. Имат широка обществена подкрепа, телевизии правят за тях възторжени репортажи и се твърди, че действат с мълчаливата подкрепа на Кремъл.

Тези антинаркотични банди, които обикалят улиците на Москва и други големи градове, са рожба на прокремълското младежко движение „Младата Русия“. Патрулите, които наричат себе си „Младежки антинаркотични спецсили“, използват надигащия се гняв в обществото от разпространението на наркотици в Русия и от безсилието на правоприлагащите органи да пресекат тази тенденция.

Действията им освен това пораждат притеснения, че президентът Владимир Путин е толерантен към не съвсем законните действия срещу сили, смятани за вредни за управляващите или за обществения ред.

„Младата Русия“ и пет-шест други прокремълски младежки организации бяха създадени в средата на първото десетилетие на века, за да предотвратят улични протести, подобни на тези, които доведоха на власт прозападни опозиционни сили в три бивши съветски републики: Грузия, Украйна и Киргизстан, казват анализатори и опозиционни дейци.

Руските власти са обвинявани, че когато действат срещу явления, възприемани от тях като заплаха за стабилността, насърчават насилието или заплахата с насилие, използвани от младежките банди. Това, че патрулите имат свобода на действие, означава, че епидемичното разпространение на „спайса“ се възприема като такава заплаха.

Вътрешното министерство, на което в Русия е подчинена полицията, отказа да коментира за Асошиейтед прес проблема с бандите, които миналия месец спряха дейността, без да обяснят защо. Ръководителят на руската служба за борба с наркотиците Виктор Иванов разкритикува действия на тези групи като незаконни и ги нарече „вдигане на шум“.

Спайсът се прави от билки, примесени с химически вещества, които имитират ефекта на марихуаната, кокаина и метамфетамина. През последните години в Русия милиони хора, предимно тийнейджъри, пушат различни видове спайс, привлечени от това, че той е евтин, достъпен и смятан за безвреден, казват официални лица и организации, борещи се с дрогата. Няма достоверни данни за разпространението на този наркотик, защото се предлагат много различни видове спайс и няма официални изследвания за използването му.

Дилърите продават торбички със спайс за по-малко от 15 долара – в училища и онлайн, от бронирани коли и в магазини с решетки на прозорците и метални врати. Телефонните им номера често са изписани по стените или тротоарите, отпечатани са на визитки, на които пише „100 процента безвредна смес за пушене“ и „Пуши и се пренеси в рая“. Някои дилъри никога не виждат клиентите си и след като са си получили парите, пращат есемеси къде е скрит спайсът.

Спайсът се произвежда масово в Китай и Югоизточна Азия, изнася се за Русия като соли за вана, ароматни треви и хранителни добавки за отслабване, често пъти чрез пощенски пратки.

Иванов, който ръководи Федералната служба на Руската федерация за контрол върху оборота на наркотици, каза, че е почти невъзможно да се пребориш със спайса, защото ако се забрани една или друга съставка, производителите просто ще променят молекулната структура на химическите вещества или ще заменят билките, за да заобиколят закона. „Има 900 варианта и всяка седмица се появява нов“, каза Иванов за Асошиейтед прес.

И тук се намесват хората с маските и чуковете. Антинаркотичните спецсили, широко известни с руското си съкращение МАС (Молодежный антинаркотический спецназ – бел. пр.), бяха създадени миналата години. В Москва в тях участват десетки активисти, много от тях са се занимавали с бойни изкуства. Лидерите им казват, че групата се финансира от дарители и от работа на техни доброволци в строителството.

Групата има своя собствена рецепта за преследване на тези, които търгуват със спайс. Те проследяват дилъра. Един от спецсилите използва скрита камера, за да запише една „контролна покупка“. След това десетина или повече души атакуват, а един или двама правят видеозапис.

Понякога те не се натъкват на съпротива от единични дилъри, които ги умоляват да ги пуснат и се кълнат, че вече няма да продават спайс. Друг път спецсилите не успяват да нахлуят в укрепените магазини, но по вратите и бронираните стъкла оставят надписи „Тук се продават наркотици“ или „Те безнаказано убиват децата ви“. В редки случаи дилърите отвръщат или викат босовете си – яки мъжаги с пистолети и ножове.

Репортер на Асошиейтед прес стана свидетел на две нападения в Москва срещу двама дилъри, които бяха залети с червена боя в снега.

С крясъци, псувни и заплахи повече от десет участници в такива патрули, с маски и чукове, заобиколиха мъж с бейзболна бухалка, който току-що бе излязъл от паркирана кола. Мъжът започна да отстъпва , размахвайки бухалката, а няколко маскирани членове на отряда го обкръжиха. Шофьорът остана да седи в колата, парализиран от страх.

Нападателите счупиха едно от стъклата на колата и хвърлиха вътре димка, принуждавайки шофьора да излезе. Удряха го, ритаха го, стегнаха ръцете и краката му с широк скоч и го бутнаха в снега, поляха главата му с червена боя. От предната седалка на колата извадиха найлонов плик със спайс и го запалиха. След няколко секунди и първият мъж беше вързан и омацан с боя. Нападателите потрошиха колата с метални пръти и чукове и я прекатуриха на една страна.

Групата признава, че методите й на действия са незаконни. „Вървим по ръба, но трябва да разберете, че борбата с наркотиците е сериозно нещо“, каза водачът на групата Алексей Груничов, рус, с изпито лице, докато ми показва видеозаписи на рейдовете им на лаптопа си в щаба на групата, намиращ се в няколко разнебитени стаи. „Ние разбираме вината си, но мисля, че това, което правим, е правилно и ще продължим да се борим, използвайки тези методи, докато правоохранителните органи и властите не поставят всичко под контрол“.

Групата твърди, че само в Москва през последната година е извършила повече от 300 операции и качва много записи онлайн. На тези къси клипчета се крепи репутацията на групата и обществената подкрепа – въпреки насилието, псувните и унищожаването на имущество, което съдържат. Може да се видят в ЮТюб, на сайта на организацията майка – „Младата Русия“, и на страницата на групата в vk.com (В Контакте – бел.пр.), най-популярната руска социална мрежа.

Този месец МАС съобщи чрез vk.com, че от 12 април са спрели антинаркотичните си нападения. На основния сайт на групата обаче не се споменава за спиране на акциите и продължава да се рекламира този твърдолинеен начин за справяне с проблема с употребата на спайс.

Стотици руснаци поместват насърчаващи съобщения на страницата на групата, млади рапъри ги възпяват в песните си, а руски телевизии излъчват репортажи за акциите им.

„Хората често казват „Трябва да убивате тези дилъри“, макар че ние на действаме така“, казва Аркадий Гричишчик,екзалтиран 21-годишен младеж, трениращ бойни изкуства, който често може да бъде видян на видеозаписите като водач на акциите.

Федералната служба за контрол над търговията с наркотици каза, че не одобрява действията на тези отряди. „Не можем да приветстваме такъв подход“, каза Иванов. „Преди всичко това е извън закона. И второ, не се постига нищо, само се вдига шум“. Но хората от тези „спецчасти“ изглежда смятат Иванов за свой съюзник – негов портрет виси на стената на щаба им.

Тези, които употребяват спайс, казват, че наркотичният ефект е много силен и халюциногенен. След няколко седмици на употреба на спайс дрогата предизвиква сънливост и загуба на тегло, свръхнапрегнатост, гърчове и дори води до шизофрения, казват официални лица, здравни експерти и автори на изследвания в Русия, ЕС и САЩ.

Родителите на употребяващи спайс изглежда също са разтревожени. „Осемдесет процента от обажданията, които получаваме на нашата гореща линия, са за спайс“, казва Александър Бисов от московската фондация „Содействие“, която се бори с наркотиците, има гореща линия и център за рехабилитация. „Родителите вече бият тревога“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.