Военните варианти на САЩ за Сирия са ограничени

Асошиейтед прес

Макар Белият дом да оповести, че сирийското правителство е използвало на два пъти химически оръжия, военните варианти пред администрацията на Обама да помогне на бунтовниците да свалят президента Башар ал Асад си остават ограничени.

Въоръжаването им се сблъсква с тежката реалност, че военна групировка, сражаваща се на тяхна страна, положи клетва за вярност към Ал Каида. Установяването на зона, забранена за полети, е сериозно предизвикателство, тъй като Сирия разполага със система за противовъздушна отбрана (ПВО), която е далеч по-силна от онази, с която САЩ и съюзниците им се справиха преди две години в Либия.

Президентът Барак Обама беше обявил, че евентуална употреба на химически оръжия от страна на режима на Асад ще „промени играта“ и ще бъде третирано като прекрачване на „червената линия“ за сериозна военна реакция, но Белият дом даде ясно да се разбере вчера, че засега няма да бъде извършен дори и светкавичен удар.

С голяма доза предпазливост Белият дом заяви, че разузнавателната общност е стигнала до заключението „с различни степени на увереност“, че сирийският режим е използвал химически оръжия, но не в големи мащаби. В писмо до двама сенатори Белият дом заяви, че доказателствата са неясни и че заключението се основава на физиологични проби.

Информацията е била известна на администрацията и на някои от конгресмените от седмици въпреки публичните изявления на Белия дом. Вчерашните разкрития засилиха позициите на поддръжниците на агресивни военни действия, които поискаха от администрацията да действа и предупредиха, че колебанието само ще окуражи Асад.

Разкритията подчертаха също трудностите пред всяко евентуално действие за изморените от войни конгресмени, които са изпълнени с ужас от конфликта, отнел живота на 70 000 души, но са предпазливи относно американска намеса във война в Близкия изток.

„Няма лесен избор“, каза сенаторът демократ Клеър Маккаскил, която е член на Комисията по въоръжените сили. „Всички варианти имат слабости. Трябва да намерим този с най-малко слабости, който ще отстрани Асад“.

Следващият ход във връзка със Сирия ще бъде сред основните теми на днешната среща на Обама с йорданския крал Абдула Втори, защото този съюзник на САЩ изпитва сериозни трудности със справянето с притока на стотици хиляди бежанци, бягащи от насилието в Сирия. Вицепрезидентът Джо Байдън и Абдула обсъдиха вчера най-добрия път към „мирна, демократична Сирия след Асад, където властта да е у умерени хора“.

„Мисля, че за администрацията е важно да потърси начин да увеличи военния натиск върху Асад“, каза сенатор Карл Левин, който е председател на Комисията по въоръжените сили.

Една от най-могъщите групировки в Сирия е Джабхат ан Нусра, която наскоро обяви връзките си с Ал Каида. Миналия декември Държавният департамент я обяви за терористична организация, а нежеланието на администрацията да въоръжи пряко сирийската опозиция се дължи на безпокойството, че оръжията може да попаднат в ръцете на ислямски екстремисти.

Да се въоръжат бунтовниците, каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм, е „доста по-трудно, отколкото беше преди“.

„Сега стигнахме до момент, в който опозицията е повлияна от радикали“, каза тя в интервю. „Целта е правилните оръжия да попаднат в правилните ръце. Задава се втората война. Мисля, че можем да въоръжим правилните хора с правилните оръжия. Има риск, но рискът от това да оставим нещата да си продължат по този начин и химическите оръжия да попаднат в ръцете на радикални ислямисти е най-големият риск“.

Няколко конгресмени, включително сенаторът републиканец Джон Маккейн, призоваха САЩ да установят ограничена зона за сигурност в самата Сирия, по границата й с Турция.

Но както за зона за сигурност, така и за забранена за полети зона ще е необходимо да се неутрализират системите на ПВО на арабската страна. Според доклад на Института за изследване на въпросите на войната сирийската ПВО, която до голяма степен е от съветско време, включва 300 мобилни ракетни системи земя-въздух, както и 600 статични ракетни установки и комплекси.

„Може да се установи (зона за сигурност), като се извадят от строя самолетите им на земята с крилати ракети или с (ракети) Пейтриът. Нито един американски пилот няма да е в опасност“, каза Маккейн.

Засега САЩ са предприели само минимални военни стъпки, ограничавайки американската военна подкрепа до несмъртоносна помощ, включително военен тип оборудване като бронежилетки и очила за нощно виждане.

САЩ изпратиха 200 войници в Йордания в подкрепа на армията на хашемитското кралство и участваха в разполагането на батареите „Пейтриът“ на НАТО в Турция близо до границата, за да я защитават от нападения от Сирия.

Не е ясно обаче какво ще се постигне с въоръжаване на бунтовниците или с охраняване на забранена за полети зона над Сирия.

„Всички възможности са лоши“, казва Арам Нергизян от Центъра за стратегически и международни изследвания“ „Въоръжаването на опозицията не променя нищо по отношение на химическите оръжия и не премахва опасенията от разпространението им в Сирия“.

Удар срещу някой обект, допълни той, може да изпрати послание на режима на Асад. Но не помага кой знае колко за цялостния ход на гражданската война, който се накланя в полза на правителствените сили след всяка контраофанзива.

„Ето нещо, което може да се направи“, казва Андрю Таблър от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „Ако поставят тези неща в бомби или ги смесят, можем да ги ударим“, каза той, но се съгласи, че това няма да премахне запасите от химически оръжия като цяло или да отговори на по-големия контекст на този конфликт, който унищожава Сирия.

На изслушване пред Конгреса миналата седмица председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Мартин Демпси бе попитан дали е уверен, че американските сили могат да обезопасят запасите от химически оръжия в Сирия.

„Не и към момента, просто защото те ги местят, а броят на обектите е доста голям“, каза Демпси.

Таблър припомни израелското нападение по-рано тази година срещу сирийски оръжеен конвой за Хизбула като пример за целенасочена интервенция на САЩ. Той каза, че въпросът за въоръжаване на бунтовниците не трябва да се свежда само до употребата на химически оръжия, а трябва да се вземе предвид и изстрелването на 200 ракети „Скъд“ от режима на Асад през последните пет месеца, както и продължаващата ескалация в цялата страна.

Дори и американските интереси засега да не са засегнати, това може и да стане след време.

„Сирия не е Вегас“, каза Таблър. „Това, което се случва в Сирия, не остава само в Сирия. Къде отиват всички тези химически оръжия?“.

Още по темата: Дамаск прекоси „червената линия“, какво ще направи Вашингтон?
Заключението в писмото, изпратено от Белия дом до членове на Конгреса, че сирийският режим е използвал малки количества нервнопаралитичен газ зарин по време на конфликта, поражда множество въпроси какво ще предприемат сега САЩ.

Няколко пъти Вашингтон предупреди, че използването на химически оръжия в Сирия ще бъде прекрачване на „червена линия“, посочва сп. „Икономист“. Убеждението, че Дамаск използва оръжия вече беше изразено от Израел, а преди това и от британски и френски представители, които призоваха генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да започне незабавно разследване.

Дълго време Башар Асад се колебаеше да използва химическо оръжие заради предупрежденията на САЩ. Но сега, давайки си сметка за нежеланието на Вашингтон да се впусне в сирийския конфликт, Асад вероятно е решил да използва малки количества химическо оръжие, за да тества президента Обама, посочва списанието.

Ако има солидни доказателства, че Дамаск действително използва химически оръжия, то реакцията на Обама ще покаже на Асад и на останалата част от света дали американските заплахи могат да се взимат на сериозно, посочва още изданието.

Няколко пъти Обама предупреди, че използването на химически оръжия ще предизвика американска или международна намеса в Сирия, припомня в тази насока в. „Ню Йорк таймс“. Представителите на Белия дом сега не дадоха индикации какво ще направи Обама, освен че поясниха, че всяко американско действие ще бъде координирано с американските съюзници.

Американски конгресмени и от двете партии са единодушни, че червената линия е била прекосена от страна на Сирия, но между тях има различия какво предстои да се направи, допълва вестникът.

Ако САЩ се сдобият с убедителни доказателства за използването на химически оръжия в Сирия какво ще направи Обама, пита в. „Вашингтон пост“. Ще прати ли американски военни в Сирия и ако не го направи, дали от това няма да пострада американския имидж.

Изданието припомня в друга статия, че на два пъти Обама е предупредил Сирия за прекосяването на червената линия – първо през август миналата година, а после и през март на настоящата година. Но и в двата случая в действителност предупрежденията не бяха чак толкова тежки.

През август Обама само заяви, че ако Сирия прекоси червената линия, това ще промени неговия начин на мислене за тази страна. Във втория случай Обама припомни на Сирия, че светът гледа какво се случва и ще държи сметка, но с тези думи той по-скоро искаше да покаже как САЩ ще отговорят на отговора на света в случай на прекосяване на червената линия, пише в. „Вашингтон пост“.

Сега следователи на ООН ще проучат пробите от почвата в Сирия, събрани от западни разузнавания и ще посетят лагери на сирийски бежанци, за да намерят потвърждение, че режимът е използвал зарин срещу опонентите си, посочва в. „Гардиън“.

Ако това действително се докаже, ще се увеличи натискът върху САЩ, които след войните в Афганистан и Ирак демонстрират силно нежелание да се намесват в друг конфликт, който може да се проточи и в който никой няма да победи, допълва вестникът.

Изданието посочва, че администрацията на Обама с право е предпазлива относно използването на химическите оръжия, защото не иска да повтори грешката от Ирак, когато Белият дом убеждаваше Конгреса в наличието на оръжия за масово поразяване, без да разполага със силни доказателства в тази насока.

Сега има множество хипотези за евентуалните действия на Вашингтон, посочва в. „Фигаро“. САЩ могат да решат да предоставят оръжия на сирийските бунтовници – нещо, което те досега отказваха да направят, изтъквайки техните връзки с Ал Каида.

Пасивната реакция обаче би могла да накара Асад да използва по-мащабно химическите си оръжия, предупреждава вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.