Колко много престъпления зад един разговор. Но едва ли Миро Найденов е Юда

Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Тепърва ще ставаме свидетели на последиците от сензационният запис на разговор на бивш премиер, бивш министър и прокурор. Бомбите, заложени в него, ще гърмят и дълго след изборите, независимо от това кой ще ги спечели или няма да ги спечели.

Първият извод, който се натрапва е, че едва ли Мирослав Найденов е човекът, записал разговора с цел да дискредитира бившия премиер. В записа се съдържат поне няколко компрометиращи неща за самия Найденов, които могат да станат повод за съдебно преследване срещу него. Съдържат се и негови откровения, които засягат личния му живот и не е възможно човек, който се самозаписва да се злепоставя сам по този начин. По-скоро някой му е закачил микрофон, който обаче не е единствен, доколкото се чува и посещението на Борисов в тоалетна.
Ето и няколко примера от самия разговор.

1. Найденов споделя, че има от какво да се страхува

Мирослав Найденов: Криси няма да ме издъни, въпросът е, че тя е работила с разни капути…

Криси очевидно е бившият пиар на Агенцията по храните Кристина Спасова, с която Найденов живее, както става ясно. Тя напуска държавната служба и регистрира фирма „Кей Ем Ком“, която спечелва скандалната поръчка за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук и Туитър – за 50 000 лева. 25-годишното момиче за около година купува имоти, дялове във фирми, става арендатор на земи за около един милион лева, без кредити или заеми.

Тази реплика в разговора идва, след като Кокинов снася информация, че въпросната девойка е склонена да сътрудничи на правосъдието. Казаното от Найденов издава, че той има какво да крие. Ако е така, щеше да се държи по друг начин и да не казва компрометиращи неща за себе си.

2. Кой как подкупва медиите?

Мирослав Найденов включва в разговора още нещо, което го компрометира – Диана Дамянова и раздадени пари на медиите. Диана Дамянова е шеф на пиар агенция „Д енд Д“,  която работи дълги години за „Лукойл“ и Валентин Златев, подкрепя ГЕРБ преди изборите и след това, включително чрез свои служители в министерства и ведомства.

Например шефката на агенция „Д енд Д“ през 2009 г. стана шеф на кабинета на министър Рашидов, а за Дамянова се знаеше, че от нея зависи какви пари и на кои медии да се дават за разни кампании.

Бойко Борисов и Мирослав Найденов. Снимка: Impact Press Group

Ето какво казва Мирослав Найденов в разговора:

„…Нали тя (б. р. – Светлана Джамджиева, главен редактор на „Труд“) обясняваше, че сме помагали на „Труд“ да оцелее. Ние тогава давахме техническа помощ на всичките, които ме правят на маймуна.

Бойко Борисов: Тя, затова е техническа помощ за медиите. Тя не е за кравари или овчари, или за прокурори. Правят се конкурси и те се печелят. И те много дорбе знаят как ги печелят, защото се разбират помежду си.

Мирослав Найденов: И това разбиране минава през техническо задание на съответната обществена поръчка. И това задание са го правили Криси, Миро – моят пиар, и Боян, педераса на Сашо (б. р. – вероятно Боян Томов, директор във в. „Стандарт“, сега съветник в кабинета на транспортния министър, и Александър Сталийски, приближен на премиера, от кръга „Котараците“ ).

…Значи хората на Диана… когато тази Ани Русчева (б. р. – пиар експерт, която работи за рекламния монополист Красимир Гергов, който притежава и дял от бТВ) на Краси и Диана се разбраха с медиите на кой какво да се даде, за да напишат техническата помощ за обществените поръчки, Криси и няколко човека около нея са ги писали. Притеснението ми е, ако тия продължават да ровят там, утре като почнат да ги викат тия, някои от тях да не издъни. Защото аз я извиках Диана, защото може да й се има доверие…

…Те са идвали и казват, че са се разбрали – „Труд“, „24 часа“.
Бойко Борисов: Какво искат да се разберат, ти си принципалът.
Мирослав Найденов: Затова нямам притеснения. Но като почнат да ги викат в прокуратурата…“
(Виж тук пълна стенограма на разговора).

3. Борисов ги привиква на среща като какъв?

Срещата и разговорът са по инициатива на Бойко Борисов. Това става ясно от реплика в началото, когато разговарят само прокурорът и бившият министър.

Мирослав Найденов: „Не? Той затова шефът искаше, той затова ти се обади снощи…“

Срещата, както се разбра, е в дома на Борисов в Банкя. В качеството на какъв той вика прокурор в дома си, да обсъждат казус с обвиняем?

От друга реплика в края на записа става ясно, че пак там, в дома на Борисов, следва негова среща с човек от разузнаването. Глас предупреждава Борисов, че човекът от разузнаването е дошъл, а той отговаря, че свършва.

В. „Капитал“ предполага, че става дума за шефа на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. Само този детайл може да предизвика поредица от оставки в една цивилизована държава. Защо човек от разузнаването (или неговият шеф) ще ходи на среща в дома на бившия премиер?

В записа най-стряскащото не са цинизмите на Борисов, а данните за престъпления, които се съдържат. Разговорът прилича на епизод от филм за мафията, в който обвиняем бивш министър, прокурор, политик и бивш премиер обсъждат как да заобиколят закона.

4. Има достатъчно данни за търговия с влияние

Бившият премиер вика прокурор и бивш министър да преценят докъде могат да стигнат делата срещу министъра, да окаже натиск и да се осведоми за досъдебни производства, което е нарушение на закона. Но ето и някои реплики, които съдържат данни за престъпление:

„Николай Кокинов: (към Бойко Борисов) „Ееее, забрави ме. Забрави ме.

Градският прокурор на София Николай Кокинов в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ. Снимка: от екрана


Отслабнах. Взеха да ме преследват. Аз съм репресиран.

Забравихте ме всичките. Само удари по мойта глава. Всички ми скачат. Дисциплинарни производства другата седмица имам.

Президентът ми скача. Всички ми скачат.

Защо ми скача президентът, бе? Бил съм твой човек…”

От тези и следващите репликите се разбира, че Кокинов се оплаква на бившия и евентуално бъдещ премиер. Скритият смисъл е, че той може да окаже влияние на независимата съдебна власт. Същевременно се разбира, че президентът Плевнелиев оказва такова влияние на главния прокурор и преследва хора на Бойко Борисов, за какъвто се брои Кокинов. Както коментира адвокатът Екимджиев по повод записа – „Държавата не се управлява по Конституцията и по писаните закони, а по мафиотски уговорки.”

5. Кой изнудва Кокинов за пари?

Николай Кокинов: „…Защото не съм в положение да говоря. С тази дисциплинарка, аз все за нея говоря, но тя ми е голям чатал на врата. Всеки ме изнудва за пари.“

И в тази реплика се съдържат данни за престъпление – някой в съдебната власт изнудва за пари градския прокурор, защото срещу него има дисциплинарно производство – по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, ВСС образува производство на Кокинов с мотив, че не е спазил принципа на случайното разпределение при преписките за енергийните проверки.

6. Кокинов иска да оглави прокуратура „на 3 граници”!

Следващите реплики може би са най-стряскащите в целия разговор. Николай Кокинов заявява, че иска да се премести в Апелативна прокуратура. И го пояснява подробно на Борисов, като че ли от него зависи преместването му там. Очевидно разчита на неговото влияние и за да го убеди изтъква някои качества на тази позиция, които може да се харесат на Борисов.

„Бойко Борисов: А апелативен, по-хубаво ли е от градски?
Николай Кокинов: По-високо е. И са три граници – от Благоевград до Видин…“

Какво говори тази реплика? Апелативна прокуратура е разделена на райони и тази, за която Кокинов се кандидатира пред Борисов, наблюдава делата за контрабанда на три граници. Дали Кокинов не иска да подскаже, че може да бъде полезен като прокурор, който ще наблюдава делата за контрабандата? С това ли иска да впечатли Борисов, сякаш той е човек, който би имал интерес от такъв прокурор?

Бойко Борисов в студиото на „Нека говорят“. Снимка: от тв екрана

Пред това другите приказки на Кокинов са като дребни подробности. Например той надълго и нашироко „докладва” на Борисов, който го разпитва какво става в прокуратурата, кой кой е, с какво се занимава. Кокинов продължава и да се оплаква на „началника”, в което прозира надежда, че нещо може да помогне в кариерното му израстване.
Прокурорът дава правна консултация на Найденов, с участието на Борисов, дали обвиненията срещу бившия министър ще издържат в съда. Кокинов няколко пъти се оправдава, че е изолиран и не може да направи нищо, не знае нищо. Все пак изнася служебна информация (ако нареченото „клюка” е информация от делото), с която да помогне на обвиняемия – уведомява го, че прокурорите предлагат сделка на девойката, с която бившият министър живее, за да признае престъпления.

7. Откъде Борисов знае резултати от прокурорска проверка, преди да са обявени?

В края на разговора Бойко Борисов говори по телефона и след като подхвърля цветистия израз, че журналистът Бареков е „капут“, разкрива, че знае с подробности резултатите от прокурорската проверка в МВР за подслушването, преди някой да ги е обявил. Това също е нарушение на закона.

8. Борисов избрал Цацаров – не е е новина

На два пъти Кокинов казва на Найденов: „…Началникът си избра главния прокурор.“ Казва веднъж и към Борисов: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“

Публична тайна е, че Борисов и Цветанов избраха главния прокурор и предрешиха избора на Висшия съдебен съвет. Но в това отношение те не са първите. Така навремето СДС разтури Висшия съдебен съвет, за да извърши чистка в съдебната система и да назначи Татарчев за главен прокурор. Този „демократичен процес“ се ръководеше от Светослав Лучников, комуто посмъртно издигнаха паметник.

После, при кабинета Костов, по същия начин беше назначен за главен прокурор Никола Филчев. А при Тройната коалиция назначиха Борис Велчев, без дори да има друг кандидат за поста. При Борисов поне имаше за очи още двама кандидати… Но вината му е по-голяма, защото той като политик отричаше управлението в предишните 20 години, а да действа по същия начин.

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: Булфото

Така че, днес обществото бере плодовете на посятото от предишни политици.

От разговора човек може да разбере още, че Борисов се среща приятелски с Никола Филчев. Че мълчи и се подсмихва, когато му говорят за Цацаров, от което се създава впечатление, че той е в постоянна връзка с него. Също така от репликата му, че Плевнелиев е искал да остави в служебното правителство Мирослав Найденов за министър става ясно, че президентът се е консултирал с Борисов за съставянето на кабинета. Но това всичко са дребни политически клюки на фона на данните за престъпления.

Под портрета на Дон Корлеоне…

От разговора човек остава с впечатлението, че държавата се ръководи от Дон Корлеоне. И неминуемо се сеща как френски журналисти изнесоха през 2009 г. във в. „Монд“ факта, че в дома си в Банкя Борисов държи портрет на Марлон Брандо в ролята на Дон Корлеоне във филма „Кръстникът“. Дали целият разговор не е бил точно в тази стая с портрета на стената?

В нормална държава прокуратурата веднага ще започне разследване и срещу тримата участници в разговора. Да видим какво ще направи българската прокуратура.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.