Миризливо сбъдната мечта

Румен Белчев

Само две седмици до деня „И“ – 12 май! И – съвсем естествено – полудяването е повсеместно.

Разгръщаме „ПРЕСА“, за да се запознаем с развитието на изборната кандърма. „Кунева сравни мощта си със стихията на водата“ – твърди коректният вестник. И, за да бъде напълно коректен, продължава с обещанията: „Яне Янев обещава затвор за министри“. Освен това обещал да върне „изнесените от страната милиарди – между 30 и 50 млрд. лв. за целия преход по данни на компетентни анализатори“. Като добавим към тия милиарди и 32-та, обещани от ГЕРБ, очевидно се задава нов златен век за България!

На противното мнение е гордият Слави (не онзи, а Бинев) – „Слави Бинев очаква октомврийска революция“. Както уточнява самият г-н Бинев – „през ноември“. Що октомврийска, като е през ноември – това е въпросът!

А една почти влязла в предишния парламент партия ни хвърля в музиката – „ЛИДЕР предлагат нов план „Маршал“. За сведение на посрещачите – планът „Маршал“ е програма на американското правителство за подпомагане на следвоенното възстановяване на Европа. Но преди избори – кой си спомня за историята – давай да печелим!

А столетната партия преобръща в гробовете дядо Благоев, Димитров и Червенков с началото на кампанията си – „Жреци гадаят за Станишев“ – радостно тръби „СТАНДАРТ“. Проектът е наистина уникален – край Перперикон „социалисти ще влязат в ролята на жреци на бог Дионис. По височината на пламъците те ще предричат резултатите от изборите“… Да не говорим, че в светилището е открит древен пентаграм, което дава основание на местен лидер да твърди, че „Петолъчката на Перперикон свидетелства за най-древния клуб на социалистите…“

Но обещанията са си обещания, а електоратът иска ако не хляб, поне зрелища – и родните партии са се втурнали да ангажират звезди, които да събират хора на митингите им. Всезнаещият „ТЕЛЕГРАФ“ се е добрал до ценоразписа: „Преслава върви между 8 и 12 бона. Ивана и Глория са около 10, а Миро е между 8 и 10 бона за изява… По 10 000 вземат и „Комиците“, но когато са в група“… Проблемът е, че за четвърт век свободни и демократични избори хората нахитряха и вече не се връзват само на обещания, песни и танци на народите – искат си сухото.

„350 000 готови да продадат гласа си“ – цитира „МОНИТОР“ изследване на „Отворено общество“.

Дотук – също нищо лошо и тревожно, тия триста и петдесет хиляди са някъде към десетина процента от очакваните действителни гласове, що хората да не се облажат един-два дни! Забавно е продължението на изследването: „Според проучването 5,1 % от всички хора с право на глас биха взели пари, за да подкрепят определена партия“.

Добре, това го четохме в заглавието. Но: „19 на сто от гласоподавателите ще приберат заплащането, но ще гласуват по собствена преценка“… Това пък сме го чели още във фейлетоните на Алеко – стара българска традиция. Но има и новинка: „9,4 % от пълнолетните българи ще сложат банкнотите, които им се предлагат, в джоба си и изобщо няма да отидат до урните“.

Изчисленията на експертите показват, че два милиона и половина избиратели нямат нищо против да изкарат някой лев от изборите.

Повече от половината от четирите милиона, които според социолозите ще гласуват изобщо!

А на 12-и вечерта ще гледаме пресконференциите, на които едни ще се обявяват за победители, а други – за непобедими, ще твърдят, че изборният им успех е една сбъдната мечта…

Като стана въпрос за мечти, „ТЕЛЕГРАФ“ под рубриката „Сбъдната мечта“ ни сервира странното заглавие: „Младок от Байерн напълни гащите“… Ако си спомним стотиците хиляди, изкарани от мизерията по улиците, няма как да не честитим на печелившите сбъднатата им мечта:

Ос…….ахте се, бе!

От в. “Стършел” и блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.