Мира Радева дава 10% повече за ГЕРБ. Кольо Колев го нарича тъпоумие и продажност, раждат се вицове

Социоложката Мира Радева. Снимка: Булфото

По повод последните данни на социоложката Мира Янова, според които ГЕРБ води на БСП с 10%, се появи следният виц:

Влиза Цветан Цветанов при Бойко Борисов и разправя:

– Шефе, имам една добра и една лоша новина.

– Давай първо лошата…

– Според социолозите БСП хваща 58% !

– А добрата?

– Ние имаме 78% !!!

От своя страна социологът Кольо Колев, управител на агенция „Медиана“, коментира по-конкретно и нарече „морална нечистота“ данните от последното социологическо проучване на МБМД на Мира Янова, според което ГЕРБ има около 28-29% електорална подкрепа.

„Какво ни казва нейното „изследване“ – че ГЕРБ след 4-годишно управление и след като бяха изритани от хората от властта, ще вземат в момента повече, отколкото са взели на предишните избори?
Дали това е наглост, тъпоумие или просто продажност от страна на Радева?

Изследването на МБМД е направено с експресна телефонна анкета сред 550 души в 4 големи града и не може да претендира за представителност. Даже ако приемем, че то е представително за големите градове, 50% от населението живее извън големите градове. А втората лъжа е – едно 200 000 човека отгоре ще гласуват едва ли не за ГЕРБ.

Изследването на МБМД, което дава около 10% преднина на ГЕРБ, се дължи на най-обикновена манипулация. Учудвам се, че продължават да публикуват нейните глупости. Това е безумно, защото, ако този човек е социолог, тогава очевидно аз не съм.

Целта е простичка – да се повлияе на обществото и хората да се примирят. „Да си кажат: ей, виж сега, по-добре да не ритаме…. ГЕРБ да ни повторят. Сега някои анализатори отиват по-далеч, като смятат, че това е подготовка за манипулация на самите избори.

Хората могат да бъдат натискани, мачкани, манипулирани, в това число и общественото мнение. Но идва часът на гнева, часът на истината и аз мисля, че точно този час ще дойде на 12 май.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.