Убитият шведски турист няма как да се покрие като домашен случай

Охранители убиха шведски турист в присъствие на полицай. Тази новина по българските стандарти не е кой знае какъв скандал. Но е описана в шведските и европейските вестници с пълни подробности.
Тук някак се подчертава, че шведският турист всъщност бил иракчанин по произход и при сбиване в заведението извадил нож. Това по българските стандарти е нещо като оправдание – щом е иракчанин и е извадил нож – може, друго е някак.
За беда вече живеем в глобализиран високотехнологичен свят. Някой заснел с джиесема как единият бабаит от охранителите скача с два крака върху гърдите (или главата) на лежащия на пода пребит турист (виж кадрите долу вляво). Вероятно този удар е бил фатален за живота му. Той издава жестокост и примитивизъм, които не са характерни дори за приматите. А в случая охранителите са били бивши полицаи от РПУ Несебър, съобщиха медиите от Бургас. А собственикът на заведението – общински съветник от Несебър! – заяви, че твърдо стои зад служителите си от охраната.
Кадърът с бруталния скок върху лежащия на земята пребит турист вече е качен няколко пъти с различни заглавия в глобалния сайт YouTube и под него текат коментари от цял свят, които, разбира се, съвсем не са лицеприятни за България. За света България все повече ще се очертава като място, където е опасно и властва беззаконието.
На всичкото отгоре един от българските блогъри, който пръв качи на сайта си заснетият кадър с насилието, е заплашен – той и семейството му – от анонимен читател в сайта. Съобщението със заплахите е постнато три пъти под текста, за да натърти, че намеренията са сериозни (може да се прочете долу в текста към кадъра).
На фона на това съобщенията от МВР са като в тоталитарна азиатска държава – тече проверка и, ако се докаже, че има виновни, ще има наказания. Като при всеки домашен случай на полицейски гафове – тече проверка. Докато се забрави. В цивилизована държава полицаят пряк свидетел и колегите му, които са били наблизо, щяха да са арестувани и да дават обяснения как и защо са допуснали пред очите им охранители да извършват побой до смърт. А човекът, който заплашва в Интернет, вече да е разкрит и арестуван. Но нашите ченгета не ловят престъпници, а преследват блогърите, че публикуват съобщения за протестите за „Странджа”.
България очевидно има проблем. Тук няма професионална полиция. По-лошото е, че няма полицейски шефове, които да съзнават това и да се опитват да го променят. Вътрешният министър Петков се хвали, че българските полицаи били от най-подготвените в Европа и при всеки случай на полицейско насилие ги защитава.
Насилието се подстрекава и оправдава. Резултатите не закъсняват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.