„Фрийдъм хаус“: В България има частично свободни медии, корупция и организирана престъпност

България се нарежда на 77-о място в света по свобода на медиите, показва докладът „Свобода на медиите – 2013“ на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“.

Организацията оценява състоянието на медиите в България като частично свободно. В класацията са включени 197 държави и територии, от които според „Фрийдъм хаус“ 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни. Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011 г.

Анализът показва, че по-малко от 14 процента от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43 процента живеят в страни с частично свободни и несвободни медии.

Тези данни са силно повлияни от държави като Китай и Индия, в които медиите са оценени съответно като несвободни и частично свободни и чието население, взето заедно, представлява над една трета от населението на света.

Според класацията на „Фрийдъм хаус“ България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия. Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.

Корупцията, организираната престъпност, сивата икономика, недостатъчната прозрачност, дискриминацията и все по-концентрираната медийна собственост са основните проблеми на България, показва докладът. Домашното насилие и трафикът на хора също се посочват като проблеми на страната.

През юли 2012 г. Европейската комисия публикува доклад за напредъка на България, в който установи, че процентът на оправдателните присъди е непропорционално висок по дела за корупция срещу високопоставени държавни служители и че броят на делата в съдилищата рязко е намалял през 2011 г., след като нарасна през 2009 и 2010 г, отбелязва докладът на „Фрийдъм хаус“.

Неофициалната „сива икономика“, която не плаща данъци, възлиза на една трета от БВП на България, а базираният в София Център за изследване на демокрацията съобщи през юни 2012 г., че средно 150 000 рушвета са се плащали всеки месец през 2011 г., констатира още докладът.

„Фрийдъм хаус“ припомня, че България беше поставена на 75-то място от 176 страни в света според индекса за възприятие на корупцията на „Трансперънси интернешънъл“. Българските медии станаха по-уязвими към политически и икономически натиск, след като някои чуждестранни медийни компании се оттеглиха от изпадналия в трудно положение пазар и местната собственост на медиите стана по-концентрирана. Макар държавните медии като цяло да предлагат балансирано отразяване на събитията, неефективното законодателство ги излага на политическо влияние.

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем, като голям брой предполагаеми поръчкови убийства от последното десетилетие са останали неразкрити, а през 2012 г. са били извършени и нови убийства, свързани с организираната престъпност, пише в доклада.

Арестувани са били фигури от престъпния свят, но броят присъди по важни дела е незначителен, а през 2012 г. прокуратурата не се е заела да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Организацията е установила, че проведените реформи в съдебната система не са довели до практически промени в нейната ефикасност и прозрачност.

Известно влошаване се наблюдава при медийната свобода, където българските медии са станали по-уязвими на политически и икономически натиск, а някои чужди издания са се оттеглили от пазара.

Медийната собственост също е продължила да се концентрира, а в доклада се посочва още, че държавните медии отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние. България е оценена като страна с частично свободни медии.

Властите в България като цяло зачитат свободите на събиране и сдружаване, посочва неправителствената организация. Работниците имат право да членуват в профсъюзи, но държавните служители не могат да стачкуват, а работодатели от частния сектор често подлагат на дискриминация профсъюзни членове.

Гей-прайд парадът в София премина спокойно през юни 2012 г. въпреки че бе заклеймен от православната църква. Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието, посочва Фрийдъм Хаус.

Етнически малцинства, конкретно ромите, продължават да са подложени на дискриминация в заетостта, здравеопазването, образованието и жилищното настаняване, отбелязва Фрийдъм Хаус в доклада.

Жените са слабо представени в политическия живот. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора, добавя неправителствената организация.

Спрямо миналата година за България няма промяна, защото в доклада, обхващащ 2011 г., тя е на 78-о място, но от 197 държави, а индексът й се е подобрил със само един пункт по 100-точкова скала.

По индекс за свободата на медиите преди нас е Сърбия, а Румъния и Гърция са на по-задни позиции. За района на Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България е на 11-то място от общо 29 страни.

Тазгодишният резултат за целия район е най-лошият от десетилетия насам, включително защото в него са три от осемте страни с най-репресивен към медиите режим в света, пише в доклада.

От „Фрийдъм хаус“ посочват като причина за тенденциите за намаляване на свободата на медиите в няколко страни в Европа най-вече икономическата криза.

„Най-лошите от най-лошите“, както ги наричат авторите на доклада, са осем държави: Беларус, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан.

Сред основните заключения на „Фрийдъм хаус“ е засилената роля на т.нар. нови медии. Гражданската журналистика, включително микроблоговете, социалните мрежи, мобилните телефони и други информационни и комуникационни технологии са помогнали на промените в Близкия изток и са попречили на режимите в Китай и Русия например да установят тотално доминиране на информационното пространство.

Но някои правителства усилено се опитват да ограничат този тип медии, включително с поправки в законите за компютърните престъпления, затварянето на блогъри и блокиране на онлайн съдържание и SMS услуги в определени периоди на политическо напрежение, се казва в доклада.

Трябва да напомним, че са невъзможни честни избори без свободна преса, заявяват от „Фрийдъм хаус“. Политическите битки в няколко държави демонстрираха, че няма как да се създаде нормално поле за политически спорове и идеи там, където авторитарна уредба позволява на властите (като в Русия, Украйна и Венецуела например) да употребяват контрола си над електронните медии за манипулиране на отразяването на кампаниите в своя полза.

В доклада хсе посочва още, че  изборните демокрации в света през 2012 г. са 118 – с една повече в сравнение с 2011 г. Три страни – Бутан, Грузия и Либия, получават статут на изборна демокрация, а две – Мали и Малдивите – изпадат от тази категория

По БТА и БНР

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.