Трима от МВР признали, че са подслушвали незаконно по устно нареждане на Цветанов

Бившият министър се изправя пред съда в шумен процес с непредвидими политически последствия

Цветан Цветанов. Снимка: Булфото

Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване шефове на спецдирекцията СДОТО на МВР са признали пред разследващите, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устното разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов, пише в днешния си брой в. „Преса“.

Издайническите им показания сериозно променят въпроса за отговорността на бившия вътрешен министър. Досега се смяташе, че той ще отговаря само неупражнения контрол за ползването на СРС (за това законът сочи до 3 г. лишаване от свобода). Показанията на бившите му подчинени, че той е нареждал незаконното подслушване, го правят съучастник и основен обвиняем. В този случай наказанието е като за извършеното от полицаите престъпление – от 1 до 8 г. затвор.

Признанията пред прокуратурата на трима от четиримата полицаи, с което те прехвърлят отговорността на Цветанов, не ги освобождава от наказателна отговорност, но съдействието на правосъдието може да смекчи наказанията.

Така за прокуратурата Цветанов става главен подбудител на незаконното подслушване. С тези показания той може да се превърне в първия реално осъден вътрешен министър в шумен процес с тежки и още непредвидими политически последствия.

Прокуратурата обаче не може да повдигне обвинение на Цветанов, защото той не се отказа от предизборния си имунитет. Когато избухна Цветанов гейт, бившият министър прехвърли отговорността изцяло на своите подчинени, като каза, че с технически въпроси не се е занимавал. След това декларира, че ако се докаже, че е виновен за незаконно подслушване, ще напусне политиката. Цветанов каза: „Аз заставам пред вас и заявявам, че ако се докаже, че министър Цветанов в периода 2009-2013 г. е нареждал незаконно използване на СРС, ще изляза от политиката и ще се извиня…“
Когато на 30 април прокуратурата обяви, че Цветанов е извършил престъпление, той не се отказа от предизборния си имунитет. Уклончив беше и за депутатския и не се оттегля от политиката.

Според официалните съобщения на прокуратурата, която не конкретизира до какво се е добрала, срещу Цветанов са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл.285 във вр. с чл.387 ал.2 от НК. Държавното обвинение смята, че Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл.387 ал.2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл.34а ал.1 т.1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС. Ако обвиненията се докажат пред съда, Цветанов го грози затвор до 8 години. Обвинението може да увисне, само ако останалите обвиняеми пред съда се откажат от показанията си,че Цветанов им е нареждал устно. Това обаче означава, че отговорността ще носят само те и няма да има смекчаващи обстоятелства за съдействие на прокуратурата.

След обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване, бяха установени тежки нарушения при подслушването от страна на МВР, бяха представени в два доклада – един публичен, и един секретен. От него стана ясно, че над 75% от сигнала на лидера на опозицията до главния прокурор Сотир Цацаров отговарят на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководен служител на Специализираната дирекция „Оперативни и технически операции“ (СДОТО).

От „Преса“ уточняват, че имената на проговорилите пред прокуратурата се пазят в редакцията, не ги оповестяват заради тяхната сигурност.

На 15 април прокуратурата образува 4 досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу последния началник на „ушите на МВР Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, станал по-известен като Отвертката.

Докато се реши въпросът с имунитета на Цветанов, прокуратурата спря временно делата срещу тях.

След избухването на скандала Бойко Борисов каза, че гарантира за Цветан Цветанов и той не е извършвал подобни престъпления. Борисов дори каза, че „Цветанов се е заклел в децата си“.

Цветанов беше разпитван в продължение на часове в Специализираната прокуратура. Тогава той отрече, че обвиненията срещу директорите на СДОТО-МВР са за нерегламентирани подслушвания и отказа да дава пълна информация на медиите за характера на водените разговори вътре.

По в. „Преса“ и БГНЕС

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.