Как имигрант от Лаос спечели в САЩ 8,25 млн. долара на покер

Джери Янг позира с милионите. Снимка: Ройтерс

Психологът от Калифорния Джери Янг атакува, когато усети слабост, а когато се нуждае от чудо, молбите му получават отговор. Янг започва да играе покер само преди две години, но това не му попречи да скочи от осмо на първо място във финалния турнир на световните серии по покер в казино „Рио” в Лас Вегас. Тогава той използва водещата си позиция, за да отстрани седем от осем претенденти и да прибере 8,25 млн. долара от най-престижния турнир в този спорт. „Изучавах старателно опоненти си. Когато усещах слабост, аз рискувах – каза 39-годишният Янг. – Ако имах нещо, решавах да вдигна веднъж, два пъти, докато откажа другите”.
Янг и парите му са всичко, което остана след състезанието, което започна на 6 юли с участието на 6538 играчи. Всеки от тях плати по 10 000 долара, за да влезе в най-големия покер-турнир тази година.
Имигрантът от Лаос имаше най-малко спечелени чипове от деветте финалисти на старта на решителната игра във вторник и не само заради това коефициентът за него бе най-нисък. Но щастливият съпруг и баща на шест деца бе в стихията си на масата от самото начало, когато трябваше да се пребори със съперник и да му вземе чиповете.
На деветата ръка той стигна до дуел с Лий Чилдс, 35-годишен инженер по софтуеър, който имаше две дами, срещу неговите седмица, четворка и двойка. „Аз вдигах мизата дори когато държах двойка четворки. За щастие ми се появиха четворка и двойка”, призна Янг по-късно.
Филип Хилм, 31-годишен датчанин, който живее от покер-турнири в Англия, изхвърча от надпреварата след сблъсък с Янг, въпреки че имаше двойка петици и шанс за флаш след новото раздаване. Янг вдигна мизата, държейка в ръце асо и поп. След това получи още един поп. Хилм не получи нищо и остана девети, като прибра 525 934 долара. „Не можех просто да седя и да му позволя да доминира ей така – споделя датчанинът. – Не знам дали наистина му идваха карти или му вървеше в трудните моменти. Може би ще разбера, когато го видя по телевизията”.
Лий Уоткинсън, 40-годишен професионален играч на покер от Чейни, Вашингтон, „качи” залаганията с асо и седмица, но Янг показа сила и го изхвърли с асо и деветка. Уоткинсън остана осми с 585 699 долара. „Играех за голямата награда – заяви американецът. – Място в тройката не ме задоволяваше, но…”

Джери Янг куфее, след като е победил Александър Кравченко.
Снимка: Ройтерс

Чилдс, който напусна работа преди месец, за да се занимава професионално с покер, завърши седми с 705 229 долара. Той остана с поп и вале срещу Янг, който имаше вале и осмица, а след раздаването му дойде още една осмица, докато Чилдс не получи нищо. “Моето намерие в началото на турнира бе да се доверя на инстинктите си с надеждата да не ми изневери късмета – разказа Чилдс. – Бях толкова близо до удвояване”.
Хевад Кан – интернет покер-играч от Пукипси, Ню Йорк, завърши шести, след като асото и дамата му се оказаха безсилни пред двойката валета на Янг. Кан не изглеждаше разочарован от шестото място и 956 243 долара и по-късно дори празнуваше с приятели от публиката. Йон Калмар, 34-годишен професионален състезател от Чорли, Англия, бе единствения, който загуби не от Янг, а от пенсионера от ЮАР Реймонд Раме. Калмар бе въодушевен от печалбата, като декларира намерение с 1,25 млн. долара от петото мято да си купи … хапчета и автомобил.
36-годишният Алекс Кравченко бе следващата жертва на Янг. Неговите асо и поп бяха победени от трите осмици на психолога. Кравченко заработи 1,85 млн. долара за 4-ото място.
Раме пък се провали, след като „качи”, държейки в ръце два попа и асо. След няколкоминутно мислене и поглед в земята, Янг „плати” в очакване на ново асо към това, което държеше, и петицата. „Това бе единствената ми грешка в целия турнир”, призна после Раме, след като Янг получи още едно асо.
Когато се стигна до решителния сблъсък, Янг се изправи срещу друг беглец от Южна Азия – Туан Лам, 40-годишен виетнамски канадец, който играе онлайн-покер от дома си в Мисисауга, Онтарио. Янг вече имаше 104,5 милиона в чипове, докато Лам – 23 милиона. Отне им няколко ръце, докато влязат в двубой „на живот и смърт”. Лам имаше асо и дама купа, а Янг влезе в битката с две осмици. Когато бяха раздадени дама, петица и деветка, изглеждаше, че Лам е на прага на сензационен обрат. Но следващите две карти – седмица и шестица – дадоха голямата победа на Янг. Лам се „утеши” с 4,84 млн. долара за второто място. „Бях търпелив и очаквах добра ръка, но картите излязоха не както исках – каза Лам. – Животът ми бе много труден. Сега ще се върна във Виетнам и ще помогна на хората”.
Участниците във финала бяха на възраст от 22 до 62 години и от пет държави – САЩ, Канада, Русия, Англия и ЮАР. Ако погледнем родните им места, ще открием още Лаос, Виетнам и Дания. Всеки имаше свой сектор фенове, които придаваха олимпийско звучене на надпреварата, пеейки националните химни на играчите при победа.
След като преди седмица спечели гарантираните 20 320 долара, Янг обеща да даде 10 процента от печалбата си за благотворителност, включително за фондациите „Пожелай си нещо”, „Нахрани децата” и „Роналд Макдоналд”. Когато позира с наградата от 8,25 млн. долара, Янг се зарече да прати децата си в колеж, да позволи на жена си повече да не работи и да помогне на своята общност. „Снощи имах стратегия. Единственият начин да спечеля турнира, бе да бъде агресивен от самото начало. Точно това и направих. И, слава богу, имах късмета да получи добри карти, когато ми бе нужно”, каза Янг, прегърнал парите.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.