Първи тест на апарата

за космически туристи


Частният летателен апарат, създаден да извежда на суборбитална височина космически туристи, направи тази седмица първия си успешен полет с ракетен двигател.  Това дава надежди на предприемача Ричард Брансън, стоящ зад проекта, че съвсем скоро – според неофициални данни още през 2014 г. – ще може да започне комерсиални мисии за чакащите на опашка стотици желаещи.

SpaceShipTwo на компанията Virgin Galactic бе издигнат в небето над космодрума в калифорнияската пустиня Мохаве от самолета WhiteKnightTwo. На височина от 14 километра апаратът бе пуснат и след няколо секунди свободно падане бе включен ракетния двигател. С негова помощ за 16 секунди SpaceShipTwo се издигна до 17 километра, след което планира обратно до космодрума.

Това бе 26-ят тест на кораба и първият, в която той достигна свръхзвуковата скорост от Mach 1.2

„Запалването на ракетния двигател стана, както го планирахме. Горенето продължи според очакваното, двигателят се представи добре и целият апарат се представи солидно през целия полет“, каза президентът и главен изпълнителен директор на Virgin Galactic Джордж Уайтсайдс.
По думите му това е ключова точка в цялата програма, защото след още няколко изпитания ще направят опит да се изкачат в космоса. Досега около 580 души са изплатили депозит за първите полети.

Цената на билетите е 200 000 долара, но в понеделник компанията обяви, че тя ще покачи на 250 000 долара след седмица и ще остане такава, докато не мине пътуването на първите 1000 туристи. Причината била, че трябвало да се включи инфлацията, натрупана докато записалите се чакат да дойде редът им. Според Ричард Брансън след това цената ще се върне на 200 000.

SpaceShipTwo е създаден да превозва 6 души и е проектиран да не обикаля планетата, а само да се изкачи до около 110 километра. Пътниците ще изпитат безтегловност в продължение на около 5 минути и ще видят чернотата на открития космос.

Излитането и приземяването на планираните два полета седмично ще стават от летището-космодурм Spaceport America в щата Ню Мексико. http://www.youtube.com/watch?v=2W4v4uRydyI

Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.