Алтернативата на ГЕРБ или да се учим на коалиции, няма друг начин

Твърдението, че ГЕРБ няма алтернатива идва от политически запалянковци със съмнителна политическа култура.

За изборите са регистрирани 45 партии и коалиции. На това да кажеш, че няма алтернатива, е повече от късогледство. Но някои си представят изборите така, сякаш, като пуснат гласа си, трябва да изберат директно министър председателя и да формират парламентарно мнозинство. Това издава тоталитарен манталитет – да има един силен да командва, „да ни оправи”. Показва и липса на търпимост към различни партии и парламентарни групи, каквито са естествени при европейските демокрации.

Привърженици на ГЕРБ (например проф. Михаил Константинов) разпространяват идеите, че няма смисъл да се гласува за малки партии, това били гласове за „гетото“. Други внушават, че изгубените така гласове се преразпределят за големите партии. Това са манипулации.

Гласовете за партиите, които не минават 4% бариера, не се преразпределят. Те просто не влизат в сметката. Но ако избирателната активност е висока, ако онези около 40-45% от избирателите, които не гласуват, отидат до урните, това ще промени тотално картината, дори много партии да не минат бариерата. Например защо ДПС е толкова голяма парламентарна партия? Кръгът от техни избиратели е винаги около 400-500 хиляди, не само български турци, но основно. До сега, грубо казано, от 6 млн. гласоподаватели гласуват само 4 млн. Ако гласуват 1 млн. повече, ако се вдигне избирателната активност и отидат повече гласове за малки партии, ДПС няма да вземе 10-12%, а 7-8%.

Същото се отнася и за по-големите от БСП и ГЕРБ, които също разчитат основно на твърди ядра – те няма да вземат по около 23-25%, както се очертава на тези избори, а под 20%. Така се увеличават и процентите за партии като тези на Кунева, увеличава се и шансът партията на Костов – ДСБ да влезе в парламента, и др. (виж тук за какви други малки партии има или няма смисъл да се гласува).

Присъствието на повече малки партии означава и евентуални коалиции. Демагози като Борисов накараха мнозина да мислят, че коалиция е мръсна дума. Не е. Това е естествена за демокрацията форма на управление. И самият Борисов сега се чуди с кого да се събере в парламента, но сам си е виновен, че успя да се изолира.

Занапред властта в България ще мине и без Борисов, но няма да мине без някаква форма на коалиция.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.