Фарадж във „Факултето“

Найджъл Фарадж – цигански крал за един ден. Веселба с ромския лидер Цветелин Кънчев. Снимка: от екрана

Вестник „Дейли мирър“ публикува репортаж на кореспондента на телевизия „Чанъл фор нюз“ Джонатан Ръгман за посещението на водача на Британската партия за независимост (ЮКИП) Найджъл Фарадж в България. В сайта на вестника има и 12-минутен видеоклип за това посещение.

От летището партийният лидер Фарадж и журналистът отишли направо в софийския квартал „Факултето“, наречен в материала „циганско гето, където хиляди българи живеят в мизерия и са без работа“.

На въпрос дали някои от тези български роми ще отидат във Великобритания да взимат социални помощ, един мъж отвръща: „Не сме свикнали с климата, много вали. Обичаме си родината.“ Той добавя, че рови по контейнерите за отпадъци в търсене на храна, а семейството му е в опасност да бъде пребивано от скинари, но предпочита това пред живот във Великобритания.

След това Фарадж се запознава с ромския лидер и политик Цветелин Кънчев, който организира празненство в чест на британския гост. „Мислехме, че сте някаква триглава ламя. Радваме се да срещнем един усмихнат човек“, казва Кънчев на Фарадж.

В прощалната си реч на тръгване от „Факултето“ Фарадж казва: „Може и да сте прави. Може би в задружна общност като ромската, малцина ще са тези, които ще дойдат във Великобритания.“ Фарадж очевидно бил впечатлен от тези хора, чиято национална гордост изглеждаше също толкова силна колкото неговата, казва журналистът Ръгман.

„Но може би не са чували за британските социални помощи“, усъмнява се Фарадж. Тогава Ръгман му казва българската поговорка: „Не е луд, който яде баницата, а който му я дава“ и Фарадж се съгласява, че това обобщава проблема със социалните помощи.

На следващия ден британските посетители се срещнали с отец Иван Иванов, който ръководи сиропиталище с над сто малки деца (край Нови хан, Софийско – бел. ред.).

„Сигурен съм, че като бъдат махнати преградите, много хора ще отидат там. Първата вълна имигранти вероятно ще съдържа гладните и престъпниците, рамо до рамо“, казва отец Иван.

Даниела Илиева, майка на две деца, признава пред Фарадж, че се надява да отиде във Великобритания. „Имам приятели, които работят в Англия и те са много доволни от системата“, казва тя.

На един от най-старите софийски пазари възрастна жена през сълзи казва, че се страхува, че ще си замине цяло поколение. Млад безработен мъж, който прави мед обаче заявява, че ще си остане в България, защото „приятелите са по-важни от парите“.

Дори приятелят на Фарадж и негов колега евродепутат Слави Бинев от партия ГОРД му казва да не предрича нашествие. Българите предпочитат по-слънчев климат, казва той.

В последния ден от посещението на Найджъл Фарадж Ръгман уредил негово участие в българско телевизионно предаване. На път към летището Фарадж заявява, че не е променил мнението си и че посещението му за него е потвърдило схващането му, че Великобритания е подложена на опасността от голяма имигрантска вълна. „Не му повярвах напълно“, казва в заключение авторът на репортажа Джонатан Ръгман.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.