Израелски удари и американска дипломация по въпроса за Сирия

Асошиейтед прес

Готовността на Израел да нанася удари по сирийски мишени, в  които вижда заплаха за собственото си съществуване, усложни  вътрешния дебат в администрацията на президента Обама за  въоръжаването на противниците на президента Башар Асад и може да  промени подхода на САЩ към техните съюзници, докато се опитват  да подсилят бунтовниците, включително чрез възможна военна  помощ.

Докато държавният секретар Джон Кери вчера замина за Москва  за разговори с най-мощния съюзник на режима на Асад,  администрацията запази пълно мълчание и за израелските въздушни  удари през уикенда, и за отражението им върху  процеса на  взимане на решения във Вашингтон.

Израелски бойни самолети атакуваха  скривалища на ирански  ракети, предназначени за Хизбула – ливанската екстремистка  групировка, която заплашва Израел. Оръжията биха позволили на  Хизбула да нанесе удари по Тел Авив и Южен Израел от ливанска  територия.

И все пак, израелските действия послужиха като  предупреждение към Дамаск и Москва, че САЩ и съюзниците им може  и да не изчакат зелена светлина от международната общност да се  намесят по-активно. Миналата седмица администрацията заяви, че  преосмисля съпротивата си срещу  въоръжаването на бунтовниците  или предприемането на други агресивни стъпки за обръщане на хода  на продължаващата от две години гражданска война в полза на  бунтовниците.

Същевременно, израелската намеса във войната крие рискове.  Вместо да подтикне Русия да призове за отстраняване на Асад, тя  може да породи по-голяма арабска симпатия за Асад и да доведе до  по-голяма намеса на Иран и ливанската екстремистка групировка  Хизбула – играчи, заинтересувани не толкова Асад да остане на  власт, колкото да воюват с Еврейската държава.

Въпреки че Израел не е признал официално, че  е извършил  въздушните удари, сирийски официални лица обвиниха Израел и  определиха станалото като „обявяване на война“, която ще накара  Ееврейската държава „ще страда“.

Русия, наред с Китай, три пъти е блокирала оглавените от  САЩ опити в Съвета за сигурност да се окаже натиск над Асад да  напусне властта. Официални лица казаха, че Кери се надява да  промени нагласата на Москва с два нови аргумента: заплахите на  САЩ да въоръжат сирийските бунтовници и доказателствата за  нападения с химическо оръжие от режима на Асад.

Според американските източници Кери се надява, че това ще е  достатъчно да убеди руския президент Владимир Путин да подкрепи,  или поне да не наложи вето на ново усилие за налагане на  санкции от ООН на Сирия, ако Асад не започне преговори за преход  на властта с опозицията. Източниците поискаха да останат  анонимни, тъй като не им е разрешено да обсъждат публично  поверителни дипломатически ходове.

„В разговорите си с руснаците и други събеседници ние  последователно сочехме поведението на Асад като доказателство,  че по-нататъшна подкрепа за режима не е в интерес на сирийския  народ, нито в интерес на страните, които в миналото са  подкрепяли Асад“, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

„В миналото ясно изразявахме разочарованието си от Русия  заради противопоставянето й на резолюции в Съвета за сигурност  по този въпрос. Но този разговор продължава“, каза той.

Според американски официални лица администрацията не смята,  че събитията от уикенда ще принудят президента Барак Обама да  побърза да действа. Те подчертаха, че главното опасение  на САЩ  е употребата на химически оръжия от Асад, докато Израел се  безпокои главно да не би конвенционални оръжия да попаднат в  ръцете на неговите врагове.

Аргументът за химическите оръжия сега  изненадващо е  подложен на атака, след като през уикенда бившият прокурор за  военни престъпления Карла дел Понте заяви, че тя и нейни колеги  от четиричленната анкетна правозащитна комисия на ООН имат  сигнали, че нервопаралитичният газ зарин е бил използван от  сирийски бунтовнически сили, а не от правителствените сили.

Въпреки пояснението от ООН, че организацията още не е  стигнала до окончателни изводи за употребата на химически  оръжия, Вашингтон възрази на твърдението на Дел Понте, като  заяви, че е много вероятно режимът на Асад, а не бунтовниците,  да стои зад каквото и да било използване на химически оръжия в  Сирия.

„Изключително скептични сме към предположенията, че  опозицията би могла да е използвала или действително е  използвала химически оръжия. Смятаме, че е много вероятно всяка  употреба на химическо оръжие, станала в Сирия, да е дело на  режима на Асад. И това остава нашата позиция“, каза Карни.

Държавният департамент заяви, че администрацията продължава  да смята, че големите количества химически оръжия на Сирия  остават безопасно складирани под контрола на режима.

Администрацията на Обама отвори вратата за нови военни  варианти в Сирия, след като миналата седмица заяви силната си  убеденост, че режимът на Асад е използвал химически оръжия при  две нападения през март. Два дни след това изявление министърът  на отбраната Чък Хейгъл заяви, че въоръжаването на сирийските  бунтовници се обмисля като политическо решение.

Преди да замине за Русия, Кери посети Пентагона, където  обядва с Хейгъл. Говорителят на министерството на отбраната  Джордж Литъл заяви, че очаква Сирия да бъде тема на обсъждане.

Също вчера председателят на комисията за външни отношения на  Сената призова САЩ да доставят оръжия на проверени сирийски  бунтовници. Сенаторът демократ Боб Менендес внесе законопроект,  който разрешава да се осигурят оръжия, военно обучение и  несмъртоносна помощ на бунтовници, които покриват някои критерии  за спазване на човешките права и не са свързани с тероризъм.

Досега усилията на САЩ да подобрят боеспособността на  бунтовниците и да събират разузнавателна информация за  действащите в Сирия групировки се свеждаха до малки тренировъчни  лагери в Йордания според двама пожелали анонимност американски  официални представители.

Има няколко варианта на ескалация – от въоръжаване на  бунтовниците до прецизни въздушни удари и налагане на забранени  за полет зони. Най-вероятният обаче е въоръжаване на  бунтовниците, казаха източниците.

Според тях е вероятно да се обсъждат прецизни въздушни удари  едва след като се появят неопровержими доказателства за  употреба на химически оръжия. А дори най-пламенните застъпници  за намеса на САЩ не искат американски военни на място, докато за  забранени за полети зони ще са нужни интензивни операции по  обезвреждането на доставените от Русия сирийски противовъздушни  системи.

Макар че Израел изглежда е обезвредил тези системи при  ударите си през уикенда, американски официални източници казват,  че поддържането на постоянни зони, забранени за полети, ще  изисква далеч по-голяма подкрепа, отколкото отделни акции като  въздушните удари.

След първата си визита в Москва, откакто стана държавен  секретар, Кери ще посети Рим за разговори с членове на новото  италианско правителство, както и с израелската министърка на  правосъдието Ципи Ливни и с йорданския външен министър Насер  Джудех, за да обсъди перспективите за мир в Близкия изток.

Още по темата: Предпазлив подход на Белия дом
Белият дом заяви, че няма да променя предпазливия си подход  към Сирия въпреки израелските военни удари близо до Дамаск и  нови въпроси за употребата на химически оръжия в гражданската  война там, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Администрацията на Обама изрази съмнение към твърдението на  официален представител на ООН, че не сирийското правителство, а  сирийските бунтовници са използвали нервопаралитичния газ зарин.  Тя също така подкрепи правото на Израел да нанесе удари по  сирийски мишени, за да осуети изпращането на оръжия от Иран за  ислямската екстремистка групировка Хизбула, отбелязва вестникът.

„Израел се опитва да успокои напрежението със Сирия след  съобщенията за въздушните удари“, е заглавието на в. „Вашингтон  пост“.

Израелски официални лица, които нито поемат, нито отхвърлят  отговорността за въздушните удари, заявиха, че борбата им не е  срещу сирийския президент Башар Асад или срещу бунтовниците,  които воюват срещу режима, а срещу ливанската политическа и  военна организация Хизбула, която води неуспешна война срещу  Израел през 2006 г. и е близък съюзник на Иран и Сирия.

Пожелал анонимност високопоставен представител заяви, че  извършените през уикенда въздушни удари са имали за цел да спрат  пратка оръжия от Иран, чиято ядрена програма е главният  регионален повод за безпокойство за Израел, през Сирия за  Хизбула. Източникът отказа да потвърди дали ударите са били  нанесени от Израел, но подчерта, че Израел не е вземал страна в  продължаващия две години конфликт в Сирия, отбелязва вестникът.

„Това не е обявяване на война“, уверява Израел след  въздушните удари, които според някои източници взеха 42 жертви  сред сирийските войници. Еврейската държава се стреми да убеди  сирийското правителство, че ударите нямат за цел да отслабят  позицията на Башар Асад, пише в. „Индипендънт“.

Макар че Израел и Сирия не са сключили официално мирно  споразумение след четири войни между 1948 и 1982 г., Израел  печели от до голяма степен благосклонната политика на режима на  Асад. Израел е заявявал, че не желае да заема страна в  гражданската война, която протича отвъд северната му граница, но  изтъква, че ще предприема действия да попречи на попадането на  усъвършенствани оръжия и технология в ръцете на движението  Хизбула, с което води война през 2006 г., отбелязва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.