Обама, Путин, черните списъци и бъдещето

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Владимир Путин и Барак Обама може да подпишат през юни нови документи за сътрудничество между Русия и САЩ, прогнозира руско издание Москва и Вашингтон се надяват срещата между Владимир Путин и Барак Обама, насрочена през юни в Северна Ирландия, да стане по-резултатна от миналогодишната в Мексико.

За разглеждане от президентите се подготвят пет документа, пише руският в. „Комерсант“. Изданието коментира вчерашния разговор между Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери, обсъдили в Москва предстоящата президентска среща в кулоарите на юнския форум на Г-8. По негови данни приключва съгласуването на пет документа, които може да бъдат подписани в Северна Ирландия – те обхващат мерките за доверие в киберпространството, сътрудничеството с оглед неразпространение на оръжията за масово унищожаване, борбата с тероризма, укрепването на икономическите връзки и междуведомствените контакти.

Въпреки влошаването на двустранните отношения, чиято кулминация бе размяната на „черни списъци“ с наложени визови забрани, Москва и Вашингтон смятат „да развиват сътрудничество в сфери от взаимен интерес“. Според Джон Кери „до голяма степен“ съвпадат интересите на САЩ и на Русия по уреждане на ситуацията в Сирия; обсъдено бе също положението около Иран и Северна Корея. Гостът отбеляза, че външнополитическите въпроси пред Русия и САЩ изискват същото ниво на сътрудничество, каквото са поддържали през Втората световна война, пише вестникът. От взаимен интерес е и борбата срещу киберзаплахите, добавя той и припомня визита на американска делегация в Москва през април.

Според „Комерсант“ тогава са били парафирани двустранни междуправителствени споразумения, предвиждащи мерки за доверие в киберпространството – създаване на „гореща линия“ за размяна на информация при киберинциденти и на „работна група по информационната сигурност в състава на президентската комисия“. Ако тези документи бъдат подписани през юни от Путин и Обама, „това ще е пробив – до момента никой не е подписвал подобни споразумения“, изтъква всекидневникът. Според негови източници във външните ведомства на двете държави напредват и преговори за документ, който да смени програмата Нън-Лугар. В рамките й Русия ликвидираше през 90-те години излишни ядрени боеприпаси със средства на САЩ.

Руският политолог Владимир Орлов прогнозира пред вестника нова двустранна десетгодишна програма в по-ограничен мащаб, предвиждаща и „съвместни проекти в трети страни“. Желаещи държави „ще се намерят“, коментира източник от министерството на отбраната в Москва. Путин и Обама предвиждат да направят в Северна Ирландия обща декларация за борбата с тероризма – област, в която може да сключат нова договореност. Очаква се и да заявят, че двете страни подновяват преговорите във формат „2 + 2“ – с участие на министрите на отбраната и на външните работи.

Русия и САЩ смятат да активизират и икономическото сътрудничество, като сформират нов механизъм за консултации „на равнището на вицепрезидента на САЩ и руския премиер“. Предложението идва от Вашингтон, уточнява „Комерсант“. САЩ се надяват до следващата среща между Путин и Обама в Санкт Петебург през есента двете страни да постигнат пробив по най-важните въпроси от двустранния дневен ред – проблема за ПРО и по-нататъшното съкращаване на ядрените арсенали, допълва вестникът.

Според негови източници в Държавния департамент Барак Обама е изразил надежда за това в посланието си, връчено вчера на Путин в Москва от съветника по националната сигурност на Белия дом Том Донилън. Руският лидер обеща да отговори на писмото в най-скоро време, напомня „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.